modified on 25 lut 2024 at 18:02 ••• 69 726 views

Pinot Gris

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(uzupełnienie)
(Parametry: parametry)
Linia 36: Linia 36:
==Parametry==
==Parametry==
-
Mazowsze 2011 -  zbiór:12.10; SAT:2702; cukry:21,5Bx; kwasy:8,1g/l - przy pełnej dojrzałości fizjologicznej pestek
+
Mazowsze 2008 -  zbiór:15/10; SAT:2295; cukry:20,0Bx; kwasy:? ; - nie w pełni dojrzałe
 +
Mazowsze 2009 -  zbiór:15/10; SAT:2488; cukry:21,0Bx; kwasy:8,2g/l - prawie przy pełnej dojrzałości fizjologicznej pestek
 +
Mazowsze 2010 -  zbiór:11/10; SAT:2513; cukry:17,5Bx; kwasy:12,1g/l - przy niepełnej dojrzałości fizjologicznej pestek
 +
Mazowsze 2011 -  zbiór:12/10; SAT:2702; cukry:21,5Bx; kwasy:8,1g/l - przy pełnej dojrzałości fizjologicznej pestek
== Literatura ==
== Literatura ==

Wersja z 21:20, 1 lut 2012

Pinot Gris
Pinot Gris - grona Foto: Grzegorz Nowakowski
Pinot Gris - grona Foto: Grzegorz Nowakowski
Rodzice Mutant Pinot Noir
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
Masa grona 120 g
Rozmiary jagód 12 mm
SAT 2700
Termin dojrzewania 1-15.10
Mrozoodporność -21 °C
Kolor gron różowo-szare
Zastosowanie przerobowe

Opis

Klasyczna odmiana winiarska.

W Polsce możliwa do uprawy w najcieplejszych rejonach kraju.

veraison przy 16Bx (za okres 4-ch lat)


Choroby

Podlega chorobam tak jak wszystkie V.vinifera

Cięcie

Długie na 8-10 oczek

Synonimy

Szürkebarát, Rulander,Pinot grigio, Grauburgunder

Parametry

Mazowsze 2008 - zbiór:15/10; SAT:2295; cukry:20,0Bx; kwasy:? ; - nie w pełni dojrzałe Mazowsze 2009 - zbiór:15/10; SAT:2488; cukry:21,0Bx; kwasy:8,2g/l - prawie przy pełnej dojrzałości fizjologicznej pestek Mazowsze 2010 - zbiór:11/10; SAT:2513; cukry:17,5Bx; kwasy:12,1g/l - przy niepełnej dojrzałości fizjologicznej pestek Mazowsze 2011 - zbiór:12/10; SAT:2702; cukry:21,5Bx; kwasy:8,1g/l - przy pełnej dojrzałości fizjologicznej pestek

Literatura

Zdjęcia

Fakty o Pinot Gris — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie1-15.10  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronróżowo-szare  +
KrajFrancja  +
Masa120 g  +
Mrozoodpornosc252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R)  +
OdmianaPinot Gris  + i Pinot Noir  +
Rozmiar jagód12 mm  +
Sat2.700  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem