modified on 21 wrz 2024 at 15:09 ••• 87 934 views

Hibernal

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(uzupełnienie)
(Zdjęcia forumowiczów: uzupeł.)
 
(Nie pokazano 19 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 1: Linia 1:
{{Odmiana infobox
{{Odmiana infobox
-
|kolor=#99B3FF
+
|kolor=#FFD700
|odmiana=Hibernal
|odmiana=Hibernal
|zdjęcie=267_Hibernal_-_grono_H._Wiercinski.jpg
|zdjęcie=267_Hibernal_-_grono_H._Wiercinski.jpg
Linia 10: Linia 10:
|rozmiary jagód=14
|rozmiary jagód=14
|smak=korzenny
|smak=korzenny
-
|SAT=2550-2650
+
|SAT=2750
-
|termin dojrzewania=1-10.10
+
|termin dojrzewania=10-20.10
-
|mrozoodporność=-28
+
|mrozoodporność=-27
|kolor gron=żółto-zielone
|kolor gron=żółto-zielone
 +
|zapylanie=własnopylna
|zastosowanie=przerobowe
|zastosowanie=przerobowe
 +
|zawartość cukrów=21
 +
|zawartość kwasów=9
|nasiona=TAK
|nasiona=TAK
|drewnienie łozy=dobre
|drewnienie łozy=dobre
|plenność=wysoka
|plenność=wysoka
-
|GDDC=1080-1100
+
|GDDC=1100-1180
}}
}}
== Opis ==
== Opis ==
Linia 34: Linia 37:
Mało podatna na m.rzekomego
Mało podatna na m.rzekomego
*https://www.vinazmoravyvinazcech.cz/cs/encyklopedie/jak-se-vyznat-v-nasich-vinech/deleni-podle-odrud/pro-vyrobu-vina/odrudy-bilych-vin/4581626-hibernal
*https://www.vinazmoravyvinazcech.cz/cs/encyklopedie/jak-se-vyznat-v-nasich-vinech/deleni-podle-odrud/pro-vyrobu-vina/odrudy-bilych-vin/4581626-hibernal
 +
*geny odporności Ren 3 i Ren 9 (mączniak prawdziwy)
== Cięcie ==
== Cięcie ==
==Dojrzewanie==
==Dojrzewanie==
-
*[https://www.vinazmoravyvinazcech.cz/cs/encyklopedie/jak-se-vyznat-v-nasich-vinech/deleni-podle-odrud/pro-vyrobu-vina/odrudy-bilych-vin/4581626-hibernal Dojrzewa 2-3 tyg. przed odmianą Riesling]
+
*[https://www.vinazmoravyvinazcech.cz/cs/encyklopedie/jak-se-vyznat-v-nasich-vinech/deleni-podle-odrud/pro-vyrobu-vina/odrudy-bilych-vin/4581626-hibernal Dojrzewa 1-2 tyg. przed odmianą Riesling]
*[[Plik:Hibernal-dojrz-Winnica Victoria.JPG|thumb|left|120px| <small>Hibernal – parametry moszczu i wina</small>]]
*[[Plik:Hibernal-dojrz-Winnica Victoria.JPG|thumb|left|120px| <small>Hibernal – parametry moszczu i wina</small>]]
Linia 55: Linia 59:
Geisenheim 322-58;GM 322-58;Hybernal
Geisenheim 322-58;GM 322-58;Hybernal
==Wino==
==Wino==
 +
* Wg WBI : Opis sensoryczny - charakter Sauvignon Blanc
*'''''Wg servisu “www.wineoczechrepublic”'''
*'''''Wg servisu “www.wineoczechrepublic”'''
''Wino jest ekstraktywne, o delikatnym zapachu, wysoko jakościowe, z kwasem typu Rieslingu reńskiego. Odmiana nadaje do wszystkich typów gleb.''''
''Wino jest ekstraktywne, o delikatnym zapachu, wysoko jakościowe, z kwasem typu Rieslingu reńskiego. Odmiana nadaje do wszystkich typów gleb.''''
-
*[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/hibernal-2009-zemske-fridrich-lahev-2-8048.JPG Hibernal 2009 Morawy],  ,[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/01-8046.jpg etykieta],  ,[http://www.ovine.cz/web/structure/33.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_5263 Charakterystyka i ocena]
 
*[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/03-7980.JPG Hibernal 2009 Winnica Spotkaniówka],  ,[http://www.ovine.cz/web/structure/33.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_5251 Charakterystyka i ocena 82 pkt]
*[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/03-7980.JPG Hibernal 2009 Winnica Spotkaniówka],  ,[http://www.ovine.cz/web/structure/33.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_5251 Charakterystyka i ocena 82 pkt]
*[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/hibernal2011-spotkaniowka-3-8897.JPG Hibernal 2011 - Winnica Spotkaniówka];  ;[http://www.ovine.cz/web/structure/recenze-vin-33.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_5408 recenzja i ocena wina 83pkt]
*[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/hibernal2011-spotkaniowka-3-8897.JPG Hibernal 2011 - Winnica Spotkaniówka];  ;[http://www.ovine.cz/web/structure/recenze-vin-33.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_5408 recenzja i ocena wina 83pkt]
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23842_242_5668.pdf Hibernal 2012 (90kt)] - 12,76%vol, cukier 13,3g/l' kwasy 5,5g/l, potencjał 2017r. (PIWI 2014)
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23842_242_5668.pdf Hibernal 2012 (90kt)] - 12,76%vol, cukier 13,3g/l' kwasy 5,5g/l, potencjał 2017r. (PIWI 2014)
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23160_242_5673.pdf Hibernal 2013 bio (93pkt)] - 11,11%vol, cukier 30,8g/l, kwasy 9,7g/l (PIWI 2014)
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23160_242_5673.pdf Hibernal 2013 bio (93pkt)] - 11,11%vol, cukier 30,8g/l, kwasy 9,7g/l (PIWI 2014)
-
*[http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,398159,jest-pierwsza-partia-szczegolnego-trunku---polskiego-wina-lodowego.html Hibernal 2012 - wino lodowe]
 
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/25853_283_6669.pdf Hibernal 2014 (96pkt)] - 9,5%vol, cukier 43,0g/l, kwasy 10,0g/l, potencjał 2018r (PIWI 2015)
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/25853_283_6669.pdf Hibernal 2014 (96pkt)] - 9,5%vol, cukier 43,0g/l, kwasy 10,0g/l, potencjał 2018r (PIWI 2015)
 +
*[https://www.enoportal.pl/wina/szczegoly/32288aa4-9ba8-49fa-a076-3abd297a39b7/  Hibernal 2019 z Winnicy Siepietnica]; białe wytrawne 12,5%vol
*[http://www.wsag.de/wein.php?id=50377&lang=en  Hibernal 2020; Winnica Turnau]; 10%vol; cuk.reszt.12,7g/l; TA 7,9g/l; (PIWI 2021 -85pkt)
*[http://www.wsag.de/wein.php?id=50377&lang=en  Hibernal 2020; Winnica Turnau]; 10%vol; cuk.reszt.12,7g/l; TA 7,9g/l; (PIWI 2021 -85pkt)
 +
*[https://organic-wines.cz/UserFiles/Image/1625522088hibernal-web-Hibernal-VzH-2018-.jpg Hibernal 2020 BIO - półsłodkie]; 11% vol;  TA 7,4g/l; cukier 19,6g/l
 +
*[https://vinori.pl/wp-content/uploads/2022/05/109-Hibernal.jpg Hibernal 2021 Winnica Cantina]; barwa: jasnożółta, białe, słodkie, kwasowość: 7,4 g/l ; słodycz: 61 g/l;  alkohol: 12,0% ;    potencjał: min. 10 lat
 +
*[https://xn--fredrwka-z3a.pl/hibernal-2021; Winnica Fedorówka/  Hibernal 2021]; białe wytrawne 11%vol; TA 12,68g/l;  pH 3,06;m ; cuk.reszt. 4,32g/l; złoto Jasło 22; srebro Zielona Góra 22
 +
*[https://gyukli.hu/feher-borok/bio-hibernal  Bio Hibernal 2022]; 12,06 %vol; TA 7,4 g/l;  cuk.reszt. 5,5 g/l
 +
*[https://winnicaprzybyslawice.pl/cdn/shop/files/Hibernal2021-3_1100x.jpg?v=1687941416 Hibernal Orange 2022]; fermentacja spontan; 11,5%vol; TA 8,5g/l; cukier 1,5g/l; . Aromaty gruszki, soczystej brzoskwini i zielonego jabłka, skórka cytryny
== Literatura ==
== Literatura ==
 +
*https://files.piwi-international.org/cz-grape-varieties/II.PDF
== Linki ==
== Linki ==
Linia 79: Linia 89:
*wg taxonweb: [http://www.taxonweb.cz/media/W1siZiIsIjIwMTMvMDYvMTMvMDVfNDlfMzNfMTU2X1NvdG9sYXJfVml0aXNfdmluaWZlcmFfaGliZXJuYWxfbGlzdC5qcGciXV0?sha=b33f51c6 lisć];  ;[http://www.taxonweb.cz/media/W1siZiIsIjIwMTMvMDYvMTMvMDVfNDlfMzJfOTExX1NvdG9sYXJfVml0aXNfdmluaWZlcmFfaGliZXJuYWxfaHJvemVuLmpwZyJdXQ?sha=5e2feadb grono]
*wg taxonweb: [http://www.taxonweb.cz/media/W1siZiIsIjIwMTMvMDYvMTMvMDVfNDlfMzNfMTU2X1NvdG9sYXJfVml0aXNfdmluaWZlcmFfaGliZXJuYWxfbGlzdC5qcGciXV0?sha=b33f51c6 lisć];  ;[http://www.taxonweb.cz/media/W1siZiIsIjIwMTMvMDYvMTMvMDVfNDlfMzJfOTExX1NvdG9sYXJfVml0aXNfdmluaWZlcmFfaGliZXJuYWxfaHJvemVuLmpwZyJdXQ?sha=5e2feadb grono]
*wg VIVC:[http://www.vivc.de/gbvp/13774.jpg  grono];
*wg VIVC:[http://www.vivc.de/gbvp/13774.jpg  grono];
-
*Inne; [https://www.zahrada.cz/soubor.php?identifikator=71113676748268&id_oblasti=100  koronka];  ;[http://www.traubenshow.de/images/stories/Hibernal_Bilder/Hibernal_Show/Triebspitze%20Hibernal.jpg koronka];  ;[https://grapevinevariety.com/assets/Item-Galleries/Select-105/Hibernal-1-Field__PadWzYwMCw2MDAsIkZGRkZGRiIsMF0.jpg krzew] ;[http://www.ovine.cz/web/document/odrudy_img/03-199.jpg grono];  ;[http://www.znalecvin.cz/files/2009/01/Hibernal-hrozen-list.jpg grono i liść];  ;[https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/Hibernal-kwiatostany.jpg kwiatostany];  ;
+
*Inne; [https://www.zahrada.cz/soubor.php?identifikator=71113676748268&id_oblasti=100  koronka];  ;[http://www.traubenshow.de/images/stories/Hibernal_Bilder/Hibernal_Show/Triebspitze%20Hibernal.jpg koronka];  ;[https://magyarmezogazdasag.hu/sites/default/files/styles/default_crop/public/uploads/2022-10//hibernal_nagy.jpg?itok=0Wc4cINf krzew] ;[http://www.ovine.cz/web/document/odrudy_img/03-199.jpg grono];  ;[http://www.znalecvin.cz/files/2009/01/Hibernal-hrozen-list.jpg grono i liść];  ;[https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/09/Hibernal-kwiatostany.jpg kwiatostany];  ;
 +
*[http://www.winogrona.org/images/0/02/Hibernal.pdf  Dane ampelograficzne]
===Inne zdjęcia===
===Inne zdjęcia===
Winnica Golesz - [http://www.winnica.golesz.pl/jpg/owoce/hibernal.jpg grona]; Antes: [http://www.traubenshow.de/images/stories/Hibernal_Bilder/Hibernal%20Gm%204.JPG grono (kl.Gm 4)]
Winnica Golesz - [http://www.winnica.golesz.pl/jpg/owoce/hibernal.jpg grona]; Antes: [http://www.traubenshow.de/images/stories/Hibernal_Bilder/Hibernal%20Gm%204.JPG grono (kl.Gm 4)]
-
L.Małysz:[http://www.zawinem.pl/wp-content/uploads/2012/01/Hibernal.jpg grona];  ;Winniczka MAGDA: [https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Hibernal-krzew.jpg owocujący krzew];  ; UJ :[http://www.crazynauka.pl/wp-content/uploads/2013/11/wino_lodowe.jpg zbiór na wino lodowe];  ;[http://rebschule-mueller.de/Rebsorten/Hibernal/Hibernal%20Gm/Hibernal%201.JPG krzew]
+
L.Małysz:[http://www.zawinem.pl/wp-content/uploads/2012/01/Hibernal.jpg grona];  ;Winniczka MAGDA: [https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/06/Hibernal-krzew.jpg owocujący krzew];  ; UJ :[http://www.crazynauka.pl/wp-content/uploads/2013/11/wino_lodowe.jpg zbiór na wino lodowe];  ;[http://rebschule-mueller.de/Rebsorten/Hibernal/Hibernal%20Gm/Hibernal%201.JPG krzew];  ;[https://vitis-plant.eu/614-large_default/hibernal.jpg  grono]
===Zdjęcia forumowiczów===
===Zdjęcia forumowiczów===
Linia 115: Linia 126:
Plik:Hibernal-typowe grona.jpg|Hibernal - typowe grona; foto: ZbyszekB
Plik:Hibernal-typowe grona.jpg|Hibernal - typowe grona; foto: ZbyszekB
Plik:SAM 3762.JPG|fot.Andrzej Kalemba
Plik:SAM 3762.JPG|fot.Andrzej Kalemba
-
Plik:Hibernal.jpg| Hibernal - grona 06/09/2016;fot.ZbyszekB
 
Plik:19082018 hiber.jpg|Hibernal - grono 19/08/2018;foto:RobertR
Plik:19082018 hiber.jpg|Hibernal - grono 19/08/2018;foto:RobertR
Plik:22082018 Hibernal.jpg|Hibernal - grona 22/08/2018;foto:ZbyszekB
Plik:22082018 Hibernal.jpg|Hibernal - grona 22/08/2018;foto:ZbyszekB
Plik:11102020 Hibernal.JPG|Hibernal - grona 11/10/2020;foto:ZbyszekB
Plik:11102020 Hibernal.JPG|Hibernal - grona 11/10/2020;foto:ZbyszekB
Plik:20092020 Hibernal.jpg|Hibernal - grona 20/09/2020;foto:RobertR
Plik:20092020 Hibernal.jpg|Hibernal - grona 20/09/2020;foto:RobertR
 +
Plik:Hiber 20102022.JPG|Hibernal - grona 20/10/2022;foto:ZbyszekB
 +
Plik:Hibernal 21092024.JPG|Hibernal - grona 21/09/2024; foto:ZbyszekB
 +
</gallery>
</gallery>
Linia 135: Linia 148:
Plik:DSC7784.JPG|fot.Andrzej Kalemba
Plik:DSC7784.JPG|fot.Andrzej Kalemba
Plik:18102019-Hibernal(PZ).jpg|Hibernal późny zbiór - 18/10/2019;foto:ZbyszekB
Plik:18102019-Hibernal(PZ).jpg|Hibernal późny zbiór - 18/10/2019;foto:ZbyszekB
 +
Plik:20092023 Hiber.JPG |Hibernal  -  krzew 20/09/2023;foto:ZbyszekB
 +
Plik:08102023 Hiber.JPG |Hibernal  -  krzew 08/10/2023;foto:ZbyszekB
 +
</gallery>
</gallery>
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Aktualna wersja na dzień 15:09, 21 wrz 2024

Hibernal
Hibernal - grono, Foto: H.Wiercinski
Hibernal - grono, Foto: H.Wiercinski
Rodzice (Chancellor x Riesling)x 2
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Niemcy
Masa grona 120 g
Rozmiary jagód 14 mm
smak korzenny
SAT 2750
GDDC 1100-1180
Termin dojrzewania 10-20.10
Mrozoodporność -27 °C246,15 K
-16,6 °F
443,07 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 21 °Bx
Zawartość kwasów 9 g/l

Opis

Nowa niemiecka odmiana przerobowa, z której można otrzymać wino wysokiej jakości. Mrozoodporność bardzo wysoka, jednak późna pora dojrzewania wskazuje, że ta odmiana powinna być uprawiana w najcieplejszych regionach kraju.
Na Mazowszu (50km na północ od Warszawy)dojrzewa wystarczająco dobrze, nawet w tak niesprzyjającym roczniku, jakim był rocznik 2008.(lepiej niż odmiany:Bianca i Sibera)

Genealogia

Hibernal = (Chancellor x Riesling) x 2

Hibernal → 78,9%V.vinifera +5,1%V.labrusca 
+13,3%V.rupestris +1,95%V.riparia + 0,75 "V.lincecumi"
Wg http://michaelstriem.com/files/Species.pdf

Fenologia

półn. Mazowsze

Choroby

Odporna na m.prawdziwego i szarą pleśń. Mało podatna na m.rzekomego

Cięcie

Dojrzewanie




Synonimy

Geisenheim 322-58;GM 322-58;Hybernal

Wino

  • Wg WBI : Opis sensoryczny - charakter Sauvignon Blanc
  • Wg servisu “www.wineoczechrepublic”

Wino jest ekstraktywne, o delikatnym zapachu, wysoko jakościowe, z kwasem typu Rieslingu reńskiego. Odmiana nadaje do wszystkich typów gleb.''

Literatura

Linki

Opinie na forum: Hibernal

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

Inne zdjęcia

Winnica Golesz - grona; Antes: grono (kl.Gm 4) L.Małysz:grona;  ;Winniczka MAGDA: owocujący krzew;  ; UJ :zbiór na wino lodowe;  ;krzew;  ;grono

Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Hibernal — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie10-20.10  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Gddc1100-1180  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajNiemcy  +
Masa120 g  +
Mrozoodpornosc246,15 K (-27 °C, -16,6 °F, 443,07 °R)  +
OdmianaHibernal  +, Chancellor  +, Riesling  +, Bianca  + i Sibera  +
Plennośćwysoka  +
Rozmiar jagód14 mm  +
Sat2.750  +
SmakKorzenny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów21  +
Zawartość kwasów9  +