Pinot Gris
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(uzupełnienie) |
(→Parametry: parametry) |
||
Linia 36: | Linia 36: | ||
==Parametry== | ==Parametry== | ||
- | Mazowsze 2011 - zbiór:12 | + | Mazowsze 2008 - zbiór:15/10; SAT:2295; cukry:20,0Bx; kwasy:? ; - nie w pełni dojrzałe |
+ | Mazowsze 2009 - zbiór:15/10; SAT:2488; cukry:21,0Bx; kwasy:8,2g/l - prawie przy pełnej dojrzałości fizjologicznej pestek | ||
+ | Mazowsze 2010 - zbiór:11/10; SAT:2513; cukry:17,5Bx; kwasy:12,1g/l - przy niepełnej dojrzałości fizjologicznej pestek | ||
+ | Mazowsze 2011 - zbiór:12/10; SAT:2702; cukry:21,5Bx; kwasy:8,1g/l - przy pełnej dojrzałości fizjologicznej pestek | ||
== Literatura == | == Literatura == |
Wersja z 21:20, 1 lut 2012
Pinot Gris | |
---|---|
![]() Pinot Gris - grona Foto: Grzegorz Nowakowski | |
Rodzice | Mutant Pinot Noir |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 120 g |
Rozmiary jagód | 12 mm |
SAT | 2700 |
Termin dojrzewania | 1-15.10 |
Mrozoodporność | -21 °C |
Kolor gron | różowo-szare |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Klasyczna odmiana winiarska.
W Polsce możliwa do uprawy w najcieplejszych rejonach kraju.
veraison przy 16Bx (za okres 4-ch lat)
Choroby
Podlega chorobam tak jak wszystkie V.vinifera
Cięcie
Długie na 8-10 oczek
Synonimy
Szürkebarát, Rulander,Pinot grigio, Grauburgunder
Parametry
Mazowsze 2008 - zbiór:15/10; SAT:2295; cukry:20,0Bx; kwasy:? ; - nie w pełni dojrzałe Mazowsze 2009 - zbiór:15/10; SAT:2488; cukry:21,0Bx; kwasy:8,2g/l - prawie przy pełnej dojrzałości fizjologicznej pestek Mazowsze 2010 - zbiór:11/10; SAT:2513; cukry:17,5Bx; kwasy:12,1g/l - przy niepełnej dojrzałości fizjologicznej pestek Mazowsze 2011 - zbiór:12/10; SAT:2702; cukry:21,5Bx; kwasy:8,1g/l - przy pełnej dojrzałości fizjologicznej pestek
Literatura
Zdjęcia
Fakty o Pinot Gris — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 1-15.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | różowo-szare + |
Kraj | Francja + |
Masa | 120 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Pinot Gris + i Pinot Noir + |
Rozmiar jagód | 12 mm + |
Sat | 2.700 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |