modified on 18 paź 2024 at 20:19 ••• 77 546 views

Venus

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia: Fotki ułatwiające identyfikację odmiany)
(Zdjęcia: link do fotki)
Linia 37: Linia 37:
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany:  [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?271685 liść];  [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?271369 spód liścia];  [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?228994 kwiatostan]
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany:  [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?271685 liść];  [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?271369 spód liścia];  [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?228994 kwiatostan]
 +
 +
[http://frsad.ru/eimage/106_113.jpg grona]sad-ru
   
   

Wersja z 21:10, 10 mar 2011

Venus
VENUS - grono Foto: J.Czapski
VENUS - grono Foto: J.Czapski
Rodzice Alden x (Bufallo x NY 34006))
Gatunek Vitis labrusca
Kraj pochodzenia USA
Masa grona 150-200 g
Rozmiary jagód 15 mm mm
smak labrusca
SAT 2450
Termin dojrzewania 11-20.09
Mrozoodporność -27 °C246,15 K
-16,6 °F
443,07 °R
Kolor gron czarne
Zastosowanie deserowe
Odmiana beznasienna

Opis

Beznasienna odmiana z lekkim posmakiem labrusca o atrakcyjnych ciemnych gronach i wyjątkowo dekoracyjnych intensywnie przebarwiajacych się jesienią liściach. Wystarczająco mrozoodporna do amatorskiej uprawy w Polsce.

Genealogia

VENUS = ALDEN X NEW YORK 46000(BUFFALO X NEW YORK 34006)

Venus → 64,07% V.vinifera + 35,93% V.labrusca  

Choroby

Cięcie

Synonimy

A 1196.

Literatura

Zdjęcia

Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: liść; spód liścia; kwiatostan

gronasad-ru


Fakty o Venus — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie11-20.09  +
GatunekVitis labrusca  +
Kolor gronczarne  +
KrajUSA  +
Masa150 -200g  +
Mrozoodpornosc246,15 K (-27 °C, -16,6 °F, 443,07 °R)  +
OdmianaVenus  +, Alden  +, Bufallo  +, NY 34006)  + i ALDEN  +
Odmianabeznasiennatak  +
Rozmiar jagód15 mm mm  +
Sat2.450  +
SmakLabrusca  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +