Biełyj KoKł
Z Winogrona.org
m (→Opis) |
m |
||
Linia 4: | Linia 4: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
|kolor=#99B3FF | |kolor=#99B3FF | ||
- | |odmiana= | + | |odmiana=Biełyj KoKł |
|zdjęcie= | |zdjęcie= | ||
|opis zdjęcia= | |opis zdjęcia= | ||
Linia 13: | Linia 13: | ||
|rozmiary jagód=33,5 x 23,6 | |rozmiary jagód=33,5 x 23,6 | ||
|masa jagód=12-14 | |masa jagód=12-14 | ||
- | |smak= | + | |smak=zharmonizowany |
|termin dojrzewania=5-10.09 | |termin dojrzewania=5-10.09 | ||
|ilość dni dojrzewania=120-125 | |ilość dni dojrzewania=120-125 |
Wersja z 18:03, 15 gru 2011
Biełyj KoKł | |
---|---|
Rodzice | Kesza-1 x Kubań |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Ukraina |
Masa grona | 400-600 g |
Rozmiary jagód | 33,5 x 23,6 mm |
Masa jagód | 12-14 g |
smak | zharmonizowany |
Termin dojrzewania | 5-10.09 |
Ilość dni dojrzewania | 120-125 |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | żółte |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 17 °Bx |
Zawartość kwasów | 5 g/l |
Opis
Nowa odmiana deserowa o wczesnej porze dojrzewania. W Novoczerkassku dojrzewa około 15 sierpnia. W polskich warunkach, w uprawie polowej powinna dojrzewać około 5-15 września. Krzewy mają wzrost średni.
Grona są średnie do dużych, stożkowe, o średniej gęstości, ciężar 400-600.
Jagody są bardzo duże 33,5 x 23,6 mm, średnia waga 12-14 g, owalne, rzadko jajowate-brodawkowate, białe, półprzezroczyste w słońcu z opalenizną.
Smak jest harmonijny,
Miąższ jest soczysty, zwarty, średnio gruba skóra.
Polecane umiarkowane obciążeniu krzewów - regulacja plonów ze względu na tendencję do przeciążenia. Owoce odporne na transport.
Genealogia
Choroby
Bardzo odporna na mączniaka rzekomego, umiarkowanie odporna na mączniaka prawdziwego, odporna na Botrytis .
Cięcie
Polecane średnie na 6-8 oczek, możliwe cięcie krótkie na 3-4 pąki (płodne pierwsze oczka)
Synonimy
FVK-4-2
Literatura
http://vinograd.info/sorta/stolovye/fvk-4-2-kokl-belyi.html
Linki
Zdjęcia
Kwitnienie:
Daty kwitnienia w poszczególnych latach:
Przebieg dojrzewania w poszczególnych latach:
Zawartość cukrów w przedziale - ze średnią wartością %.
Cięcie | na 6-8 pąków oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 5-10.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 120-125 + |
Kolor gron | żółte + |
Kraj | Ukraina + |
Masa | 400 -600g + |
Masa jagód | 12-14 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Obciążenie | 30-35 pączków na krzew płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,1-1,5 szt. + |
Odmiana | Biełyj KoKł + |
Płodność latorośli | 55-70% % + |
Rozmiar jagód | 33,5 x 23,6 mm + |
Smak | Zharmonizowany + |
Wzrost | średni + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 17 + |
Zawartość kwasów | 5 + |