Pinot Noir Precoce
Z Winogrona.org
(→Wino: *) |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
- | |odmiana = Pinot Noir Precoce | + | |kolor=#99B3FF |
- | + | |odmiana=Pinot Noir Precoce | |
- | |zdjęcie = PNP-L3.jpg | + | |zdjęcie=PNP-L3.jpg |
- | |opis zdjęcia = PNP - liść; Foto: ZbyszekB | + | |opis zdjęcia=PNP - liść; Foto: ZbyszekB |
- | |rodzice = | + | |rodzice=Pinot Noir (mutacja PN) |
- | |gatunek = Vitis vinifera | + | |gatunek=Vitis vinifera |
- | |kraj pochodzenia = | + | |kraj pochodzenia=Francja |
- | + | |smak=zharmonizowany | |
- | + | |SAT=2460 | |
- | |smak = zharmonizowany | + | |termin dojrzewania=20.09-15.10 |
- | |SAT = 2460 | + | |mrozoodporność=-21 |
- | |termin dojrzewania = 20.09-15.10 | + | |kolor gron=ciemne |
- | |mrozoodporność = -21 | + | |zapylanie=własnopylna |
- | |kolor gron = ciemne | + | |zastosowanie=przerobowe |
- | + | |nasiona=TAK | |
- | |zapylanie = własnopylna | + | |
- | |zastosowanie = przerobowe | + | |
}} | }} | ||
- | |||
== Opis == | == Opis == | ||
Pinot Noir Précoce to stara odmiana V. vinifera / mutacja Pinot Noir /.Wcześniejsza o około 2 tygodnie od [[odmiana::Pinot Noir]].Wino w podobnym stylu do PN, a nawet lepsze bo zawierające więcej tanin. | Pinot Noir Précoce to stara odmiana V. vinifera / mutacja Pinot Noir /.Wcześniejsza o około 2 tygodnie od [[odmiana::Pinot Noir]].Wino w podobnym stylu do PN, a nawet lepsze bo zawierające więcej tanin. |
Wersja z 23:04, 25 sty 2013
Pinot Noir Precoce | |
---|---|
![]() PNP - liść; Foto: ZbyszekB | |
Rodzice | Pinot Noir (mutacja PN) |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
smak | zharmonizowany |
SAT | 2460 |
Termin dojrzewania | 20.09-15.10 |
Mrozoodporność | -21 °C |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Opis
Pinot Noir Précoce to stara odmiana V. vinifera / mutacja Pinot Noir /.Wcześniejsza o około 2 tygodnie od Pinot Noir.Wino w podobnym stylu do PN, a nawet lepsze bo zawierające więcej tanin. Mniejsze jagody, a więc większa procentowo ilość skórek i pestek w masie jagody.
We Francji PNP traktowana jest jako jedynie wczesny klon PN.
W Niemczech (Fruchburgunder) i wielu innych krajach PNP jest traktowana jako osobna i samoistna odmiana.
W krajach o cieplejszym klimacie ta odmiana jest mniej popularna od klasycznych odmian PN ze względu na zbyt wczesne dojrzewanie. .
Wzrost średni. Plenność niska podobna do PN. Może być alternatywą wszędzie tam gdzie PN nie dojrzewa, a tam gdzie PN nie dojrzewa dostatecznie każdego roku do kupażu z PN i innymi odmianami. Do wypróbowania w różnych rejonach Polski
Klony
1 Gm; 2 Gm; 4 Gm; 6 Gm
ST 180; W 1729
1 Gm ; ; 4 Gm; ;6 Gm; ; W 1729.
Dla wszystkich w/w klonów Gm : (średnia z lat 1992-2002) 92 [°Oe], TA - 8/g/l; podkłdka Borner(na gleby lessowe)
Dla W 1729 : 102 [°Oe], TA - 7,9 g/l; Nie wymaga przerzedzania gron. Preferowana podkłdka SO4. Preferuje suchsze gleby. Dla hodowców nastawionych na jakość wina (mniejsza wydajność
Klon ST 180
Powstał w 1991 a rejestracja 2003; stabilne plony o wysokiej produkcji cukru, późniejsze dojrzewanie i mniejsza plenność.
Mniejsze wymagania co do gleby; podkładka SO4(zalecana)
Choroby
Jagody posiadają grubszą skórkę , dojrzewają też wcześniej niż klasyczne klony Pinot Noir i dlatego odmiana mniej wrażiwa na szarą pleśń Na pozostałe choroby tak jak większość vinifer.wymaga ochrony.
Cięcie
5-6 pąków/m²
Dojrzewanie
od 2-ch do 3-ch tygodni przed Pinot Noir
Wino
Aksamitne, pełne wina czerwone, wyraziste i mocne Pinot Noir Precoce przewyższają podobne wina z klasycznych Pinot Noir ilością tanin, a w chłodniejszym klimacie wyższy ekstrakt cukrowy pozwala na wyrób win bez szaptalizacji.
Synonimy
Frühburgunder (Niemcy); w Polsce popularny skrót PNP; oraz jako Pinot Noir Wczesny
Literatura
http://de.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%BChburgunder
http://www.vivc.bafz.de/datasheet/dataResult.php?data=9280
Zdjęcia
Dojrzewanie | 20.09-15.10 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | Francja + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Pinot Noir Precoce + i Pinot Noir + |
Sat | 2.460 + |
Smak | Zharmonizowany + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |