Donara
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia forumowiczów: uzupeł.) |
(→Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: uzupeł.) |
||
(Nie pokazano 6 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
- | |kolor=# | + | |kolor=#FFE5B4 |
|odmiana=Donara | |odmiana=Donara | ||
|zdjęcie=Donara 01092022.JPG | |zdjęcie=Donara 01092022.JPG | ||
Linia 15: | Linia 15: | ||
|ilość dni dojrzewania=122-130 | |ilość dni dojrzewania=122-130 | ||
|mrozoodporność=-23 | |mrozoodporność=-23 | ||
- | |kolor gron= | + | |kolor gron=zielone-żółto-rózowe z szarym nalotem |
|zapylanie=własnopylna | |zapylanie=własnopylna | ||
|zastosowanie=deserowe | |zastosowanie=deserowe | ||
Linia 63: | Linia 63: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
===Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany=== | ===Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany=== | ||
- | [http:// | + | [http://www.limba.info.pl/img/produkty/limba-0winorosl-donara-315.jpg liść]; ;[http://www.winorosl.pl/files/odmiany/Donara.jpg grona]; [https://www.winorosl-mch.eu/images/stories/aktualnosci/odmiany_deserowe/donara_popr.jpg grono] |
- | + | ||
===Inne zdjęcia=== | ===Inne zdjęcia=== | ||
- | vinograd :[http://vinograd.info/images/stories/picss6/donara.jpg grono] | + | vinograd :[http://vinograd.info/images/stories/picss6/donara.jpg grono] |
+ | |||
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ||
'''Koronka''' | '''Koronka''' | ||
Linia 113: | Linia 113: | ||
Plik:Donara (6).JPG|Donara -krzew, foto: Kapitan | Plik:Donara (6).JPG|Donara -krzew, foto: Kapitan | ||
Plik:Donara (10).JPG|Donara -krzew, foto: Kapitan | Plik:Donara (10).JPG|Donara -krzew, foto: Kapitan | ||
+ | Plik:15082023 Donara.JPG|Donara - krzew 15/08/2023; foto: ZbyszekB | ||
Aktualna wersja na dzień 21:02, 15 sie 2023
Donara | |
---|---|
Donara - grono 01/09/2022; foto:ZbyszekB | |
Rodzice | Podarok Zaporożu x Wostorg |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Ukraina |
Masa grona | 600-900 g |
Rozmiary jagód | 30 x 27 mm |
Masa jagód | 10-12 g |
smak | Zharmonizowany |
SAT | 2300-2450 |
Termin dojrzewania | 1-10.09 |
Ilość dni dojrzewania | 122-130 |
Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
Kolor gron | zielone-żółto-rózowe z szarym nalotem |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 21 °Bx |
Zawartość kwasów | 5,8 g/l |
Opis
Ze względu na bardzo duże grona z okazałymi, smacznymi jagodami, krótki okres dojrzewania i stopień mrozoodporności nadzwyczaj atrakcyjna odmiana deserowa do nasadzeń amatorskich. [1]
Wzrost krzewów silny. Zalecane ograniczenie nawożenia azotem na żyznych glebach.
Grona: duże ,różnego kształtu : cylindryczne,stożkowe lub o formie pośredniej.
Jagody: b.duże , lekko owalne, zielonkawo-białe z lekką opalenizną od nasłonecznionej strony.
Miąższ: soczysty o zharmonizowanym lub neutralnym smaku.
Zalecane formy prowadzenia krzewów z dużą ilością starego drewna.
[wg inormacji na stronach Instytutu im.Tairova]
(Do sprawdzenia w polskich warunkach klimatycznych)
Drewnienie łozy zaczyna się początkiem sierpnia (okolice Tarnowa)
Choroby
Odporność na choroby podwyższona.
Zalecane dwa opryski - przed kwitnieniem i drugi po kwitnieniu.
Cięcie
średnie lub długie 6 do 12pąków
Synonimy
RZV-3-1
Literatura
Opinie
Zdjęcia
Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
vinograd :grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | 6-12 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 1-10.09 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 122-130 + |
Kolor gron | zielone-żółto-rózowe z szarym nalotem + |
Kraj | Ukraina + |
Masa | 600 -900g + |
Masa jagód | 10-12 g + |
Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
Obciążenie | 35-40 płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | 1,2-1,6 szt. + |
Odmiana | Donara +, Podarok Zaporożu + i Wostorg + |
Plenność | bardzo wysoka + |
Płodność latorośli | 65-80 % + |
Rozmiar jagód | 30 x 27 mm + |
Sat | 2.300 -2450 + |
Smak | Zharmonizowany + |
Wzrost | bardzo silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 21 + |
Zawartość kwasów | 5,8 + |