modified on 18 sie 2024 at 21:18 ••• 169 990 views

Bianca

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: uzupeł.)
 
(Nie pokazano 102 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 1: Linia 1:
{{Odmiana infobox
{{Odmiana infobox
-
|odmiana = Bianca
+
|kolor=#FFD700
-
|kolor = #99B3FF
+
|odmiana=Bianca
-
|zdjęcie = 180_Bianca_Bianca_-_grono_J._Czapski.jpg
+
|zdjęcie=180_Bianca_Bianca_-_grono_J._Czapski.jpg
-
|opis zdjęcia =Bianca, foto. J.Czapski
+
|opis zdjęcia=Bianca, foto. J.Czapski
-
|rodzice = [[odmiana::SV 12375]] x [[odmiana::Bouvier]]
+
|rodzice=[[odmiana::SV 12375]] x [[odmiana::Bouvier]]
-
|gatunek = hybryda międzygatunkowa
+
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa
-
|kraj pochodzenia = Węgry
+
|kraj pochodzenia=Węgry
-
|masa grona = 120-250 g
+
|masa grona=120-350
-
|rozmiary jagód = 15 mm
+
|rozmiary jagód=15-20
-
|smak = słodko-kwaskowaty (winny)
+
|masa jagód=2,5
-
|SAT = 2600-2700
+
|smak=słodko-kwaskowaty (winny)
-
|termin dojrzewania = 21-30.09
+
|SAT=2600-2650
-
|mrozoodporność = -25
+
|termin dojrzewania=8 dni po Chasselas Dore
-
|kolor gron = żółto-zielone
+
|mrozoodporność=-25
-
|nasiona = TAK
+
|kolor gron=żółto-zielone
-
|zastosowanie = ogólne
+
|zapylanie=własnopylna
 +
|zastosowanie=ogólne
 +
|zawartość cukrów=21,6
 +
|zawartość kwasów=8,5
 +
|nasiona=TAK
 +
|wzrost=silny
 +
|drewnienie łozy=bardzo dobre
 +
|płodność latorośli=2,1
 +
|plenność=wysoka
 +
|cięcie=średnie
 +
|GDDC=1090-1120
}}
}}
-
 
== Opis ==
== Opis ==
-
Grona średniej wielkości, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, wyrównane, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki -- owoce pozostawione dłużej na krzewach groamadzą znaczne ilości cukru (do 20%). Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Mrozoodporność i odporność na choroby - dobre. <bibref f="wino.bib">Mysliwiec-2000</bibref>
+
Grona średniej wielkości , do dużch, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki -- owoce pozostawione dłużej na krzewach groamadzą znaczne ilości cukru (do 20%). Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Mrozoodporność i odporność na choroby - dobre. <bibref f="wino.bib">Mysliwiec-2000</bibref>
 +
Krzew rośnie bardzo silnie, ma sztywne wzniesione pędy. Owocuje bardzo obficie i regularnie. Liście ciemnozielone, 3-5 klapowe, grubo ząbkowane, z długim ogonkiem.Smak owoców i aromat wina neutralny, choć mocny i dobrze zrównoważny. Jagody o późnej porze dojrzewania. <bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref>
 +
 +
Źle zawiązuje owoce przy chłodnej i mokrej pogodzie w czasie kwitnienia. Źle plonuje na suchych glebach. Wymaga nieco opóźnionych zbiorów celem zmniejszenia kwasowości moszczu
 +
 +
Na Mazowszu(północnym) dojrzewa pod koniec września jako deserowa. Na wino pierwsza dekada października.
 +
Jedna z najpóżniej startujących wiosną odmian (pękanie i rozwój pąków) i dlatego często udaje się jej uniknąć wiosennych kwietniowych przymrozków.
 +
'''Wydajność moszczu nieco mniejsza niż u innych odmian.'''
 +
 +
Wg publikacji J.Lisek (jak w rozdziale choroby)
 +
 +
Za okres 2005-2009
 +
 +
dojrzewanie śr.2.10 ; ciężar gron śr.124,8g ; ciężar jagody śr.2,19g ; obciążenie krzewu śr. 2,11kg ; ekstrakt śr. 19,1%
 +
*[http://www.winogrona.org/images/4/43/Bianca.pdf  Opis wg polskiej ampelografii]
 +
 +
== Genealogia ==
 +
'''BIANCA''' = EGER 2 X BOUVIER
 +
<gallery widths=160px heights=140px perrow=1>
 +
Plik:Bianca-drzewko.jpg
 +
</gallery>
 +
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
 +
 +
'''Bianca''' = 78,09% V.vinifera +1,56% V.labrusca +14,58% V.rupestris +3,13% V.berlandieri +2,64% V.lincencumii
 +
*Analizy DNA przeprowadzone w 2019 r. Przez Bundesforschungsanstalt für Rebenzüchtung Geilweilerhof w Siebeldingen bei Landau, Rheinpfalz, potwierdziły rodowód :
 +
Bianca = SV 12375 x Bouvier
 +
==Fenologia==
 +
[http://www.winogrona.org/images/3/3c/Bianca_Fenologia.PNG  śr. za okres 15 lat półn. Mazowsze]
== Choroby ==
== Choroby ==
 +
*Odmiana odporna na mączniaka rzekomego i prawdziwego, ale dość wrażliwa na nekrozę korową. .<bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref> <br>
 +
*Wg "Plonowanie i zdrowotność wybranych odmian winorośli w centralnej Polsce, 27.10.2010" doc. J.Lisek,ISK Skierniewice -
 +
w skali 1-5; 1-b.odporne, 5-podatne; Bianca : m.rz -1,5 ; m.pr. - 2,5 ; sz.pl. - 1,3;  dla porównania -  MF : m.rz.-1,2 ; m.pr. - 1,2 ; sz.pl. -1,1;  Regent: m.rz. - 1,3 ; m.pr. 1,5 ; sz.pl. - 1,1
 +
*Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego,  W skali 1 do 9 - '''wynik 3/3'''{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań.
 +
W sprzyjających warunkach nie wymaga zabiegów przeciw oidium. Przy presji choroby praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium.
 +
*Wg badań na Uniwersytecie w Brnie za okres 1996-2003 w uprawie polowej i naturalnych warunkach,
 +
wykazuje bardzo dużą odporność na '''mączniaka rzekomego''' (''Plasmopara viticola'').
 +
W skali 1-9 odporność wynosi 7,13 pkt . Dla porównania : Riesling 2,5 pkt , a Seyve Villard 12-375 ma odporność 8,75 pkt. W sprzyjających warunkach nie wymaga zabiegów przeciw ''Plasmopara viticola''
 +
*Wg badań szwajcarskich (Swiss Dz Vitic. Arboric. Hortic. Cz. 37 (1): 71-75 2005) odmiana bardzo wrażliwa na mokrą i chłodną pogodę w czasie kwitnienia - opadanie kwiatostanów/drobnienie owoców ( [[Coulure]]/ [[milirandage]] ). Silny wzrost krzewów w tym czasie intensyfikuje dodatkowo jeszcze to zjawisko.
 +
*Wg badań francuskich -  ;  http://www.vignevin-lr.com/fileadmin/users/ifv-lr/Recherche_et_Experimentation_hrt/Actualites/CPER/Cepages_ICV/bianca.pdf  ; m.rz.liście 7pkt, jagody 8pkt; m.pr. liście 8pkt,jagody 7pkt; sz.pleśń jagody 8,5pkt - w 9-cio punktowej skali OVI gdzie: 1-najmniejsza odporność, 9- największa odporność
 +
== Cięcie ==
== Cięcie ==
 +
Krzew nie ma specjalnych wymagań co do rodzaju formy i cięcia. Aby otrzymać owoce dobrej jakości , a więc aromatyczne i o odpowiedniej zawartości ekstraktu, pędy zaleca się ciąć na krótkie 3-5-oczkowe czopy. <bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref> <br>
 +
 +
Na Węgrzech zalecane formy prowadzenia krzewów to guyot i parasol.
 +
==Parametry==
 +
*[http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/archive/6/6a/20141105183905%21Bianca-dojrzewanie-2005-2013.jpg?uselang=pl Winniczka MAGDA 2005-2014]
 +
*[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Bianca2016-2019-dojrz.jpg Winniczka MAGDA 2016-2019]
 +
*[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Bianca2020-21.png Winniczka MAGDA 2020-2021];  ;[http://www.winogrona.org/images/1/17/Bianca-doirz2022.jpg  2022];  ;[http://www.winogrona.org/images/9/97/Bianca_-_param-dojrz_2023.JPG  2023]
 +
 +
==Wino==
 +
Lekkie owocowe aromaty, przy zachowaniu niskich temperatur fermentacji. Owoce wymagają szybkiego przetwarzania tak aby nie dopuścić do utlenienia moszczu. Możliwe jest otrzymanie bardzo wysokiej jakości wina z dojrzałych owoców ,przy zachowaniu odpowiedniego reżimu technologicznego winifikacji.
 +
 +
'''Opis sensoryczny''' (wg WBI) :
 +
Produkcja wina w małych ilościach jest dość kłopotliwa ze względu na jego wrażliwość na utlenianie. Bianca może dostarczyć atrakcyjne wino. Bukiet jest podobny do Chasselas. W ciele z dobrą dojrzałością w pełni  harmonijnie, podobne do typowego Pinot Blanc. Jednak w niektórych przypadkach Bianca wykazuje nieco egzotyczny akcent.
 +
 +
*[http://www.winogrona.org/images/3/39/Bianca.JPG] Winnica UJ "Nad Dworskim Potokiem" - wina 2008 i 2009
 +
*[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/03-8013.JPG Bianca 2009 Winnica Spotkaniówka],  ,[http://www.ovine.cz/web/structure/33.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_5257 charakterystyka i ocena 79 pkt]
 +
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf/20272_181_3974.pdf Bianca  2012 (89pkt)] '''srebro''' na PIWI Weinpreis 2012; '''BIO''' (punktacja - patrz wina z odmiany [[Regent]])
 +
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23697_242_5668.pdf Bianca 2013 (87pkt)] - 13,5%vol' cukier 4g/l, kwasy 5,9g/l (PIWI 2014)
 +
*[http://www.wsag.de/wein.php?id=50300&lang=en  Bianca 2020, Gold (94 PAR Points);  13%.alk;TA 6,6g/l, krzewy 21 letnie]
 +
*[https://www.enoportal.pl/wina/szczegoly/553c84f5-dccb-4650-88cd-7f3b7879d867/]cuvee Bianka/Johanniter 2020; 14%vol; wytrawne
 +
*[https://www.wsag.de/shop/expertise.php?id=53535&lang=de Bianca 2022 - białe wytrawne]; 12%vol; TA 6g/l; cukier 3,7g/l; siarczyny 45mg/l; trwałość do 2025
== Synonimy ==
== Synonimy ==
-
E.Cs.40, Egri Csillagok 40.
+
E.Cs.40, Egri Csillagok 40 , Bianka
== Literatura ==
== Literatura ==
<bibreferences/>
<bibreferences/>
 +
== Linki ==
 +
*http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=51&view=odmiana
 +
*http://hu.wikipedia.org/wiki/Bianca
 +
*http://cs.wikipedia.org/wiki/Bianca_(odr%C5%AFda_r%C3%A9vy_vinn%C3%A9)
 +
*https://pl.wikipedia.org/wiki/Bianca_(winoro%C5%9Bl)
 +
*http://de.wikipedia.org/wiki/Bianca_(Rebsorte)
 +
*http://lescepages.free.fr/bianca.html
 +
*http://www.ovine.cz/web/structure/20.html?do%5bloadData%5d=1&itemKey=cz_55
 +
'''Opinie na forum:'''
 +
# [http://www.winogrona.org/forum/odmiany/bianca-t5500.html Bianca]
 +
# [http://www.winogrona.org/forum/odmiany/vitis-bianka-t6075.html Vitis Bianca]
 +
# [http://www.winogrona.org/forum/odmiany/bianca-odmiana-na-sciane-t5107.html Bianca - odmiana na ścianę]
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
-
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3>
+
===Fotki ułatwiające identyfikację odmiany===
 +
* Wg ars-gren: [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=271700, liść];  [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=271384, spód liścia];  [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=271927,  kwiatostan];  [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=310168, kwiaty];  [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=331037,  grono, jagody, pestki]
 +
*Wg VIVC: [http://www.vivc.de/gbvp/1762.jpg  koronka];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/4357.jpg  lisc];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/13489.jpg  grono];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/4987k.jpg  rozm.grona]
 +
*Wg glossary wein-plus; [https://glossary.wein-plus.eu/uploads/editor/images/6739/5a5b93eb0aa8f.png grono i liść]
 +
* Inne :[http://www.rubliweb.ch/Weinbau/Rebsorten/Sorte_biancablatt.jpg liść],  ;[http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bianca_k.jpg?uselang=pl koronka];  ;[http://safru.hu/pictures/cikkek/szolo/bianka.jpg grono];  ;[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Bianca_-_profil_li%C5%9Bcia.jpg profil liścia]
 +
*[http://www.eu-vitis.de/datasheet/accCharYearOfDescData.php?data=2690//All  Identyfikacja wg deskryptorów OIV]
 +
 
 +
===Inne zdjęcia===
 +
Winnica Golesz - [http://www.winnica.golesz.pl/jpg/owoce/bianca.jpg grona];  ; Wikimedia:[http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Bianca_(grape) galeria];  ;  Adelaida :[https://grapevinevariety.com/assets/Item-Galleries/Select-032/Bianca-1-Field__PadWzYwMCw2MDAsIkZGRkZGRiIsMF0.jpg    owocujący krzew];  ; Agroforum węgierskie:[https://agroforum.hu/assets/uploads/2018/08/BIANCA-Foto-Pernesz-Gyorgy.jpg  Bianca - krzew];  ;[https://agraragazat.hu/wp-content/uploads/2018/12/kep_a_rezisztens_szolo_94r2.jpg  grona];  ;Sadowniczy: [https://www.sadowniczy.pl/pol_pm_Winorosl-winogrona-Bianca-114379_5.png  grona]
 +
 
 +
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów===
 +
 
 +
'''Koronka'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=5>
 +
Plik:226_Bianca_-_koronka_H.Wiercinski.jpg|Bianca - koronka, Foto: H.Wierciński
 +
Plik:Bianca-k3.jpg|Bianca - koronka: foto: ZbyszekB
 +
Plik:Bianca_k.jpg|Bianca - koronka: foto: ZbyszekB
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Liście'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=5>
 +
Plik:39_Bianca_BIANCA_-_lisc_J.Czapski.jpg|BIANCA - liść, Foto: J.Czapski
 +
Plik:1651_Bianca-liść.jpg|BIANCA - liść, Foto: Europejska Baza Winorośli
 +
Plik:Bianca-L3.jpg|Bianca - liść; foto: ZbyszekB
 +
Plik:Bianca-liscie.jpg|Bianca - liście, foto: GrapesEater
 +
Plik:Bianca-liscie podkoronkowe.jpg|Bianca - liście podkoronkowe, foto: GrapesEater
 +
Plik:Bianca2-liscie.JPG|Bianca - liście, foto: Kapitan
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Kwiatostan'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=5>
 +
Plik:227_Bianca_-_kwiat_H.Wiercinski.jpg|Bianca - kwiat, Foto: H.Wierciński
 +
Plik:Bianca-kw1.jpg|Bianca - kwiatostan: foto: ZbyszekB
 +
Plik:30052018 Bianca.JPG|Bianca - kwiatostany 30/05/2018; foto:ZbyszekB
 +
Plik:29062020 Bianca.JPG|Bianca - kwiatostany 29/06/2020; foto:ZbyszekB
 +
Plik:Bianca 25062022.JPG|Bianca - kwiatostan 25/06/2022
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Grona'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=5>
Plik:40_Bianca_BIANCA_-_grono_J.Czapski.jpg|BIANCA - grono, Foto: J.Czapski
Plik:40_Bianca_BIANCA_-_grono_J.Czapski.jpg|BIANCA - grono, Foto: J.Czapski
Plik:122_Bianca_BIANCA_-_grono_J.Czapski.jpg|BIANCA - grono, Foto: J.Czapski
Plik:122_Bianca_BIANCA_-_grono_J.Czapski.jpg|BIANCA - grono, Foto: J.Czapski
Plik:179_Bianca_-_grona_J._Czapski.jpg|Bianca - grona, Foto: J. Czapski
Plik:179_Bianca_-_grona_J._Czapski.jpg|Bianca - grona, Foto: J. Czapski
-
Plik:226_Bianca_-_koronka_H.Wiercinski.jpg|Bianca - koronka, Foto: H.Wierciński
+
Plik:Bianca-gr3.jpg|Bianca - grona; foto: ZbyszekB
-
Plik:227_Bianca_-_kwiat_H.Wiercinski.jpg|Bianca - kwiat, Foto: H.Wierciński
+
Plik:Bianca-gr1.jpg|Bianca - grono; foto: ZbyszekB
-
Plik:39_Bianca_BIANCA_-_lisc_J.Czapski.jpg|BIANCA - liść, Foto: J.Czapski
+
Plik:Bianca-gr2.jpg|Bianca - grona; foto: ZbyszekB
 +
Plik:Bianca-grona.jpg|Bianca - typowe grona; foto: ZbyszekB
 +
Plik:DSC04418-1.JPG|Bianca - grono, foto: GrapesEater
 +
Plik:Bianca1-grono.JPG|Bianca - grono, foto: Kapitan
 +
Plik:17082018 Bianca.JPG|Bianca - grono 17/08/2018;foto:ZbyszekB
 +
Plik:18092018 Bianca.jpg|Bianca - grona 18/09/2018;foto:ZbyszekB
 +
Plik:01092019-Bianca.JPG|Bianca - grona 01/09/2019;foto:ZbyszekB
 +
Plik:03112021-Bianca.JPG|Bianca - grono 03/11/2021;foto:ZbyszekB
 +
Plik:Bianca 04102022.JPG|Bianca - grona 04/10/2022; foto:ZbyszekB
 +
Plik:Bianca` 18082024.JPG|Bianca - grona 18/08/2024; foto:ZbyszekB
</gallery>
</gallery>
 +
'''Jagody'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=5>
 +
Plik:Bianca-jagody.jpg|Bianca - typowa wielkość jagód; foto: ZbyszekB
 +
Plik:Bianca-jagody4.jpg|Bianca - owoce; foto: ZbyszekB
 +
</gallery>
 +
 +
'''Krzew'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=5>
 +
Plik:DSC_0109_Bianca_manuns.JPG|Bianca - owocujący krzew 2/09/2012; foto:Mariusz(manuns)
 +
Plik:Bianca-gr7.jpg|Bianca - owocujący krzew - koniec sierpnia 2011; foto: ZbyszekB
 +
Plik:Bianca-krzew.jpg|Bianca - owocujący krzew - 2/10/2012; foto: ZbyszekB
 +
Plik:Bianca1-krzewy.JPG|Bianca - owocujące krzewy - 19/09/2015; foto: ZbyszekB
 +
Plik:Bianca9-krzew.jpg|Bianca - krzew, foto: Kapitan
 +
Plik:17072018 Bianca.jpg|Bianca - krzew 17/07/2018;foto:ZbyszekB
 +
Plik:29082019-Bianca.JPG|Bianca - krzew na wysokim pniu  29/08/2019;foto:ZbyszekB
 +
Plik:06102019-Bianca.jpg|Bianca - krzew 06/10/2019;foto:ZbyszekB
 +
</gallery>
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Aktualna wersja na dzień 21:18, 18 sie 2024

Bianca
Bianca, foto. J.Czapski
Bianca, foto. J.Czapski
Rodzice SV 12375 x Bouvier
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 120-350 g
Rozmiary jagód 15-20 mm
Masa jagód 2,5 g
smak słodko-kwaskowaty (winny)
SAT 2600-2650
GDDC 1090-1120
Termin dojrzewania 8 dni po Chasselas Dore
Mrozoodporność -25 °C248,15 K
-13 °F
446,67 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie ogólne
Zawartość cukrów 21,6 °Bx
Zawartość kwasów 8,5 g/l

Opis

Grona średniej wielkości , do dużch, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki -- owoce pozostawione dłużej na krzewach groamadzą znaczne ilości cukru (do 20%). Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Mrozoodporność i odporność na choroby - dobre. [1]

Krzew rośnie bardzo silnie, ma sztywne wzniesione pędy. Owocuje bardzo obficie i regularnie. Liście ciemnozielone, 3-5 klapowe, grubo ząbkowane, z długim ogonkiem.Smak owoców i aromat wina neutralny, choć mocny i dobrze zrównoważny. Jagody o późnej porze dojrzewania. [1]

Źle zawiązuje owoce przy chłodnej i mokrej pogodzie w czasie kwitnienia. Źle plonuje na suchych glebach. Wymaga nieco opóźnionych zbiorów celem zmniejszenia kwasowości moszczu

Na Mazowszu(północnym) dojrzewa pod koniec września jako deserowa. Na wino pierwsza dekada października. Jedna z najpóżniej startujących wiosną odmian (pękanie i rozwój pąków) i dlatego często udaje się jej uniknąć wiosennych kwietniowych przymrozków. Wydajność moszczu nieco mniejsza niż u innych odmian.

Wg publikacji J.Lisek (jak w rozdziale choroby)

Za okres 2005-2009

dojrzewanie śr.2.10 ; ciężar gron śr.124,8g ; ciężar jagody śr.2,19g ; obciążenie krzewu śr. 2,11kg ; ekstrakt śr. 19,1%

Genealogia

BIANCA = EGER 2 X BOUVIER

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)

Bianca = 78,09% V.vinifera +1,56% V.labrusca +14,58% V.rupestris +3,13% V.berlandieri +2,64% V.lincencumii

  • Analizy DNA przeprowadzone w 2019 r. Przez Bundesforschungsanstalt für Rebenzüchtung Geilweilerhof w Siebeldingen bei Landau, Rheinpfalz, potwierdziły rodowód :

Bianca = SV 12375 x Bouvier

Fenologia

śr. za okres 15 lat półn. Mazowsze

Choroby

  • Odmiana odporna na mączniaka rzekomego i prawdziwego, ale dość wrażliwa na nekrozę korową. .[1]
  • Wg "Plonowanie i zdrowotność wybranych odmian winorośli w centralnej Polsce, 27.10.2010" doc. J.Lisek,ISK Skierniewice -

w skali 1-5; 1-b.odporne, 5-podatne; Bianca : m.rz -1,5 ; m.pr. - 2,5 ; sz.pl. - 1,3; dla porównania - MF : m.rz.-1,2 ; m.pr. - 1,2 ; sz.pl. -1,1; Regent: m.rz. - 1,3 ; m.pr. 1,5 ; sz.pl. - 1,1

  • Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, W skali 1 do 9 - wynik 3/3{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań.

W sprzyjających warunkach nie wymaga zabiegów przeciw oidium. Przy presji choroby praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium.

  • Wg badań na Uniwersytecie w Brnie za okres 1996-2003 w uprawie polowej i naturalnych warunkach,

wykazuje bardzo dużą odporność na mączniaka rzekomego (Plasmopara viticola). W skali 1-9 odporność wynosi 7,13 pkt . Dla porównania : Riesling 2,5 pkt , a Seyve Villard 12-375 ma odporność 8,75 pkt. W sprzyjających warunkach nie wymaga zabiegów przeciw Plasmopara viticola

Cięcie

Krzew nie ma specjalnych wymagań co do rodzaju formy i cięcia. Aby otrzymać owoce dobrej jakości , a więc aromatyczne i o odpowiedniej zawartości ekstraktu, pędy zaleca się ciąć na krótkie 3-5-oczkowe czopy. [1]

Na Węgrzech zalecane formy prowadzenia krzewów to guyot i parasol.

Parametry

Wino

Lekkie owocowe aromaty, przy zachowaniu niskich temperatur fermentacji. Owoce wymagają szybkiego przetwarzania tak aby nie dopuścić do utlenienia moszczu. Możliwe jest otrzymanie bardzo wysokiej jakości wina z dojrzałych owoców ,przy zachowaniu odpowiedniego reżimu technologicznego winifikacji.

Opis sensoryczny (wg WBI) : Produkcja wina w małych ilościach jest dość kłopotliwa ze względu na jego wrażliwość na utlenianie. Bianca może dostarczyć atrakcyjne wino. Bukiet jest podobny do Chasselas. W ciele z dobrą dojrzałością w pełni harmonijnie, podobne do typowego Pinot Blanc. Jednak w niektórych przypadkach Bianca wykazuje nieco egzotyczny akcent.

Synonimy

E.Cs.40, Egri Csillagok 40 , Bianka

Literatura

Linki

Opinie na forum:

  1. Bianca
  2. Vitis Bianca
  3. Bianca - odmiana na ścianę

Zdjęcia

Fotki ułatwiające identyfikację odmiany

Inne zdjęcia

Winnica Golesz - grona;  ; Wikimedia:galeria;  ; Adelaida :owocujący krzew;  ; Agroforum węgierskie:Bianca - krzew;  ;grona;  ;Sadowniczy: grona

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Bianca — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcieśrednie oczek/m2  +
Dojrzewanie8 dni po Chasselas Dore  +
Drewnienie łozybardzo dobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Gddc1090-1120  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajWęgry  +
Masa120 -350g  +
Masa jagód2,5 g  +
Mrozoodpornosc248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R)  +
OdmianaBianca  +, SV 12375  + i Bouvier  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośli2,1 %  +
Rozmiar jagód15-20 mm  +
Sat2.600 -2650  +
SmakSłodko-kwaskowaty (winny)  +
Wzrostsilny  +
ZastosowanieZastosowanie ogólne  +
Zawartość cukrów21,6  +
Zawartość kwasów8,5  +