Kiszmisz 342
Z Winogrona.org
(uzupełnienie) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
- | + | |kolor=#99B3FF | |
- | |kolor = #99B3FF | + | |odmiana=Kiszmisz 342 |
- | | | + | |rodzice=[[odmiana::Villard Blanc]] x [[odmiana::Perlette]] |
- | + | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa | |
- | |rodzice = [[odmiana::Villard Blanc]] x [[odmiana::Perlette]] | + | |kraj pochodzenia=Węgry |
- | |gatunek = | + | |masa grona=300-500 |
- | |kraj pochodzenia = Węgry | + | |rozmiary jagód=15x17 mm |
- | |masa grona = 300-500 | + | |masa jagód=2-3,5 |
- | |rozmiary jagód = 15x17 mm | + | |smak=zharmonizowany |
- | |smak = zharmonizowany | + | |SAT=2350-2420 |
- | |SAT = | + | |termin dojrzewania=bardzo wczesna |
- | |termin dojrzewania = bardzo wczesna | + | |ilość dni dojrzewania=110-115 |
- | |mrozoodporność = - | + | |mrozoodporność=-24 |
- | |kolor gron = jasne | + | |kolor gron=jasne |
- | |nasiona = NIE | + | |zapylanie=własnopylna |
- | | | + | |zastosowanie=deserowe |
- | | | + | |zawartość cukrów=19 |
+ | |zawartość kwasów=6 | ||
+ | |nasiona=NIE | ||
+ | |wzrost=silny | ||
+ | |drewnienie łozy=dobre | ||
+ | |płodność latorośli=70-80% | ||
+ | |obsada gron=0,8-1,1 | ||
+ | |obciążenie=40-45 | ||
+ | |plenność=średnia | ||
+ | |cięcie=8-10 | ||
}} | }} | ||
- | |||
== Opis == | == Opis == | ||
- | bardzo | + | Jedna z najnowszych węgierskich krzyżówek; białych bezpestkowych, powstała ze skrzyżowamoa SV 12-375 x Perlette. |
+ | Wzrost krzewu silny. Liście średniej wielkości, lekko obłe, na spodniej stronie gładka, bardzo podobne do liści odmiany Prim. Łoza drewnieje dobrze. | ||
+ | Odmiana samopylna. | ||
+ | |||
+ | '''Grona:''' średnie 250g do dużych 850g, cylindrycznostożkowe, umiarkowanie zagęszczone | ||
+ | |||
+ | '''Jagody:''' średniej wielkości 15x17mm, zaokrąglone, o masie 2-3,5g, zielono-białawe, prawie całkowicie białawe gdy w pełni dojrzałe. | ||
+ | |||
+ | '''Miąższ:''' o harmonijnym smaku, pestek brak a tylko niekiedy mogą pojawić się mało wyczuwalne pestki 3-ciej kategorii. | ||
+ | |||
+ | '''Dojrzewanie :''' wczesne 110 do 115 dni; SAT 2350-2420C | ||
== Genealogia == | == Genealogia == | ||
treść | treść | ||
- | + | ==Parametry== | |
+ | zawartość cukrów 18-21g/100ml; kwasy 5-6g/l | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
- | podwyższona | + | Odporność na mączniaka rzekomego i botytis podwyższona. |
+ | Na mączniaka prawdziwego bliżej nie określona.(raczej odporność mała? – do sprawdzenia) | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
- | + | Łozę należy ciąć raczej na 8-10 pąków | |
+ | Lepiej plonują starsze krzewy z większą ilością starego drewna, co należy uwzględnić przy sposobie prowadzenia krzewu. | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
- | Kiszmisz węgierski | + | Kiszmisz węgierski; GF 342; Kiszmisz 342; Hybryda 342 |
+ | ==Opinie== | ||
+ | 1. jak w linku „vinograd7.ru” | ||
+ | |||
+ | 2 „ W styczniu 2010 najniższa temperatura -24C. Pąki przeżyły zimę bez większych szkód. Umiarkowana dynamika wzrostu. Jagody małe, okrągłe, nasiona jak u odmiany ojcowskiej Perlette .” [Bred_iK – Czechy/Hana k/Ołomuńca] | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
- | http://vinograd.info/sorta/bessemyannye/kishmish--342.html | + | 1. SI Krasochina, AF Chisamutdinov "odmiany winogron stołowych - informator dla" Everest Publishing House, Rostów nad Donem, 2008. |
+ | 2. Bred_IK – Czech Republik | ||
+ | |||
+ | ===Linki=== | ||
+ | [http://vinograd.info/sorta/bessemyannye/kishmish--342.html vinograg.info]; ;[http://vinograd7.ru/docs/vernisazh/podrobno/kischmisch342.htm vinograd7.ru]; ;[http://kaminvinograd.ucoz.ru/photo/pasika/gf_342/4-0-145 Juszczenko-Czernichów]; ;[http://kaminvinograd.ucoz.ru/photo/pasika/gf_342/4-0-145 vinograd-nord] | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == |
Wersja z 20:23, 22 mar 2011
Kiszmisz 342 | |
---|---|
Rodzice | Villard Blanc x Perlette |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 300-500 g |
Rozmiary jagód | 15x17 mm mm |
Masa jagód | 2-3,5 g |
smak | zharmonizowany |
SAT | 2350-2420 |
Termin dojrzewania | bardzo wczesna |
Ilość dni dojrzewania | 110-115 |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | jasne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 19 °Bx |
Zawartość kwasów | 6 g/l |
Odmiana beznasienna |
Opis
Jedna z najnowszych węgierskich krzyżówek; białych bezpestkowych, powstała ze skrzyżowamoa SV 12-375 x Perlette. Wzrost krzewu silny. Liście średniej wielkości, lekko obłe, na spodniej stronie gładka, bardzo podobne do liści odmiany Prim. Łoza drewnieje dobrze. Odmiana samopylna.
Grona: średnie 250g do dużych 850g, cylindrycznostożkowe, umiarkowanie zagęszczone
Jagody: średniej wielkości 15x17mm, zaokrąglone, o masie 2-3,5g, zielono-białawe, prawie całkowicie białawe gdy w pełni dojrzałe.
Miąższ: o harmonijnym smaku, pestek brak a tylko niekiedy mogą pojawić się mało wyczuwalne pestki 3-ciej kategorii.
Dojrzewanie : wczesne 110 do 115 dni; SAT 2350-2420C
Genealogia
treść
Parametry
zawartość cukrów 18-21g/100ml; kwasy 5-6g/l
Choroby
Odporność na mączniaka rzekomego i botytis podwyższona. Na mączniaka prawdziwego bliżej nie określona.(raczej odporność mała? – do sprawdzenia)
Cięcie
Łozę należy ciąć raczej na 8-10 pąków
Lepiej plonują starsze krzewy z większą ilością starego drewna, co należy uwzględnić przy sposobie prowadzenia krzewu.
Synonimy
Kiszmisz węgierski; GF 342; Kiszmisz 342; Hybryda 342
Opinie
1. jak w linku „vinograd7.ru”
2 „ W styczniu 2010 najniższa temperatura -24C. Pąki przeżyły zimę bez większych szkód. Umiarkowana dynamika wzrostu. Jagody małe, okrągłe, nasiona jak u odmiany ojcowskiej Perlette .” [Bred_iK – Czechy/Hana k/Ołomuńca]
Literatura
1. SI Krasochina, AF Chisamutdinov "odmiany winogron stołowych - informator dla" Everest Publishing House, Rostów nad Donem, 2008. 2. Bred_IK – Czech Republik
Linki
vinograg.info; ;vinograd7.ru; ;Juszczenko-Czernichów; ;vinograd-nord
Zdjęcia
Cięcie | 8-10 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | bardzo wczesna + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 110-115 + |
Kolor gron | jasne + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 300 -500g + |
Masa jagód | 2-3,5 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Obciążenie | 40-45 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 0,8-1,1 szt. + |
Odmiana | Kiszmisz 342 +, Villard Blanc + i Perlette + |
Odmianabeznasienna | tak + |
Plenność | średnia + |
Płodność latorośli | 70-80% % + |
Rozmiar jagód | 15x17 mm mm + |
Sat | 2.350 -2420 + |
Smak | Zharmonizowany + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 19 + |
Zawartość kwasów | 6 + |