Frontenac Gris
Z Winogrona.org
(nowa strona) |
(uzupełnienie) |
||
| Linia 2: | Linia 2: | ||
|kolor=#99B3FF | |kolor=#99B3FF | ||
|odmiana=Frontenac Gris | |odmiana=Frontenac Gris | ||
| + | |zdjęcie=Frontenac Gris -gr4.jpg | ||
| + | |opis zdjęcia=Frontenac Gris - grono; foto: ddziadek2 | ||
|rodzice=mutant [[odmiana::Frontenac]] | |rodzice=mutant [[odmiana::Frontenac]] | ||
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa | ||
| Linia 50: | Linia 52: | ||
Możliwe cuvee z odminami o niskiej kwasowości moszczu np. [[odmiana::Kristaly]] | Możliwe cuvee z odminami o niskiej kwasowości moszczu np. [[odmiana::Kristaly]] | ||
| + | |||
| + | [http://www.mavo.biz/PublicPDFs/ColdHardyWinegrapes.pdf stołowe i deserowe] strony:10-15 | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
| Linia 69: | Linia 73: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
| + | <gallery widths=180px heights=180px perrow=3> | ||
| + | Plik:Frontenac Gris-gr2.jpg|Frontenac Gris - grona - koniec września 2010; foto: dziadek2 | ||
| + | Plik:Frontenac Gris -gr1.jpg|Frontenac Gris - owocujący krzew - koniec września 2010; foto: dziadek2 | ||
| + | |||
| + | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] | ||
Wersja z 21:04, 13 lut 2011
| Frontenac Gris | |
|---|---|
| Frontenac Gris - grono; foto: ddziadek2 | |
| Rodzice | mutant Frontenac |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | USA |
| Masa grona | 137,1 g |
| Rozmiary jagód | 11,4 mm |
| Masa jagód | 1,13 g |
| smak | brzoskwinia i kiwi |
| Termin dojrzewania | kilka dni po Seyval |
| Mrozoodporność | -35 °C238,15 K -31 °F 428,67 °R |
| Kolor gron | szaro-złote |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
| Zawartość cukrów | 26,3 °Bx |
| Zawartość kwasów | 12,2 g/l |
Opis
.Frontenac Gris został wyodrębniony podczas rozmnażania odmiany Frontenac w 1992r i jest mutantem(sportem) tej odmiany. Odmiana wykazała stabilne cechy i została opatentowana w USA – nr patentu PP16478.( University of Minnesota)
Krzew rośnie silnie i wymaga prowadzenia w wysokiej formie podobnie jak odmiana rodzicielska.
Odporność na mrozy b.wysoka (niektóre pąki przetrwały mrozy -38 C)
Liście: 3 i 5-cio palczaste, żółto-zielone, ogonki czerwono-fioletowe. kształt liścia str.8;
(uwaga: kolory zdjęć widocze tylko przy nowych przeglądarkach plików PDF)
Grona: średniej wielkości, długość ok.17,4cm, o wadze ok.137,1g (waga mniejsza niż u Seyval porównawcza odmiana), luźne lub średnio zagęszczone.
Jagody: okrągławe, małe ok.1,13g (11,4mm), skórka szaro złota, nasiona 2-4
Miąższ: jasnozielony, smak brzoskwini i kiwi.
Genealogia
patrz: Frontenac
Parametry
Za okres 4-ch lat(1999-2003) – zbiór 29/09 ; ekstrakt: 26,3 Brix(24,6-26,8); pH- 3,06 (2,82-3,18); kwasy – 12,2g/l (10,6-14,1)
Wina
Do wyrobu win białych : stołowych i deserowych(bez maceracji)
Możliwy wyrób win różowych (przy maceracji ze skórkami)
Możliwe cuvee z odminami o niskiej kwasowości moszczu np. Kristaly
stołowe i deserowe strony:10-15
Choroby
Na podstawie obserwacji zebranych w ciągu czterech lat (1999-2003).
• 1. Podatność na mączniaka prawdziwego (necator Uncinula): umiarkowana.
• 2. Podatność na mączniaka rzekomego (viticola Plasmopara): bardzo niska.
• 3. Podatność na czarna zgnilizna (Guignardia bidwellii): mała-umiarkowana.
• 4. Podatność na kilka rot (Botrytis, itp.): Bardzo niska
Cięcie
Synonimy
Literatura
Zdjęcia
| Dojrzewanie | kilka dni po Seyval + |
| Drewnienie łozy | dobre + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Kolor gron | szaro-złote + |
| Kraj | USA + |
| Masa | 137,1 g + |
| Masa jagód | 1,13 g + |
| Mrozoodpornosc | 238,15 K (-35 °C, -31 °F, 428,67 °R) + |
| Odmiana | Frontenac Gris +, Frontenac +, Seyval + i Kristaly + |
| Plenność | wysoka + |
| Rozmiar jagód | 11,4 mm + |
| Smak | Brzoskwinia i kiwi + |
| Wzrost | bardzo silny + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
| Zawartość cukrów | 26,3 + |
| Zawartość kwasów | 12,2 + |

