Gołubok
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: dodany znacznik zamykający galerię) |
(oidium) |
||
Linia 8: | Linia 8: | ||
|kraj pochodzenia = Ukraina 1958 | |kraj pochodzenia = Ukraina 1958 | ||
|masa grona = 100-140 | |masa grona = 100-140 | ||
- | |rozmiary jagód = 14 | + | |rozmiary jagód = 14 |
|smak = czarna porzeczka | |smak = czarna porzeczka | ||
|SAT = 2500 | |SAT = 2500 | ||
Linia 24: | Linia 24: | ||
Gołubok → 87,5%''V.vinifera'' +12,5%''V.amurensis'' | Gołubok → 87,5%''V.vinifera'' +12,5%''V.amurensis'' | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
- | Odmiana podatna na mączniaka prawdziwego. wymaga minimum 2-ch profilaktycznych zabiegów chemicznych przeciw tej chorobie, aby otrzymać owoce przydatne na wino. W rejonach o nasileniu tej choroby wymaga znacznie więcej zabiegów, | + | Odmiana podatna na mączniaka prawdziwego. wymaga minimum 2-ch profilaktycznych zabiegów chemicznych przeciw tej chorobie, aby otrzymać owoce przydatne na wino. W rejonach o nasileniu tej choroby wymaga znacznie więcej zabiegów. |
+ | |||
+ | Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy . Zarówno owoce jak i liście są bardzo podatne na mączniaka prawdziwego. | ||
+ | W skali 1 do 9 - '''wynik 8/9''' [B/L]; B- jagody ; L- liście. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie). Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. | ||
+ | |||
+ | Potrzebuje takiej samej ochrony jak większość vinifer - przeciw oidium | ||
+ | |||
== Cięcie == | == Cięcie == |
Wersja z 20:29, 20 gru 2011
Gołubok | |
---|---|
![]() Gołubok - grono, Foto: P. Pawluczuk | |
Rodzice | (Siewiernyj x Sorok Liet Oktabria) x Odesskij Rannij x (Alicante x Cabernet Sauvignon) |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Ukraina 1958 |
Masa grona | 100-140 g |
Rozmiary jagód | 14 mm |
smak | czarna porzeczka |
SAT | 2500 |
Termin dojrzewania | 11-20.09 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | czarne |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Bardzo atrakcyjna odmiana przerobowa do wytwarzania czerwonego wina. Smaczne jagody mają silnie barwiący sok. Ponieważ liście tej odmiany przebarwiają się wcześnie na czerwono-brązowy kolor krzew może stanowić atrakcyjną ozdobę ogrodu. Krzew rośnie silnie i o pokroju wyprostowanym. Wymaga cięcia "zielonego" (letniego)przy uprawie na wino. Formy raczej wysokie. Dobrze regeneruje po zimowych mrozach. Owocuje zadowalająco nawet z pąków zapasowych. Owocował minimalnie ale nawet po zimie 2006(-31ºC). Po zimie 2010(-28ºC) ok.50% pąków głównych zostało uszkodzonych (co nie powinno mieć większego wpływu na plon). Do sprawdzenia.
genealogia
GOŁUBOK = Severnyj X mixturi of pollen: Odeskii Rannii, 40 Liet Oktiabria, (Alikant Boushe x CS)
Gołubok → 87,5%V.vinifera +12,5%V.amurensis
Choroby
Odmiana podatna na mączniaka prawdziwego. wymaga minimum 2-ch profilaktycznych zabiegów chemicznych przeciw tej chorobie, aby otrzymać owoce przydatne na wino. W rejonach o nasileniu tej choroby wymaga znacznie więcej zabiegów.
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy . Zarówno owoce jak i liście są bardzo podatne na mączniaka prawdziwego. W skali 1 do 9 - wynik 8/9 [B/L]; B- jagody ; L- liście. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie). Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań.
Potrzebuje takiej samej ochrony jak większość vinifer - przeciw oidium
Cięcie
Synonimy
Literatura
Zdjęcia
Dojrzewanie | 11-20.09 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | czarne + |
Kraj | Ukraina 1958 + |
Masa | 100 -140g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Odmiana | Gołubok +, Siewiernyj +, Sorok Liet Oktabria +, Odesskij Rannij +, Alicante + i Cabernet Sauvignon + |
Rozmiar jagód | 14 mm + |
Sat | 2.500 + |
Smak | Czarna porzeczka + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |