Pinot Gris
Z Winogrona.org
(klony) |
(→Zdjęcia: link-fotka) |
||
Linia 60: | Linia 60: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
+ | Vinatura: [http://www.vinatura.ch/fileadmin/user_upload/cepages_ok/PinotGris.jpg grona]; | ||
+ | |||
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
Plik:PG-koronka.jpg|Pinot Gris - koronka, Foto: ZbyszekB | Plik:PG-koronka.jpg|Pinot Gris - koronka, Foto: ZbyszekB |
Wersja z 19:50, 10 lut 2012
Pinot Gris | |
---|---|
![]() Pinot Gris - grona Foto: Grzegorz Nowakowski | |
Rodzice | Mutant Pinot Noir |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 120 g |
Rozmiary jagód | 12 mm |
SAT | 2700 |
Termin dojrzewania | 1-15.10 |
Mrozoodporność | -21 °C |
Kolor gron | różowo-szare |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Klasyczna odmiana winiarska.
W Polsce możliwa do uprawy w najcieplejszych rejonach kraju.
veraison przy 16Bx (za okres 4-ch lat)
Choroby
Średnio odporna na choroby grzybowe
W skali 1-9 (1-b.mało odporna; 9-całkowicie odporna)
m.rz. - 3 ; m.pr. 3 ; szara pleśń - 4
Cięcie
Długie na 8-10 oczek
Synonimy
Szürkebarát, Rulander,Pinot grigio, Grauburgunder,Tokay pinot gris, Beurot
Klony
Carakterystyki klonów:francuskich,włoskich i niemieckich
Klony czesko-słowackie:
PO-49/207 - dla cieplejszych rejonów
PO-V-2 - dla chłodniejszych rejonów
Parametry
Mazowsze 2008 - zbiór:15/10; SAT:2295; cukry:20,0Bx; kwasy:? ; - nie w pełni dojrzałe
Mazowsze 2009 - zbiór:15/10; SAT:2488; cukry:21,0Bx; kwasy:8,2g/l - prawie pełnea dojrzałość fizjologiczna pestek
Mazowsze 2010 - zbiór:11/10; SAT:2513; cukry:17,5Bx; kwasy:12,1g/l - przy pełnej dojrzałości fizjologicznej pestek (mało słońca)
Mazowsze 2011 - zbiór:12/10; SAT:2702; cukry:21,5Bx; kwasy:8,1g/l - przy pełnej dojrzałości fizjologicznej pestek
Literatura
Zdjęcia
Vinatura: grona;
Dojrzewanie | 1-15.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | różowo-szare + |
Kraj | Francja + |
Masa | 120 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Pinot Gris + i Pinot Noir + |
Rozmiar jagód | 12 mm + |
Sat | 2.700 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |