Veeblanc
Z Winogrona.org
(nowa strona) |
(→Zdjęcia: aktualizacja linków) |
||
(Nie pokazano 14 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
- | + | |kolor=zielony z białym nalotem | |
- | |kolor = zielony z białym nalotem | + | |odmiana=Veeblanc |
- | | | + | |rodzice=[[odmiana::Cascade]] x [[odmiana::Seyve Villard 14-287]] |
- | + | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa | |
- | |rodzice = [[odmiana::Cascade]] x [[odmiana::Seyve Villard 14-287]] | + | |kraj pochodzenia=Kanada |
- | |gatunek = | + | |masa grona=226 |
- | |kraj pochodzenia = Kanada | + | |rozmiary jagód=18 x 16 |
- | |masa grona = | + | |masa jagód=2,9 |
- | |rozmiary jagód = | + | |smak=prosty |
- | | | + | |termin dojrzewania=20-30.09 |
- | | | + | |mrozoodporność=-24 |
- | |termin dojrzewania = 20-30.09 | + | |kolor gron=jasne |
- | |mrozoodporność = | + | |zapylanie=własnopylna |
- | |kolor gron = jasne | + | |zastosowanie=przerobowe |
- | + | |zawartość cukrów=19,8 | |
- | |zapylanie = własnopylna | + | |nasiona=TAK |
- | |zastosowanie = przerobowe | + | |
}} | }} | ||
- | |||
== Opis == | == Opis == | ||
- | Pochodzenie: Vineland, Kanada i. University of Guelph | + | '''Pochodzenie:''' Vineland, Kanada i. University of Guelph |
- | Instytut Badań Ogrodniczych w Ontario. | + | Instytut Badań Ogrodniczych w Ontario. |
- | Krzyżowanie / Selekcja / Wprowadzenie: Krzyżowanie wykonane w 1953 roku, wybrana | + | Wyhodowany przez OA Bradt. |
- | w 1961 r. i wprowadzona w 1977 r.. przez Dr Fisher Helen | + | '''Krzyżowanie / Selekcja / Wprowadzenie:''' Krzyżowanie wykonane w 1953 roku, wybrana |
- | Siostrzana odmiana | + | w 1961 r. i wprowadzona w 1977 r.. przez Dr Fisher Helen |
- | + | ||
- | + | Siostrzana odmiana [[odmiana::Acadie Blanc]] (V 53261) | |
- | + | ||
- | + | ||
- | + | ||
+ | '''Jagody:''' średnio-duże, okrągłe, miękkie i soczysty miąższ , jagody mogą pękać po deszczu | ||
+ | pod koniec okresu dojrzewania | ||
+ | |||
+ | '''Grona:''' średnio-duże i długie, dość zwarte. | ||
+ | |||
+ | '''Charakterystyka uprawy:''' Umiarkowany wigor i wzrost, pół-pionowy, otwarty(luźny)pokrój. | ||
+ | |||
+ | '''Średnia data zbiorów:''' to 29 września w Ogrodniczym Instytucie Ontario . | ||
== Genealogia == | == Genealogia == | ||
- | |||
- | |||
- | |||
- | |||
- | |||
- | |||
== Choroby == | == Choroby == | ||
- | średnio odporna | + | średnio odporna |
+ | |||
+ | Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – owoce są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, a liście średnio podatne W skali 1 do 9 - '''wynik 3/6'''{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. | ||
+ | Praktycznie wystarczają 2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium ( w niesprzyjających warunkach) | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
Linia 61: | Linia 61: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
- | <gallery widths= | + | ===Fotki ułatwiające identyfikację odmiany=== |
+ | [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=211875, liść]; [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=224526, spód liścia]; [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=212297, grono]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=316333, grono, pestki i jagody]; ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=310141, kwiaty]; | ||
+ | |||
+ | [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/accessiondetail?id=1006499$observation szczegółowe dane obserwacyjne] | ||
+ | |||
+ | ===Inne zdjęcia=== | ||
+ | lesplusbell:[http://www.lesplusbellesboutures.ca/resources/HPIM4294a.JPG grona], | ||
+ | |||
+ | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ||
+ | |||
+ | '''Koronka''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | Plik:foto1.jpg|opis zdjęcia | ||
+ | Plik:foto2.jpg|opis zdjęcia | ||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Liście''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Kwiatostan''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Grona''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Jagody''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Krzew''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
</gallery> | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Aktualna wersja na dzień 18:17, 19 lut 2021
Veeblanc | |
---|---|
Rodzice | Cascade x Seyve Villard 14-287 |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Kanada |
Masa grona | 226 g |
Rozmiary jagód | 18 x 16 mm |
Masa jagód | 2,9 g |
smak | prosty |
Termin dojrzewania | 20-30.09 |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | jasne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 19,8 °Bx |
Opis
Pochodzenie: Vineland, Kanada i. University of Guelph Instytut Badań Ogrodniczych w Ontario. Wyhodowany przez OA Bradt. Krzyżowanie / Selekcja / Wprowadzenie: Krzyżowanie wykonane w 1953 roku, wybrana w 1961 r. i wprowadzona w 1977 r.. przez Dr Fisher Helen
Siostrzana odmiana Acadie Blanc (V 53261)
Jagody: średnio-duże, okrągłe, miękkie i soczysty miąższ , jagody mogą pękać po deszczu pod koniec okresu dojrzewania
Grona: średnio-duże i długie, dość zwarte.
Charakterystyka uprawy: Umiarkowany wigor i wzrost, pół-pionowy, otwarty(luźny)pokrój.
Średnia data zbiorów: to 29 września w Ogrodniczym Instytucie Ontario .
Genealogia
Choroby
średnio odporna
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – owoce są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, a liście średnio podatne W skali 1 do 9 - wynik 3/6{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. Praktycznie wystarczają 2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium ( w niesprzyjających warunkach)
Cięcie
Wino, jakość i cechy charakterystyczne
Używane do białego wytrawnego wina stołowego, które jest wolne od smaków typu labrusca . Wina były również opisywane jako mające cytrynowożółty kolor, czyste, owocowe i dobrze wyważone . Parametry danych - średnia zbiorów z czternastu lat; z Instytutu Badań Ogrodniczych Ontario wynika, cukier 18,1 ° Brix ; umiarkowaną kwasowość na 0,81% (lub 8,1 g / l) oraz niskie pH 3,10
Synonimy
Vineland 53263 , V 53263
Literatura
Zdjęcia
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany
liść; spód liścia; grono; ;grono, pestki i jagody; ;kwiaty;
Inne zdjęcia
lesplusbell:grona,
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 20-30.09 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | jasne + |
Kraj | Kanada + |
Masa | 226 g + |
Masa jagód | 2,9 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Odmiana | Veeblanc +, Cascade +, Seyve Villard 14-287 + i Acadie Blanc + |
Rozmiar jagód | 18 x 16 mm + |
Smak | Prosty + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 19,8 + |