Chrupka Różowa – Winogrona.org
modified on 23 lut 2024 at 13:32 ••• 42 443 views

Chrupka Różowa

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia: link-fotka)
(-)
Linia 2: Linia 2:
|odmiana = Chrupka Różowa
|odmiana = Chrupka Różowa
|kolor = #99B3FF
|kolor = #99B3FF
-
|zdjęcie = Chr-Róż-gr1.jpg
+
|zdjęcie =  
-
|opis zdjęcia = Chrupka Różowa - grono
+
|opis zdjęcia =  
|rodzice = mutant [[odmiana::Chrupka Złota|Chrupki Złotej]]
|rodzice = mutant [[odmiana::Chrupka Złota|Chrupki Złotej]]
|gatunek = Vitis vinifera
|gatunek = Vitis vinifera

Wersja z 20:10, 30 lis 2012

Chrupka Różowa
Rodzice mutant Chrupki Złotej
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja 1863
Masa grona 150 g
Rozmiary jagód 15 mm mm
smak bardzo smaczna
SAT 2500
Termin dojrzewania 11-20.09
Mrozoodporność -21 °C
Kolor gron różowe
Zastosowanie deserowe

Opis

Jeden z licznych mutantów Chrupki Złotej, znaleziony we Francji w 1863 r. Bardzo smaczne choć niewielkie owoce deserowe. Odmiana w Polsce dość popularna jednak ostatnio wypierana przez nowoczesne mieszańce międzygatunkowe. Ze względu na niezbyt wysoką mrozoodporność zalecane jest okrywanie krzewów na zimę.[1] [2] [3]

Genealogia

Plik:Chasselas Rose.jpg
100%V.vinifera

Synonimy

Barbarossa Precoce, Chasselas de Falloux, Chasselas Piros, Chasselas Rose, Chasselas Rouge, Roter Gutedel, Roter Junker.

Literatura

  1. Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
  2. Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
  3. Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib

Zdjęcia

Chrupka Różowa - grona ;  ; Chrupka Różowa - grona - Węgry;  ; Wikimedia:grona;  ;grono


Fakty o Chrupka Różowa — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie11-20.09  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronróżowe  +
KrajFrancja 1863  +
Masa150 g  +
Mrozoodpornosc252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R)  +
OdmianaChrupka Różowa  + i Chrupka Złota  +
Rozmiar jagód15 mm mm  +
Sat2.500  +
SmakBardzo smaczna  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem