Kekfrankos
Z Winogrona.org
(uzupełnienie) |
(→Parametry dojrzewania: uzupeł.) |
||
(Nie pokazano 1 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 42: | Linia 42: | ||
==Parametry dojrzewania== | ==Parametry dojrzewania== | ||
*Finger Lakes : [[Plik:Limberger-monit2017.JPG|thumb|left|160px| Limberger – monitoring dojrzewania 2017]]Kliknij aby powiększyć | *Finger Lakes : [[Plik:Limberger-monit2017.JPG|thumb|left|160px| Limberger – monitoring dojrzewania 2017]]Kliknij aby powiększyć | ||
+ | *[http://www.winogrona.org/images/b/b8/Lemberger.pdf Parametry dojrzewania 2022 - na Long Island]; zbiór 30/09/2022; cukier 20,8 Brix; pH 3,25; TA 6.0 g/l | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
Lemberger, Limberger, Blaufrankisch, Frankovka, Gamay Noir, Gamé | Lemberger, Limberger, Blaufrankisch, Frankovka, Gamay Noir, Gamé | ||
==Wino== | ==Wino== | ||
+ | *[https://gyukli.hu/roze-es-voros-borok/kekfrankos-premium Kékfrankos Prémium 2018]; 14,17% vol; TA 6,2g/l; cuk.: 0,9g/l | ||
*[http://www.winesofa.eu/media/images/101/posters/ws_blaufrankisch_flavor_profile.pdf flavor profile] | *[http://www.winesofa.eu/media/images/101/posters/ws_blaufrankisch_flavor_profile.pdf flavor profile] | ||
Aktualna wersja na dzień 17:11, 15 kwi 2023
Kekfrankos | |
---|---|
Rodzice | Zimmettraube x Heunisch Weiss |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Austria |
Masa grona | 250-600 g |
Rozmiary jagód | 15 mm |
Masa jagód | 2,5-4 g |
smak | odmianowy |
SAT | 2750 |
Termin dojrzewania | średnio późny |
Ilość dni dojrzewania | 150 |
ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 110 |
Mrozoodporność | -16 °C257,15 K 3,2 °F 462,87 °R |
Kolor gron | Granatowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 21,4 °Bx |
Zawartość kwasów | 8 g/l |
Opis
Odmiana popularna w Czechach, Austrii, na Słowacji i na Węgrzech. Daje wina o charakterystycznym odmianowym aromacie,typu owocowego. Bardzo dobrze reaguje na leżakowanie w beczkach. Stanowi zazwyczaj jeden z głównych składników win Egri Bikaver.
Ze względu na późny termin dojrzewania owoców(na Morawach jest to zazwyczaj koniec października) odmiana nieprzydatna do uprawy w Polsce.
W USA/NY/Finger Lakes dojrzewa w pierwszej dekadzie października ,około 2 tygodnie przed Riesling i Cabernet Sauvignon - do sprawdzenia w polskich warunkach klimatycznych
...Do uzupełnienia...
Fenologia
- N49°21.675, E8°04.433, altitude around 170 m) pęk.pąków 100 dni ok.10/04; kwitnienie 159 dni ok.06/06; veraison .224 dni ok.14/08; dojrzewanie 274 dni ok.10/10 - licząc od 1/stycznia ; - okres wegetacji ok.174 dni
Choroby
Cięcie
Parametry dojrzewania
- Finger Lakes : Kliknij aby powiększyć
- Parametry dojrzewania 2022 - na Long Island; zbiór 30/09/2022; cukier 20,8 Brix; pH 3,25; TA 6.0 g/l
Synonimy
Lemberger, Limberger, Blaufrankisch, Frankovka, Gamay Noir, Gamé
Wino
- Kékfrankos Prémium 2018; 14,17% vol; TA 6,2g/l; cuk.: 0,9g/l
- flavor profile
Literatura
Zdjęcia
Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany
liść, koronka, grono, pestki; ;grono i liść; ;profil liścia
Inne zdjęcia
ovine.cz:grona, ,grona; ;Velke Pavlovice:owocujący krzew;
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | średnie oczek/m2 + |
Dojrzewanie | średnio późny + |
Drewnienie łozy | zadowalające + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Ilość dni | 150 + |
Ilość dni kwitnienie-dojrzewanie | 110 + |
Kolor gron | Granatowe + |
Kraj | Austria + |
Masa | 250 -600g + |
Masa jagód | 2,5-4 g + |
Mrozoodpornosc | 257,15 K (-16 °C, 3,2 °F, 462,87 °R) + |
Odmiana | Kekfrankos + |
Plenność | średnia + |
Rozmiar jagód | 15 mm + |
Sat | 2.750 + |
Smak | Odmianowy + |
Wzrost | średni + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 21,4 + |
Zawartość kwasów | 8 + |