modified on 23 cze 2023 at 16:57 ••• 18 967 views

Bajkonur

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia: uzupełnienie)
(Zdjęcia użytkowników forum: uzupeł.)
 
(Nie pokazano 5 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 6: Linia 6:
|kraj pochodzenia=Rosja
|kraj pochodzenia=Rosja
|masa grona=400 - 700
|masa grona=400 - 700
-
|masa jagód=12 - 16
+
|masa jagód=7,5 - 12,5
|smak=Zharmonizowany
|smak=Zharmonizowany
|ilość dni dojrzewania=105 - 115
|ilość dni dojrzewania=105 - 115
-
|mrozoodporność=-23
+
|SAT=2200-2300 ° C
 +
|mrozoodporność=-20...-23
|kolor gron=śliwkowy
|kolor gron=śliwkowy
|zastosowanie=deserowe
|zastosowanie=deserowe
-
|zawartość cukrów=20
+
|zawartość cukrów=14-17
-
|zawartość kwasów=8
+
|zawartość kwasów=3,2-4,1
|nasiona=TAK
|nasiona=TAK
|wzrost=silny
|wzrost=silny
Linia 20: Linia 21:
Bardzo wczesna odmiana deserowa. Grona średniozwarte o wadze 400 - 700 gram, nawet do 1kg. Stożkowe lub cylindryczne. Jagody bardzo duże 12 - 16 g, wydłużone o brodawkowatym kształcie, mięsiste, soczyste. W każdej jagodzie można znaleźć od 1 do 3 nasion. Skórka gruba, nie pęka.
Bardzo wczesna odmiana deserowa. Grona średniozwarte o wadze 400 - 700 gram, nawet do 1kg. Stożkowe lub cylindryczne. Jagody bardzo duże 12 - 16 g, wydłużone o brodawkowatym kształcie, mięsiste, soczyste. W każdej jagodzie można znaleźć od 1 do 3 nasion. Skórka gruba, nie pęka.
Można je przechowywać przez długi czas. Dobrze znoszą transport.
Można je przechowywać przez długi czas. Dobrze znoszą transport.
 +
Siostrzana odmiana [[Podarok Nieswietaja]] o nieco większych jagodach i gronach
 +
Grona osiągają dojrzałość zbiorczą w ciągu 110 dni po rozpoczęciu sezonu wegetacyjnego i wymagają tylko 2200-2300 ° C sumy aktywnych temperatur.
 +
Mrozoodporność odmiany zadeklarowana przez autora wynosi -23 ° C , w praktyce na razie nie ma jednoznacznych  danych na ten temat.
 +
== Choroby ==
== Choroby ==
 +
Wg  Kuban State Agrarian University w skali 1-5pkt
 +
m.rz. - 2,5
 +
m.pr. - 3,5
 +
sz.pl. - 1,5
== Cięcie ==
== Cięcie ==
Linia 60: Linia 69:
===Inne zdjęcia===
===Inne zdjęcia===
-
[https://selo.guru/wp-content/uploads/2016/01/baikonur_fursa2_400x533.jpg jagody];  ;[https://vitis-plant.eu/738-large_default/bajkonur.jpg    grono]
+
[https://selo.guru/wp-content/uploads/2016/01/baikonur_fursa2_400x533.jpg jagody];  ;[https://vitis-plant.eu/738-large_default/bajkonur.jpg    grono];  ;[https://winnica-eden.pl/wp-content/uploads/2018/10/Bajkonur_2.jpg grono]
===Zdjęcia użytkowników forum===
===Zdjęcia użytkowników forum===
Linia 71: Linia 80:
'''Liście'''
'''Liście'''
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
-
 
+
Plik:BajkonurL 23062023.JPG|Bajkonur - liście 23/06/2023; foto: ZbyszekB
</gallery>
</gallery>

Aktualna wersja na dzień 16:57, 23 cze 2023

Bajkonur
Rodzice Talizman x Krasotka
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Rosja
Masa grona 400 - 700 g
Masa jagód 7,5 - 12,5 g
smak Zharmonizowany
SAT 2200-2300 ° C
Ilość dni dojrzewania 105 - 115
Mrozoodporność -20...-23 °Cwarning.pngKonwersja dla jednostki „...-23°C” nie jest obsługiwana.
Kolor gron śliwkowy
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 14-17 °Bx
Zawartość kwasów 3,2-4,1 g/l

Opis

Bardzo wczesna odmiana deserowa. Grona średniozwarte o wadze 400 - 700 gram, nawet do 1kg. Stożkowe lub cylindryczne. Jagody bardzo duże 12 - 16 g, wydłużone o brodawkowatym kształcie, mięsiste, soczyste. W każdej jagodzie można znaleźć od 1 do 3 nasion. Skórka gruba, nie pęka. Można je przechowywać przez długi czas. Dobrze znoszą transport. Siostrzana odmiana Podarok Nieswietaja o nieco większych jagodach i gronach Grona osiągają dojrzałość zbiorczą w ciągu 110 dni po rozpoczęciu sezonu wegetacyjnego i wymagają tylko 2200-2300 ° C sumy aktywnych temperatur. Mrozoodporność odmiany zadeklarowana przez autora wynosi -23 ° C , w praktyce na razie nie ma jednoznacznych danych na ten temat.

Choroby

Wg Kuban State Agrarian University w skali 1-5pkt m.rz. - 2,5 m.pr. - 3,5 sz.pl. - 1,5

Cięcie

6 - 8 oczek

Synonimy

Tematy na naszym forum

Bajkonur - Байконур

Literatura

Linki

Multimedia

Youtube: film1 ; Байконур 2015

Opinie

  • Игорь Владимирович Заика - Nawet ja nie boję się popełnić błędu i mogę spokojnie założyć, że Baikonur - jest jedną z najbardziej obiecujących nowych selekcji produktów Pawłowskiego
  • Agronomu.com :

• Doskonała prezentacja, wielkość i smak owoców.

• Wczesne dojrzewanie.

• Przydatność do przechowywania i transportu, w których owoce nie są uszkodzone i nie obsypują się z klastra.

• Kwiaty obupłciowe. Fakt ten nie tylko zapewnia 100% zapylanie kwiatów, ale także brak zdeformowanych klastrów.

• Nawet przy bardzo zróżnicowanej wilgotności gleby i powietrza, jagody nie pękają.

• Nie zaobserwowano ataku os przez cały czas upraway tej odmiany.

• Posiada doskonałą odporność na choroby grzybowe (mączniaka rzekomego i szarą pleśń).

• Wystarczająco duża odporność na niskie temperatury: drewno bez uszkodzenia toleruje temperatury do -23 ° C Mimo to, warto krzewy ochraniać zimą.

• Zdaniem ekspertów, "Bajkonur" jest jednym z najlepszych współczesnych form hybrydowych. (a.d.2015)

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

Wg Kuban State Agrarian University, Krasnodar: koronka; liście; grono;  ;jagody

Inne zdjęcia

jagody;  ;grono;  ;grono

Zdjęcia użytkowników forum

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Bajkonur — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni105 - 115  +
Kolor gronśliwkowy  +
KrajRosja  +
Masa400 -700g  +
Masa jagód7,5 - 12,5 g  +
Mrozoodpornoscwarning.pngKonwersja dla jednostki „...-23°C” nie jest obsługiwana.
OdmianaBajkonur  +
Sat2.200 -2300°C  +
SmakZharmonizowany  +
Wzrostsilny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów14 -17  +
Zawartość kwasów3,2 -4,1  +