Wiktoria5
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(linki) |
(genealogia) |
||
| Linia 25: | Linia 25: | ||
(3 polskie szkółki sprzedają odmianę "Wiktoria-5" , a jedna szkółka odmianę "Wiktoria") | (3 polskie szkółki sprzedają odmianę "Wiktoria-5" , a jedna szkółka odmianę "Wiktoria") | ||
| - | + | ==Genealogia== | |
| + | '''Wiktoria''' -- 59,35%''V.vinifera'' + 1,56%''V.labrusca'' + 14,58%''V.rupestris'' +3,12%''V.berlandieri'' + 2,64%''V.lincecumii'' + 18,75%''V.amurensis'' | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
Odporność na główne choroby średnio-wysoka | Odporność na główne choroby średnio-wysoka | ||
Wersja z 21:21, 26 mar 2011
| Wiktoria-5 | |
|---|---|
| grono, fot. Misza | |
| Rodzice | Seyve Villard 12-304 x V.vinifera x V.amurensis |
| Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | Rosja |
| Rozmiary jagód | 27x22 mm mm |
| smak | muszkat |
| Termin dojrzewania | 11-20.09 |
| Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
| Kolor gron | różowe |
| Zapylanie | obcopylna |
| Zastosowanie | deserowe |
Opis
Odmiana obcopylna o wysokiej plenności (warunek - blisko zapylacze). Duże jajowate różowe jagody o miąższu średnio zwartym, mięsistym, soczystym bardzo smacznym dojrzewające w pierwszej dekadzie września. Klon odmiany Wiktoria ? Do ustalenia. (3 polskie szkółki sprzedają odmianę "Wiktoria-5" , a jedna szkółka odmianę "Wiktoria")
Genealogia
Wiktoria -- 59,35%V.vinifera + 1,56%V.labrusca + 14,58%V.rupestris +3,12%V.berlandieri + 2,64%V.lincecumii + 18,75%V.amurensis
Choroby
Odporność na główne choroby średnio-wysoka
Cięcie
Synonimy
Literatura
Linki
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=480&view=odmiana
Zdjęcia
Fakty o Wiktoria5 — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Dojrzewanie | 11-20.09 + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Kolor gron | różowe + |
| Kraj | Rosja + |
| Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
| Odmiana | Wiktoria-5 +, Seyve Villard 12-304 + i Wiktoria + |
| Rozmiar jagód | 27x22 mm mm + |
| Smak | Muszkat + |
| Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |

