modified on 26 lut 2017 at 17:07 ••• 20 514 views

Frontenac Gris

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(nowa strona)
(uzupełnienie)
Linia 2: Linia 2:
|kolor=#99B3FF
|kolor=#99B3FF
|odmiana=Frontenac Gris
|odmiana=Frontenac Gris
 +
|zdjęcie=Frontenac Gris -gr4.jpg
 +
|opis zdjęcia=Frontenac Gris - grono; foto: ddziadek2
|rodzice=mutant [[odmiana::Frontenac]]
|rodzice=mutant [[odmiana::Frontenac]]
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa
Linia 50: Linia 52:
Możliwe cuvee z odminami o niskiej kwasowości moszczu np. [[odmiana::Kristaly]]
Możliwe cuvee z odminami o niskiej kwasowości moszczu np. [[odmiana::Kristaly]]
 +
 +
[http://www.mavo.biz/PublicPDFs/ColdHardyWinegrapes.pdf stołowe i deserowe] strony:10-15
== Choroby ==
== Choroby ==
Linia 69: Linia 73:
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3>
 +
Plik:Frontenac Gris-gr2.jpg|Frontenac Gris - grona - koniec września 2010; foto: dziadek2
 +
Plik:Frontenac Gris -gr1.jpg|Frontenac Gris - owocujący krzew - koniec września 2010; foto: dziadek2
 +
 +
</gallery>
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Wersja z 21:04, 13 lut 2011

Frontenac Gris
Frontenac Gris - grono; foto: ddziadek2
Frontenac Gris - grono; foto: ddziadek2
Rodzice mutant Frontenac
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia USA
Masa grona 137,1 g
Rozmiary jagód 11,4 mm
Masa jagód 1,13 g
smak brzoskwinia i kiwi
Termin dojrzewania kilka dni po Seyval
Mrozoodporność -35 °C238,15 K
-31 °F
428,67 °R
Kolor gron szaro-złote
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 26,3 °Bx
Zawartość kwasów 12,2 g/l

Opis

.Frontenac Gris został wyodrębniony podczas rozmnażania odmiany Frontenac w 1992r i jest mutantem(sportem) tej odmiany. Odmiana wykazała stabilne cechy i została opatentowana w USA – nr patentu PP16478.( University of Minnesota)

Krzew rośnie silnie i wymaga prowadzenia w wysokiej formie podobnie jak odmiana rodzicielska.

Odporność na mrozy b.wysoka (niektóre pąki przetrwały mrozy -38 C)

Liście: 3 i 5-cio palczaste, żółto-zielone, ogonki czerwono-fioletowe. kształt liścia str.8;

(uwaga: kolory zdjęć widocze tylko przy nowych przeglądarkach plików PDF)

Grona: średniej wielkości, długość ok.17,4cm, o wadze ok.137,1g (waga mniejsza niż u Seyval porównawcza odmiana), luźne lub średnio zagęszczone.

Jagody: okrągławe, małe ok.1,13g (11,4mm), skórka szaro złota, nasiona 2-4

Miąższ: jasnozielony, smak brzoskwini i kiwi.

Genealogia

patrz: Frontenac

Parametry

Za okres 4-ch lat(1999-2003) – zbiór 29/09 ; ekstrakt: 26,3 Brix(24,6-26,8); pH- 3,06 (2,82-3,18); kwasy – 12,2g/l (10,6-14,1)

Wina

Do wyrobu win białych : stołowych i deserowych(bez maceracji)

Możliwy wyrób win różowych (przy maceracji ze skórkami)

Możliwe cuvee z odminami o niskiej kwasowości moszczu np. Kristaly

stołowe i deserowe strony:10-15

Choroby

Na podstawie obserwacji zebranych w ciągu czterech lat (1999-2003).

• 1. Podatność na mączniaka prawdziwego (necator Uncinula): umiarkowana.

• 2. Podatność na mączniaka rzekomego (viticola Plasmopara): bardzo niska.

• 3. Podatność na czarna zgnilizna (Guignardia bidwellii): mała-umiarkowana.

• 4. Podatność na kilka rot (Botrytis, itp.): Bardzo niska

Cięcie

Synonimy

Literatura

Zdjęcia

Fakty o Frontenac Gris — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewaniekilka dni po Seyval  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronszaro-złote  +
KrajUSA  +
Masa137,1 g  +
Masa jagód1,13 g  +
Mrozoodpornosc238,15 K (-35 °C, -31 °F, 428,67 °R)  +
OdmianaFrontenac Gris  +, Frontenac  +, Seyval  + i Kristaly  +
Plennośćwysoka  +
Rozmiar jagód11,4 mm  +
SmakBrzoskwinia i kiwi  +
Wzrostbardzo silny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów26,3  +
Zawartość kwasów12,2  +