modified on 22 lut 2024 at 18:28 ••• 28 919 views

Cabernet Franc

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjecia: link-fotki)
Linia 34: Linia 34:
== Zdjecia ==
== Zdjecia ==
 +
Zdjęcia ułatwiające identyfikację  [http://www.ars-grin.gov/npgs/images/dav/grape/fruit/DVIT0675.0000CF.jpg jagody];
 +
fotka chateau-z [http://chateau-z.com/images/CZgrapes/2008/Cabernet%20Franc%20fruit.jpg grona]
fotka chateau-z [http://chateau-z.com/images/CZgrapes/2008/Cabernet%20Franc%20fruit.jpg grona]
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Wersja z 19:19, 3 lut 2012

Cabernet Franc
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
Masa grona 150 g
Rozmiary jagód 10 mm mm
Termin dojrzewania 15-25.10
Mrozoodporność -21 °C
Kolor gron fioletowo-granatowe
Zastosowanie przerobowe

Opis

Słynna odmiana winiarska uprawiana we Francji, Włoszech, USA, Australii, Chile, RPA i in. Wina produkowane z tej odmiany to m.in. Chateau Cheval Blanc, Chinon (Francja), Caratan, Alzero (Włochy). Odmiana możliwa do uprawy w Polsce jednak ze względu na zbyt późny termin dojrzewania mało przydatna.

Wg INRA - dojrzewa około 2,5 do 3 tygodni po odmianie Chrupka Złota

Choroby

Ciecie

Synonimy

Acheria, Bordo, Bouchet, Bouchy, Breton, Cabernet, Carment, Gros Bouchet, Grosse Vidure, Kaberne Frank, Noir Dur, Veron.


Literatura

Zdjecia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację jagody;

fotka chateau-z grona

Fakty o Cabernet Franc — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie15-25.10  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronfioletowo-granatowe  +
KrajFrancja  +
Masa150 g  +
Mrozoodpornosc252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R)  +
OdmianaCabernet Franc  +
Rozmiar jagód10 mm mm  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem