Onyx
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: + fotka) |
(→Zdjęcia: + fotka) |
||
Linia 67: | Linia 67: | ||
Plik:Onyx-gr2.jpg| Onyx - grono w pierwszej połowie września ; Foto: ZbyszekB | Plik:Onyx-gr2.jpg| Onyx - grono w pierwszej połowie września ; Foto: ZbyszekB | ||
Plik:Onyx-kw1.jpg| Onyx - kwiatostan ; Foto: ZbyszekB | Plik:Onyx-kw1.jpg| Onyx - kwiatostan ; Foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:Onyx-gr1.jpg| Onyx - grono - koniec lipca 2011 ; Foto: ZbyszekB | ||
</gallery> | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Wersja z 18:50, 1 sie 2011
Onyx | |
---|---|
Onyx - liście, Foto: ZbyszekB | |
Rodzice | Dunavski Misket x Beauty Seedless 22/26 |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Słowacja |
Masa grona | 330 g |
Rozmiary jagód | 27x20 mm |
smak | muszkat |
SAT | 2600 |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | fioletowe |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 16 °Bx |
Zawartość kwasów | 6,5-7,7 g/l |
Opis
Nowa słowacka odmiana deserowa o dużych gronach i jagodach. Odmiana powstała ze skrzyżowania w 1970 roku bułgarskiej odmiany Misket Dunavski z beznasienną odmianą Beauty. Autorką jest dr Dorota Pospisilova ze Słowacji. Odmiana prawnie chroniona od 1996 r. a zarejestrowana w 2002 r.
Wzrost: średni, ale preferuje wysokie formy prowadzenia, ponieważ zagęszcza się i korzystne jest też zielone cięcie.
Grona: baryłkowate, ścisłe, duże, ale niezbyt długie.
Jagody: lekko owalne, średnie i duże, fioletowe, o lekkim smaku muszkatu gdy w pełni dojrzałe, cukier do 16% a kwasy 6,5-7,7 g/l. Komisyjnie smak oceniany na 8,1 pkt (w skali do 10).
Mrozoodporność: przy -25 °C pąki zachowują żywotność w ok.65 % co pozwala na wystarczające plonowanie.[1]
Ze względu na przyzwoitą mrozoodporność odmiana warta wypróbowania w uprawie polowej, w polskich warunkach klimatycznych.
Genealogia
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Choroby
Cięcie
6-8 oczek/m2
Synonimy
DMBS 22/26 ; svk 042
Literatura
2. http://www.vitisselect.com/onyx.htm
Zdjęcia
Onyx-koronka.jpg
Onyx - koronka; Foto: ZbyszekB |
Onyx-lisc1.jpg
Onyx - liść ; Foto: ZbyszekB |
Onyx-lisc2.jpg
Onyx - liść ; Foto: ZbyszekB |
|
Cięcie | 6-8 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | fioletowe + |
Kraj | Słowacja + |
Masa | 330 g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Odmiana | Onyx +, Dunavski Misket + i Beauty Seedless 22/26 + |
Rozmiar jagód | 27x20 mm + |
Sat | 2.600 + |
Smak | Muszkat + |
Wzrost | średni + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 16 + |
Zawartość kwasów | 6,5 -7,7 + |