modified on 21 mar 2021 at 16:37 ••• 78 724 views

Aloszenkin

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Inne zdjęcia: *)
 
(Nie pokazano 6 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 1: Linia 1:
 +
= Opis =
{{Odmiana infobox
{{Odmiana infobox
|kolor=#EEEE00
|kolor=#EEEE00
Linia 23: Linia 24:
|cięcie=6-8
|cięcie=6-8
}}
}}
-
= Opis =
 
-
 
-
 
== Opis ==
== Opis ==
Rosyjski mieszaniec niespecyficzny z przewagą cech V.vinifera.
Rosyjski mieszaniec niespecyficzny z przewagą cech V.vinifera.
Linia 60: Linia 58:
Opinie na forum: [http://www.winogrona.org/forum/odmiany/aloszenkin-t1131.html Aloszenkin]
Opinie na forum: [http://www.winogrona.org/forum/odmiany/aloszenkin-t1131.html Aloszenkin]
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
-
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany===  
+
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany===
-
[http://www.vivc.de/accpictures/dbPicturesResultZd.php?data=5494*41404*44596 koronka]
+
 
===Inne zdjęcia===
===Inne zdjęcia===
-
fotoalbum  W.E.Toczilina: [http://vinograd.by/album_tochilin/aleshenkin.jpg grono 2009];  [http://vinograd.by/album_tochilin/aleshenkin_3.jpg grono 2010];  [http://vinograd.by/album_tochilin/aleshenkin_2.JPG grona 2010]; Winstok: [http://www.winstok.republika.pl/nowosci/aloszenkin.jpg grono]; wynmedis.lt:[http://www.vynmedis.lt/wp-content/gallery/aliosenkin/aliosenkin.jpg grono];Szkółka w Zawadzie:[http://www.winorosl.pl/images/stories//winorosl/owoce_2007//alioszenkin_dscf5887_1.jpg grona]
+
wynmedis.lt:[http://www.vynmedis.lt/wp-content/gallery/aliosenkin/aliosenkin.jpg grono];Szkółka w Zawadzie:[http://www.winorosl.com.pl/ZDJECIA/ODMIANY/aloszenkin.jpg grona]
 +
 
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów===
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów===
Linia 70: Linia 69:
Plik:335_Aloszenkin_-_koronka_Jakub_Nowakowski.jpg|Aloszenkin - koronka, Foto: Jakub Nowakowski
Plik:335_Aloszenkin_-_koronka_Jakub_Nowakowski.jpg|Aloszenkin - koronka, Foto: Jakub Nowakowski
Plik:Aloszenkin-koronka.JPG|Koronka, foto: Kapitan
Plik:Aloszenkin-koronka.JPG|Koronka, foto: Kapitan
 +
Plik:Aloszenkin_12.jpg|Aloszenkin - koronka; foto: Grzegorz(McGr3gor)
 +
Plik:Aloszenkin-koronka-GE.jpg|Aloszenkin - koronka, foto: GrapesEater
</gallery>
</gallery>

Aktualna wersja na dzień 16:37, 21 mar 2021

Aloszenkin
Aloszenkin - grono Foto: Jakub Nowakowski
Aloszenkin - grono Foto: Jakub Nowakowski
Rodzice Magdalenka Andegaweńska x vitis amurensis
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Rosja
Masa grona 400-2000 g
Rozmiary jagód 25x21 mm
Masa jagód 2,8 g
smak zharmonizowany
SAT 2000
Termin dojrzewania 21-31.08
Mrozoodporność -25 °C248,15 K
-13 °F
446,67 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 16,8 °Bx

Opis

Rosyjski mieszaniec niespecyficzny z przewagą cech V.vinifera. Interesująca odmiana deserowa o bardzo wczesnym (wydaje się, że najwcześniejszym z dostępnych w Polsce do uprawy w gruncie wielkoowocowych odmian deserowych) czasie dojrzewania. Odmiana wysokourodzajna dająca 8-10 kg owoców z krzewu. Odporna na choroby (nieprawda. podatny na oba mączniaki - przypis Space99). Cięcie długie. Mrozoodporność części nadziemnej krzewu (-23 do-25 C)wystarczająca do uprawy w gruncie na obszarze większej części Polski.(do sprawdzenia ?)

wg J.Lisek [1]; [1]

Wzrost krzewu średnio-silny

Grona: bardzo duże stożkowate ,wielokrotnie rozgałęzione, luźne do średnio zwartych. Na dobrych stanowiskach masa gron przekracza często 1kg.

Jagody: owalne,śedniej wielkości z tendencją do drobnienia. Część jagód beznasienna, lub tylko z jednym drobnym nasieniem. Skóka zielonożółta,w pełni dojrzałości złocista z brunatnym rumieńcem.

Miąższ: kruchy,zrośnięty ze skórką, smaczny o neutralnym aromacie

Parametry

Skierniewice 2006-2008 (uprawa polowa)

zbiór 28/08 - masa gron 405g; masa jagód 2,79g; plon 3,5kg/krzew; ekstrakt 16,8(%)

Owoce nie wykorzystane do konsumpcji mogą posłużyć do wyrobu wina.[1]; [1]

Choroby

W lata sprzyjające rozwojowi chorób grzybowych ulega porażeniu mączniakami (podatny na oba).

Cięcie

Krzew nie ma wymagań co do formy i rodzaju cięcia. Dobrze sprawdzają się sznury poziome z cięciem na czopy (3-5 pąków) lub na 6-8 pąków.

Synonimy

Literatura


Opinie na forum: Aloszenkin

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

Inne zdjęcia

wynmedis.lt:grono;Szkółka w Zawadzie:grona

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grono

Krzew

Rozmieszczenie uprawy odmiany Aloszenkin wśród użytkowników serwisu:


Zdjęcia
Filmy
Wikipedia
Kamery internetowe
Wczytywanie mapy…

Kwitnienie:

data kwitnienia Winnica
2454634.517 czerwiec 2008 Wacek
2455001.519 czerwiec 2009 Wacek
2455362.515 czerwiec 2010 Wacek
2455371.524 czerwiec 2010 Winnica Okleśna


Daty kwitnienia w poszczególnych latach:

Aby obejrzeć ten element, włącz w przeglądarce obsługę JavaScript. Przeglądaj bezpośrednio listę wyników.MONTHYEARWacek2008-06-17T00:00:000data kwitnienia: 17 czerwiec 2008
Wacek2009-06-19T00:00:000data kwitnienia: 19 czerwiec 2009
Wacek2010-06-15T00:00:000data kwitnienia: 15 czerwiec 2010
Winnica Okleśna2010-06-24T00:00:000data kwitnienia: 24 czerwiec 2010
2010-06-24T00:00:00

Przebieg dojrzewania w poszczególnych latach:

Aby obejrzeć ten element, włącz w przeglądarce obsługę JavaScript. Przeglądaj bezpośrednio listę wyników.WEEKMONTHYEAR172008-09-09T00:00:000data dojrzewania: 9 wrzesień 2008
Winnica: Wacek
17,22008-09-16T00:00:000data dojrzewania: 16 wrzesień 2008
Winnica: Wacek
16,42008-09-24T00:00:000data dojrzewania: 24 wrzesień 2008
Winnica: Wacek
18,42008-09-30T00:00:000data dojrzewania: 30 wrzesień 2008
Winnica: Wacek
17,62008-10-08T00:00:000data dojrzewania: 8 październik 2008
Winnica: Wacek
2008-10-08T00:00:00

Zawartość cukrów w przedziale 16,4 - 18,4 ze średnią wartością 17,32 %.

Fakty o Aloszenkin — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie6-8 oczek/m2  +
Dojrzewanie21-31.08  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajRosja  +
Masa400 -2000g  +
Masa jagód2,8 g  +
Mrozoodpornosc248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R)  +
OdmianaAloszenkin  +, Magdalenka Andegaweńska  + i Vitis amurensis  +
Rozmiar jagód25x21 mm  +
Sat2.000  +
SmakZharmonizowany  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów16,8  +