Pinot Gris
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Zdjęcia: literówka) |
(uzupełnienie) |
||
Linia 8: | Linia 8: | ||
|kraj pochodzenia = Francja | |kraj pochodzenia = Francja | ||
|masa grona = 120 | |masa grona = 120 | ||
- | |rozmiary jagód = 12 | + | |rozmiary jagód = 12 |
|smak = | |smak = | ||
- | |SAT = | + | |SAT = 2700 |
- | |termin dojrzewania = | + | |termin dojrzewania = 1-15.10 |
|mrozoodporność = -21 | |mrozoodporność = -21 | ||
- | |kolor gron = | + | |kolor gron = różowo-szare |
|nasiona = TAK | |nasiona = TAK | ||
|zastosowanie = przerobowe | |zastosowanie = przerobowe | ||
Linia 20: | Linia 20: | ||
== Opis == | == Opis == | ||
Klasyczna odmiana winiarska. | Klasyczna odmiana winiarska. | ||
- | + | ||
W Polsce możliwa do uprawy w najcieplejszych rejonach kraju. | W Polsce możliwa do uprawy w najcieplejszych rejonach kraju. | ||
+ | |||
+ | veraison przy 16Bx (za okres 4-ch lat) | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
- | + | Podlega chorobam tak jak wszystkie [[V.vinifera]] | |
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
- | + | Długie na 8-10 oczek | |
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
Szürkebarát, Rulander,Pinot grigio, Grauburgunder | Szürkebarát, Rulander,Pinot grigio, Grauburgunder | ||
+ | |||
+ | ==Parametry== | ||
+ | Mazowsze 2011 - zbiór:12.10; SAT:2702; cukry:21,5Bx; kwasy:8,1g/l - przy pełnej dojrzałości fizjologicznej pestek | ||
== Literatura == | == Literatura == |
Wersja z 17:49, 31 paź 2011
Pinot Gris | |
---|---|
![]() Pinot Gris - grona Foto: Grzegorz Nowakowski | |
Rodzice | Mutant Pinot Noir |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 120 g |
Rozmiary jagód | 12 mm |
SAT | 2700 |
Termin dojrzewania | 1-15.10 |
Mrozoodporność | -21 °C |
Kolor gron | różowo-szare |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Klasyczna odmiana winiarska.
W Polsce możliwa do uprawy w najcieplejszych rejonach kraju.
veraison przy 16Bx (za okres 4-ch lat)
Choroby
Podlega chorobam tak jak wszystkie V.vinifera
Cięcie
Długie na 8-10 oczek
Synonimy
Szürkebarát, Rulander,Pinot grigio, Grauburgunder
Parametry
Mazowsze 2011 - zbiór:12.10; SAT:2702; cukry:21,5Bx; kwasy:8,1g/l - przy pełnej dojrzałości fizjologicznej pestek
Literatura
Zdjęcia
Fakty o Pinot Gris — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 1-15.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | różowo-szare + |
Kraj | Francja + |
Masa | 120 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Pinot Gris + i Pinot Noir + |
Rozmiar jagód | 12 mm + |
Sat | 2.700 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |