Pinot Gris
Z Winogrona.org
(Uzupełnienie) |
(sat i gddc) |
||
Linia 10: | Linia 10: | ||
|rozmiary jagód = 12 | |rozmiary jagód = 12 | ||
|smak = | |smak = | ||
- | |SAT = | + | |SAT = 2650-2750 |
+ | |GDDC = 1100-1150 | ||
|termin dojrzewania = 1-15.10 | |termin dojrzewania = 1-15.10 | ||
|mrozoodporność = -21 | |mrozoodporność = -21 |
Wersja z 16:58, 23 kwi 2012
Pinot Gris | |
---|---|
![]() Pinot Gris - grona Foto: Grzegorz Nowakowski | |
Rodzice | Mutant Pinot Noir |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 120 g |
Rozmiary jagód | 12 mm |
SAT | 2650-2750 |
GDDC | 1100-1150 |
Termin dojrzewania | 1-15.10 |
Mrozoodporność | -21 °C |
Kolor gron | różowo-szare |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Klasyczna odmiana winiarska.
W Polsce możliwa do uprawy w najcieplejszych rejonach kraju.
Wzrost krzewu średni lub średnio silny - zależy od zasobności gleby. Pasierby nieliczne. Rozwój pąków (pękanie) późny. Owocowanie z pąków zapasowych słabe. Czas kwitnienia późny. Siła kwitnienia średnia do wysokiej. Liście średniej wielkości. Drewnienie łozy dobre nawet przy późnym zbiorze owoców.
Grona : małe baryłkowate zagęszczone
Jagody: średniej wielkości , przeważnie zaokrąglone, różowo-brązowe a niekiedy z niebieskawym odcieniem.
Miąższ : soczysty o dużej wydajności.
Veraison: średnio-późne , przy 16Bx (za okres 4-ch lat)
Choroby
Średnio odporna na choroby grzybowe
W skali 1-9 (1-b.mało odporna; 9-całkowicie odporna)
m.rz. - 3 ; m.pr. 3 ; szara pleśń - 4
Cięcie
Długie na 8-10 oczek
Synonimy
Szürkebarát, Rulander,Pinot grigio, Grauburgunder,Tokay pinot gris, Beurot, Tokay d'Alsace, Malvoisie
Klony
Carakterystyki klonów:francuskich,włoskich i niemieckich
Klony czesko-słowackie:
PO-49/207 - dla cieplejszych rejonów
PO-V-2 - dla chłodniejszych rejonów
Parametry
Mazowsze 2008 - zbiór:15/10; SAT:2295; cukry:20,0Bx; kwasy:? ; - nie w pełni dojrzałe
Mazowsze 2009 - zbiór:15/10; SAT:2488; cukry:21,0Bx; kwasy:8,2g/l - prawie pełnea dojrzałość fizjologiczna pestek
Mazowsze 2010 - zbiór:11/10; SAT:2513; cukry:17,5Bx; kwasy:12,1g/l - przy pełnej dojrzałości fizjologicznej pestek (mało słońca)
Mazowsze 2011 - zbiór:12/10; SAT:2702; cukry:21,5Bx; kwasy:8,1g/l - przy pełnej dojrzałości fizjologicznej pestek
Literatura
Zdjęcia
Vinatura: grona; ;fotogaleria;
Dojrzewanie | 1-15.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Gddc | 1100-1150 + |
Kolor gron | różowo-szare + |
Kraj | Francja + |
Masa | 120 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Pinot Gris + i Pinot Noir + |
Rozmiar jagód | 12 mm + |
Sat | 2.650 -2750 + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |