Solaris
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: uzupeł.) |
|||
(Nie pokazano 97 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
- | | | + | |kolor=#FFD700 |
- | | | + | |odmiana=Solaris |
- | |zdjęcie = | + | |zdjęcie=Solaris 2012-09-09.jpg |
- | |opis zdjęcia = | + | |opis zdjęcia=Solaris - Grono Foto: Erikos |
- | |rodzice = [[odmiana::Merzling]] x [[odmiana::Gm 6493]] | + | |rodzice=[[odmiana::Merzling]] x [[odmiana::Gm 6493]] |
- | |gatunek = Hybryda międzygatunkowa | + | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa |
- | |kraj pochodzenia = Niemcy | + | |kraj pochodzenia=Niemcy |
- | |masa grona = | + | |masa grona=150 |
- | |rozmiary jagód = 16 | + | |rozmiary jagód=16 |
- | |smak = | + | |masa jagód=1,3 |
- | |SAT = | + | |smak=neutralny |
- | |termin dojrzewania = | + | |SAT=2200-2350 |
- | |mrozoodporność = | + | |termin dojrzewania=1-20.09 |
- | |kolor gron = żółte | + | |mrozoodporność=-25 |
- | | | + | |kolor gron=żółte |
- | |zastosowanie = przerobowe | + | |zapylanie=własnopylna |
+ | |zastosowanie=przerobowe | ||
+ | |zawartość cukrów=24,6 | ||
+ | |nasiona=TAK | ||
+ | |wzrost=silny | ||
+ | |plenność=wysoka | ||
+ | |cięcie=4-6 | ||
}} | }} | ||
- | |||
== Opis == | == Opis == | ||
- | Nowa, rokująca duże nadzieje niemiecka odmiana przeznaczona do wyrobu wina. Ma ładnie wypełnione średniej wielkości grona. Odporna na mączniaka. Pomimo | + | Nowa, rokująca duże nadzieje niemiecka odmiana (Geisenheim) przeznaczona do wyrobu wina. Ma ładnie wypełnione średniej wielkości grona. Odporna na mączniaka. Pomimo nie ustalonej mrozoodporności odmiana warta wypróbowania w polskich warunkach klimatycznych. |
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
+ | '''Wg J.Lisek :''' | ||
- | + | '''Wzrost:''' krzew rośnie silnie. Liście 3 lub 5 klapowe,bardzo duże, karbowane. | |
+ | '''Grona:''' średniej wielkości, cylindryczno stożkowe, długie ze skrzydełkiem o masie 150g | ||
+ | |||
+ | '''Jagody:''' najczęściej małe, w pełni dojrzałe – bursztynowożółte o masie 1,3g. Dojrzewają wcześnie. (Skierniewice : pierwsza i druga dekada września) | ||
+ | |||
+ | '''Miąższ:''' o naturalnym winnym smaku. | ||
+ | Jest to jedna z nielicznych odmian, z których w Polsce można wytwarzać deserowe, naturalnie słodkie wina. Przy suchej i ciepłej pogodzie w sierpniu i we wrześniu, część jagód ulega botrytyzacji (powierzchniowemu gniciu), a zawartość ekstraktu przekracza wtedy 25%. | ||
+ | Termin zbioru:10.09.09 ; zawartość ekstraktu w jagodach określana refraktometrem (%) – 21,6 | ||
+ | |||
+ | '''Mrozoodpornośc:''' od -23 ºC do -28 ºC (zadawalająca) | ||
+ | W skierniewicach po zimie 2008/2009 przemarzło 50,5% pąków, a po zimie 209/2010 przemarzło 27,0% pąków | ||
+ | Temperatury minimalne zanotowane w Skierniewicach: 6 styczeń 2009: -23 ºC ; oraz 26 styczeń 2010: -28,1 ºC | ||
+ | .<bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref> <br> | ||
+ | |||
+ | Po zimie 2010/2011 - (styczeń ciepły jak na polskie zimy ; pierwsza dekada lutego odwilż , temperatury powyżej zera , a potem -24st.C) dało znać o sobie pokrewieństwo z ''V.amurensis'' (statystycznie ok.25%) i przemarzły wszystkie nieokryte krzewy(ułożone tylko na glebie) , przemarzły | ||
+ | nawet ich stałe 4-ro letnie zdrewniałe ramiona . Krzewy okryte glebą przetrwały w dobrym stanie[Mazowsze - [[Zbyszekb]] ] | ||
+ | *[http://www.winogrona.org/images/e/eb/Solaris.pdf Dane ampelograficzne] | ||
+ | |||
+ | == Genealogia == | ||
+ | '''SOLARIS''' = [[odmiana::Merzling]] x (Zarya Severa x Muscat Ottonel) | ||
+ | [https://i0.wp.com/www.vinievitiresistenti.it/wp-content/uploads/2020/06/Alberatura_Solaris.jpg?resize=1024%2C390&ssl=1 Drzewko genealogiczne] | ||
+ | 73,4%''V.vinifera'' +7%''V.rupestris'' + 3,1%"''V.berland''."+ 3,1%"''V.riparia''"+ 0,8%''V.lincecumii'' | ||
+ | +12,5%''V.amurensis'' | ||
+ | |||
+ | ==Fenologia== | ||
+ | *N49°21.675, E8°04.433, altitude around 170 m) pęk.pąków 99 dni ok.09/04; kwitnienie 153 dni ok.02/06; Veraison .202 dni ok.21/07; dojrzewanie 260 dni ok.17/09 - licząc od 1/stycznia ; - okres wegetacji ok.161 dni | ||
+ | *N53°21., E20°04, altitude around 170m; pęk.pąk. 104 dni, ok.14/04; kwit. 158 dni, ok.07/06; veraison 207 dni; ok.26/07; dojrzewanie ok. 265 dni, ok. 22/09; - licząc od 1/stycznia ; okres wegetacji ok.161 dni. | ||
+ | == Choroby == | ||
+ | *Odmiana dość odporna na mączniaki.Mało podatna na szarą pleśń. W lata deszczowe ulega jednak botrytis. | ||
+ | * Wg badań szwajcarskich (Swiss Dz Vitic. Arboric. Hortic. Cz. 37 (1): 71-75 2005) Jagody dość podatne na gnicie w końcówce dojrzewania. Wymagana podstawowa ochrona przed ptakami. | ||
+ | *Wg publikacji niemieckich posiada geny odpornościowe: Rpv3.3 i Rpv10 (m.rz.); Ren3 i Ren 9 (m.pr.) ; Rgb (Black rot) | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
+ | Krzew mało wymagający co do formy prowadzenia. Dobre plonowanie cechuje duże formy krzewów z łozami ciętymi na 4-6 pąków. Przy dłuższym cięciu osiąga się wysoki plon, któremu towarzyszy zwykle spadek jakości owoców..<bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref> <br> | ||
+ | ==Dojrzewanie== | ||
+ | *Skierniewice 2012 | ||
+ | Zbiór : 7/09 ; plon: 1,12 kg/krzew; masa gron :121g; masa jagód 2,02g; ekstrakt : 24,5% | ||
+ | ===Monitoring dojrzewania=== | ||
+ | <gallery widths=60px heights=60px perrow=1> | ||
+ | Plik:Monitoring Solaris 2012.JPG | ||
+ | </gallery> | ||
+ | (kliknij aby powiększyć) | ||
+ | |||
+ | ==Wino== | ||
+ | '''Opis sensoryczny''' (wg WBI): pełne, owocowe wina białe o wszystkich poziomach jakości. Wina o wyraźnej owocowości mogą wynikać z czasu maceracji i chłodnej fermentacji. Ze względu na bardzo wczesne dojrzewanie i stabilną kwasowość odmiana doskonale nadaje się również do win deserowych. | ||
+ | *Wg badań szwajcarskich (Swiss Dz Vitic. Arboric. Hortic. Cz. 37 (1): 71-75 2005); wino wytrawne: mocne i łagodne, lekko owocowy bukiet, średnia finezja, często gorzkie zakończenie. | ||
+ | *[[Plik:Solaris-Szwajcaria.jpg|thumb|left|60px| <small>Solaris – kliknij aby powiększyć</small>]] | ||
+ | Wino słodkie: bardzo ciekawe ze złożonymi aromatami. Często gorzkie wykończenie. | ||
+ | *[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf/20129_181_3975.pdf Solaris 2012 (94pkt) BIO]złoto na[[ PIWI]] Weinpreis 2012 (kateg.wina białe;[http://www.wsag.de/shop/anzeige.php?popup=1&id=20129 charakterystyka wina]; (punktacja - patrz wina[[Regent]]) | ||
+ | *[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf/19316_181_3977.pdf Solaris 2011 (92pkt) BIO]złoto na [[PIWI]] Weinpreis 2012 (kateg.wina białe,[http://www.wsag.de/shop/anzeige.php?popup=1&id=19316 charakterystyka wina]; (punktacja - patrz wina[[Regent]]) | ||
+ | *[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23704_242_5671.pdf Solaris 2011 (96pkt)] - 13%vol, cukier 80g/l, kwasy 8g/l, potencjał do 2021r. (PIWI 2014) | ||
+ | *[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23730_242_5662.pdf Solaris 2014 (96pkt)] - 13,2%vol, cukier 18g/l, kwasy 7g/l, potencjał do 2018r (PIWI 2014) | ||
+ | *[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/25855_282_6666.pdf Solaris 2014 (88pkt)] - 12,0%vol, cukier 9,5g/l, kwasy 6g/l, potencjał do 2017r (PIWI 2015) | ||
+ | *[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Solaris-profil_sensoryczny_wina.JPG Profil sensoryczny win solaris] badania francuskie | ||
+ | *[https://dial.uclouvain.be/memoire/ucl/fr/object/thesis%3A17293 Profil sensoryczny win solaris] badania i analizy belgijskie | ||
+ | *[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Solaris.JPG Profil sensoryczny win solaris] badania włoskie | ||
+ | *[https://www.enoportal.pl/wina/szczegoly/76bc9fd1-9391-4b2a-94ab-1ce0273fba5a/ Solaris 2018 za Winnicy Siepietnica]; białe wytrawne 13%vol | ||
+ | *[https://www.enoportal.pl/wina/szczegoly/f399b037-e931-4ec0-a041-b9899e9f5853/ Solaris 2019 z Winnica Słońce i Wiatr][ białe półwytrawne 13%vol | ||
+ | *[https://winnicazelazny.pl/wp-content/uploads/2021/10/solaris20.jpg Solaris 2020 z Winnica Żelazny]; białe słodkie , cukier 45,2g/l; TA 6g/l, alk.12,5%vol | ||
+ | *[https://xn--guldbkvingrd-2cbi.dk/wine/solaris-barrique-2020/ Solaris 2020 - beczka]; Białe wytrawne; alkohol: 12% obj; kwas całkowity: 6,8 g/L (56 równoleżnik) | ||
+ | *[https://www.enoportal.pl/wina/szczegoly/e535e75a-7724-4b99-a3bc-c9a77af3b4cb/ Solaris 2021 z Winnicy Jania]; bursztynowe wytrawne 12%vol | ||
+ | *[http://www.wsag.de/wein.php?lang=fr&popup=1&sparte=profi&shop=verkostung&id=52229&name=R%C3%96S+Solaris+2021 Solaris 2021 wytrawne (92pkt)]; 12%vol; TA 6,6g/l; cuk.0,1g/l; ekstr. bezc, 21,8g/l; Dania | ||
+ | *[https://winezja.pl/zdjecia/winiarnia-zamojska-solaris-075_p_z.webp wytrawne 2021]; 12%; Winnica Zamojska | ||
+ | *[https://winnicaksiezycowa.pl/wp-content/uploads/2023/07/Solaris-X-2022-small-medal.png białe półwytrawne 2022]; 12,5%vol; TA 7,5g/l; cuk.12,2g/l; Winnica Księżycowa; srebro na TuchoViniContest 2023 | ||
+ | *[https://results.wine-trophy.com/en/Service/WinePhoto?ti=BWT-S-23&sn=1630&size=big&type=png&name=BWT-S-23-1630_F0 Solaris 2022 white dry]; Czech republik /Morava; 13%vol; Acidity (g/l):6.5; Residual sugar (g/l):3.8 Total sulfur (mg/l):95; Berlin -summer tasting- 2023 ;[https://results.wine-trophy.com/en/Image/TrophyMedal?trophyPrefix=BWT-S-23&type=png&size=normal&medalRank=2 ''' medal gold\'''] | ||
+ | |||
+ | ==Opinie== | ||
+ | *https://vineo.pl/solaris | ||
+ | *Opinie na forum: [http://www.winogrona.org/forum/odmiany/solaris-t5575.html Solaris] | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
Linia 36: | Linia 104: | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
- | + | <bibreferences/> | |
+ | *https://www.rebschule-freytag.de/rebsortiment-details-en-287390/solaris-292.en.html | ||
+ | *https://www.vignevin.com/wp-content/uploads/2019/03/FICHE_CEPAGE_SOLARIS.pdf | ||
+ | *https://www.vinievitiresistenti.it/schede-dei-vitigni/solaris/ | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
- | + | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | |
- | + | *wg VIVC: [http://www.vivc.de/gbvp/8218.jpg dojrzały liść]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/18718.jpg grono] | |
- | + | *wg Atlas revy: ;[http://atlasrevy.wz.cz/solaris/sol.list2.jpg liść]; ;[http://atlasrevy.wz.cz/solaris/sol.zil2.jpg unerwienie liścia]; ;[http://atlasrevy.wz.cz/solaris/sol.vrch.jpg koronka]; ;[http://atlasrevy.wz.cz/solaris/sol.vcelka.jpg faza pękania pąków]; ;[http://atlasrevy.wz.cz/solaris/sol.hr.jpg grono] | |
- | + | *wg glossary wein-plus: [https://glossary.wein-plus.eu/uploads/editor/images/6739/5a4fbd37d8f0f.png grono i liść] | |
- | Plik:Solaris-p-k.jpg|Solaris - | + | |
- | Plik:Solaris | + | ===Inne zdjęcia=== |
+ | wynmedis.lt:[http://www.vynmedis.lt/wp-content/gallery/solaris/solaris.jpg grono]; Wikimedia:[https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Solaris_(grape) galeria] ; ;Antes:[http://www.traubenshow.de/images/stories/Solaris_Bilder/09090039%20Solaris.jpg grono (kl.Fr 360)]; ;Rebschule Freytag: [https://www.rebschule-freytag.de/files/simpler/images/freytag_content/rebsortiment/neue%20sorten/solaris/Solaris_Rebzeile.jpg szpaler]; ;Inter: [https://www.internationalwinechallenge.com/filestore/jpg/IWC2021/Canopy/Issue73/Solaris-1.jpg grono] | ||
+ | |||
+ | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ||
+ | |||
+ | '''Koronka''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | Plik:Solaris-p-k.jpg|Solaris - koronka 19/05/2010; foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:Solaris-k1.jpg|Solaris - koronka 10/07/2015; foto: ZbyszekB | ||
</gallery> | </gallery> | ||
+ | '''Liście''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | Plik:Solaris-Lisc1.JPG|Solaris - Liść; Foto: Gbed | ||
+ | Plik:Solaris-L1.jpg|Solaris - liść; foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:Solaris-L2.jpg|Solaris - liść; foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:Solaris-L3.jpg|Solaris - liść; foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:Solaris_L.jpg|Solaris - liść 10/07/2015; foto: ZbyszekB | ||
+ | </gallery> | ||
+ | '''Kwiatostan''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | Plik:Solaris-p-k1.jpg|Solaris - kwiatostany 28/05/2010; foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:Solaris-kw1.jpg|Solaris - kwiatostany 27/06/2010; foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:Solaris 02062024.JPG|Solaris - kwiatostany 02/06/2024; foto: ZbyszekB | ||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Grona''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=5> | ||
+ | Plik:solaris_a.JPG|Solaris - grono ; Foto: Jakub Nowakowski | ||
+ | Plik:2012-09-09.jpg|Solaris - Grona, zbiór Foto: Erikos | ||
+ | Plik:Solaris-v.jpg|Solaris - veraison 08/08/2012; foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:Solaris-grona.jpg|Solaris - grona 06/09/2012; foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:Solaris-gr5.jpg|Solaris - typowe grona 12/09/2012; foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:Solaris-gr2.jpg|Solaris - dojrzałe grona 18/09/2013; foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:17082018 Solaris.jpg|Solaris - grona 17/08/2018;foto:ZbyszekB | ||
+ | Plik:Solaris 11112022.JPG|Solaris - grona 11/11/2022; foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:Solaris 18082024.JPG|Solaris - grona 18/08/2024; foto: ZbyszekB | ||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Jagody''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Krzew''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | Plik:Solaris-gr1.jpg|Solaris - krzew 30/07/2010; foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:Solaris-krz3.JPG|Solaris - krzew 15/09/2015; foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:Solaris_winobranie.JPG|Solaris-krzew przed winobraniem 16/09/2016; foto:Gbed | ||
+ | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Aktualna wersja na dzień 21:17, 20 sie 2024
Solaris | |
---|---|
Solaris - Grono Foto: Erikos | |
Rodzice | Merzling x Gm 6493 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Niemcy |
Masa grona | 150 g |
Rozmiary jagód | 16 mm |
Masa jagód | 1,3 g |
smak | neutralny |
SAT | 2200-2350 |
Termin dojrzewania | 1-20.09 |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | żółte |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 24,6 °Bx |
Opis
Nowa, rokująca duże nadzieje niemiecka odmiana (Geisenheim) przeznaczona do wyrobu wina. Ma ładnie wypełnione średniej wielkości grona. Odporna na mączniaka. Pomimo nie ustalonej mrozoodporności odmiana warta wypróbowania w polskich warunkach klimatycznych.
Wg J.Lisek :
Wzrost: krzew rośnie silnie. Liście 3 lub 5 klapowe,bardzo duże, karbowane.
Grona: średniej wielkości, cylindryczno stożkowe, długie ze skrzydełkiem o masie 150g
Jagody: najczęściej małe, w pełni dojrzałe – bursztynowożółte o masie 1,3g. Dojrzewają wcześnie. (Skierniewice : pierwsza i druga dekada września)
Miąższ: o naturalnym winnym smaku. Jest to jedna z nielicznych odmian, z których w Polsce można wytwarzać deserowe, naturalnie słodkie wina. Przy suchej i ciepłej pogodzie w sierpniu i we wrześniu, część jagód ulega botrytyzacji (powierzchniowemu gniciu), a zawartość ekstraktu przekracza wtedy 25%. Termin zbioru:10.09.09 ; zawartość ekstraktu w jagodach określana refraktometrem (%) – 21,6
Mrozoodpornośc: od -23 ºC do -28 ºC (zadawalająca)
W skierniewicach po zimie 2008/2009 przemarzło 50,5% pąków, a po zimie 209/2010 przemarzło 27,0% pąków
Temperatury minimalne zanotowane w Skierniewicach: 6 styczeń 2009: -23 ºC ; oraz 26 styczeń 2010: -28,1 ºC
.[1]
Po zimie 2010/2011 - (styczeń ciepły jak na polskie zimy ; pierwsza dekada lutego odwilż , temperatury powyżej zera , a potem -24st.C) dało znać o sobie pokrewieństwo z V.amurensis (statystycznie ok.25%) i przemarzły wszystkie nieokryte krzewy(ułożone tylko na glebie) , przemarzły nawet ich stałe 4-ro letnie zdrewniałe ramiona . Krzewy okryte glebą przetrwały w dobrym stanie[Mazowsze - Zbyszekb ]
Genealogia
SOLARIS = Merzling x (Zarya Severa x Muscat Ottonel)
73,4%V.vinifera +7%V.rupestris + 3,1%"V.berland."+ 3,1%"V.riparia"+ 0,8%V.lincecumii +12,5%V.amurensis
Fenologia
- N49°21.675, E8°04.433, altitude around 170 m) pęk.pąków 99 dni ok.09/04; kwitnienie 153 dni ok.02/06; Veraison .202 dni ok.21/07; dojrzewanie 260 dni ok.17/09 - licząc od 1/stycznia ; - okres wegetacji ok.161 dni
- N53°21., E20°04, altitude around 170m; pęk.pąk. 104 dni, ok.14/04; kwit. 158 dni, ok.07/06; veraison 207 dni; ok.26/07; dojrzewanie ok. 265 dni, ok. 22/09; - licząc od 1/stycznia ; okres wegetacji ok.161 dni.
Choroby
- Odmiana dość odporna na mączniaki.Mało podatna na szarą pleśń. W lata deszczowe ulega jednak botrytis.
- Wg badań szwajcarskich (Swiss Dz Vitic. Arboric. Hortic. Cz. 37 (1): 71-75 2005) Jagody dość podatne na gnicie w końcówce dojrzewania. Wymagana podstawowa ochrona przed ptakami.
- Wg publikacji niemieckich posiada geny odpornościowe: Rpv3.3 i Rpv10 (m.rz.); Ren3 i Ren 9 (m.pr.) ; Rgb (Black rot)
Cięcie
Krzew mało wymagający co do formy prowadzenia. Dobre plonowanie cechuje duże formy krzewów z łozami ciętymi na 4-6 pąków. Przy dłuższym cięciu osiąga się wysoki plon, któremu towarzyszy zwykle spadek jakości owoców..[1]
Dojrzewanie
- Skierniewice 2012
Zbiór : 7/09 ; plon: 1,12 kg/krzew; masa gron :121g; masa jagód 2,02g; ekstrakt : 24,5%
Monitoring dojrzewania
(kliknij aby powiększyć)
Wino
Opis sensoryczny (wg WBI): pełne, owocowe wina białe o wszystkich poziomach jakości. Wina o wyraźnej owocowości mogą wynikać z czasu maceracji i chłodnej fermentacji. Ze względu na bardzo wczesne dojrzewanie i stabilną kwasowość odmiana doskonale nadaje się również do win deserowych.
- Wg badań szwajcarskich (Swiss Dz Vitic. Arboric. Hortic. Cz. 37 (1): 71-75 2005); wino wytrawne: mocne i łagodne, lekko owocowy bukiet, średnia finezja, często gorzkie zakończenie.
Wino słodkie: bardzo ciekawe ze złożonymi aromatami. Często gorzkie wykończenie.
- Solaris 2012 (94pkt) BIOzłoto na PIWI Weinpreis 2012 (kateg.wina białe;charakterystyka wina; (punktacja - patrz winaRegent)
- Solaris 2011 (92pkt) BIOzłoto na PIWI Weinpreis 2012 (kateg.wina białe,charakterystyka wina; (punktacja - patrz winaRegent)
- Solaris 2011 (96pkt) - 13%vol, cukier 80g/l, kwasy 8g/l, potencjał do 2021r. (PIWI 2014)
- Solaris 2014 (96pkt) - 13,2%vol, cukier 18g/l, kwasy 7g/l, potencjał do 2018r (PIWI 2014)
- Solaris 2014 (88pkt) - 12,0%vol, cukier 9,5g/l, kwasy 6g/l, potencjał do 2017r (PIWI 2015)
- Profil sensoryczny win solaris badania francuskie
- Profil sensoryczny win solaris badania i analizy belgijskie
- Profil sensoryczny win solaris badania włoskie
- Solaris 2018 za Winnicy Siepietnica; białe wytrawne 13%vol
- Solaris 2019 z Winnica Słońce i Wiatr[ białe półwytrawne 13%vol
- Solaris 2020 z Winnica Żelazny; białe słodkie , cukier 45,2g/l; TA 6g/l, alk.12,5%vol
- Solaris 2020 - beczka; Białe wytrawne; alkohol: 12% obj; kwas całkowity: 6,8 g/L (56 równoleżnik)
- Solaris 2021 z Winnicy Jania; bursztynowe wytrawne 12%vol
- Solaris 2021 wytrawne (92pkt); 12%vol; TA 6,6g/l; cuk.0,1g/l; ekstr. bezc, 21,8g/l; Dania
- wytrawne 2021; 12%; Winnica Zamojska
- białe półwytrawne 2022; 12,5%vol; TA 7,5g/l; cuk.12,2g/l; Winnica Księżycowa; srebro na TuchoViniContest 2023
- Solaris 2022 white dry; Czech republik /Morava; 13%vol; Acidity (g/l):6.5; Residual sugar (g/l):3.8 Total sulfur (mg/l):95; Berlin -summer tasting- 2023 ; medal gold\
Opinie
- https://vineo.pl/solaris
- Opinie na forum: Solaris
Synonimy
Fr. 240-75
Literatura
- https://www.rebschule-freytag.de/rebsortiment-details-en-287390/solaris-292.en.html
- https://www.vignevin.com/wp-content/uploads/2019/03/FICHE_CEPAGE_SOLARIS.pdf
- https://www.vinievitiresistenti.it/schede-dei-vitigni/solaris/
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- wg VIVC: dojrzały liść; ;grono
- wg Atlas revy: ;liść; ;unerwienie liścia; ;koronka; ;faza pękania pąków; ;grono
- wg glossary wein-plus: grono i liść
Inne zdjęcia
wynmedis.lt:grono; Wikimedia:galeria ; ;Antes:grono (kl.Fr 360); ;Rebschule Freytag: szpaler; ;Inter: grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | 4-6 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 1-20.09 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | żółte + |
Kraj | Niemcy + |
Masa | 150 g + |
Masa jagód | 1,3 g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Odmiana | Solaris +, Merzling + i Gm 6493 + |
Plenność | wysoka + |
Rozmiar jagód | 16 mm + |
Sat | 2.200 -2350 + |
Smak | Neutralny + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 24,6 + |