modified on 25 lut 2024 at 18:02 ••• 69 726 views

Pinot Gris

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(klony)
(Zdjęcia: link-fotka)
Linia 60: Linia 60:
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
 +
Vinatura: [http://www.vinatura.ch/fileadmin/user_upload/cepages_ok/PinotGris.jpg grona];
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
Plik:PG-koronka.jpg|Pinot Gris - koronka,  Foto: ZbyszekB
Plik:PG-koronka.jpg|Pinot Gris - koronka,  Foto: ZbyszekB

Wersja z 19:50, 10 lut 2012

Pinot Gris
Pinot Gris - grona Foto: Grzegorz Nowakowski
Pinot Gris - grona Foto: Grzegorz Nowakowski
Rodzice Mutant Pinot Noir
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
Masa grona 120 g
Rozmiary jagód 12 mm
SAT 2700
Termin dojrzewania 1-15.10
Mrozoodporność -21 °C
Kolor gron różowo-szare
Zastosowanie przerobowe

Opis

Klasyczna odmiana winiarska.

W Polsce możliwa do uprawy w najcieplejszych rejonach kraju.

veraison przy 16Bx (za okres 4-ch lat)


Choroby

Średnio odporna na choroby grzybowe

W skali 1-9 (1-b.mało odporna; 9-całkowicie odporna)

m.rz. - 3 ; m.pr. 3 ; szara pleśń - 4

Cięcie

Długie na 8-10 oczek

Synonimy

Szürkebarát, Rulander,Pinot grigio, Grauburgunder,Tokay pinot gris, Beurot

Klony

Carakterystyki klonów:francuskich,włoskich i niemieckich

Klony czesko-słowackie:

PO-49/207 - dla cieplejszych rejonów

PO-V-2 - dla chłodniejszych rejonów

Parametry

Mazowsze 2008 - zbiór:15/10; SAT:2295; cukry:20,0Bx; kwasy:? ; - nie w pełni dojrzałe

Mazowsze 2009 - zbiór:15/10; SAT:2488; cukry:21,0Bx; kwasy:8,2g/l - prawie pełnea dojrzałość fizjologiczna pestek

Mazowsze 2010 - zbiór:11/10; SAT:2513; cukry:17,5Bx; kwasy:12,1g/l - przy pełnej dojrzałości fizjologicznej pestek (mało słońca)

Mazowsze 2011 - zbiór:12/10; SAT:2702; cukry:21,5Bx; kwasy:8,1g/l - przy pełnej dojrzałości fizjologicznej pestek

Literatura

Zdjęcia

Vinatura: grona;

Fakty o Pinot Gris — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie1-15.10  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronróżowo-szare  +
KrajFrancja  +
Masa120 g  +
Mrozoodpornosc252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R)  +
OdmianaPinot Gris  + i Pinot Noir  +
Rozmiar jagód12 mm  +
Sat2.700  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem