modified on 12 lut 2016 at 19:35 ••• 23 464 views

Marquis

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
m (tłumaczenie!)
(Zdjęcia wykonane przez forumowiczów)
 
(Nie pokazano 17 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 2: Linia 2:
|kolor=#99B3FF
|kolor=#99B3FF
|odmiana=Marquis
|odmiana=Marquis
 +
|zdjęcie=20100628_IMG_1564_marquis_koronka_r800.jpg
 +
|opis zdjęcia=koronka fot. Space99
|rodzice=[[odmiana::Athens]] x [[odmiana::Emerald Seedless]]
|rodzice=[[odmiana::Athens]] x [[odmiana::Emerald Seedless]]
-
|gatunek=Vitis labrusca
+
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa
|kraj pochodzenia=USA
|kraj pochodzenia=USA
 +
|masa grona=270-610
|rozmiary jagód=22x20
|rozmiary jagód=22x20
-
|smak=truskawkowy
+
|masa jagód=3.5-5
 +
|smak=truskawkowy-lekko labruscowaty
 +
|ilość dni dojrzewania=105
|mrozoodporność=-26
|mrozoodporność=-26
|kolor gron=jasne
|kolor gron=jasne
|zapylanie=własnopylna
|zapylanie=własnopylna
|zastosowanie=deserowe
|zastosowanie=deserowe
 +
|zawartość kwasów=5
|nasiona=NIE
|nasiona=NIE
 +
|wzrost=średnio silny
 +
|drewnienie łozy=zadowalające
 +
|obsada gron=2
}}
}}
== Opis ==
== Opis ==
-
Marquis jest krzyżówką odmian [[odmiana::Athens]] X [[odmiana::Emerald Seedless]] wyprowadzoną w Geneva, New York. 1996. Large, white, spherical, soft, juicy berries on shouldered clusters. Like Einset, it looks like Manąuis may lack adaptability. It is prone to cracking of the berry skin. Flavor is unusual, fruity Hardy to alwut -10T to -15°F (-23°C to -26°C). Prune to canes. A, WH, T/W, EM.
+
Marquis jest krzyżówką odmian [[odmiana::Athens]] X [[odmiana::Emerald Seedless]] wyprowadzoną w Geneva, New York w 1964 roku, a wprowadzoną na rynek w 1996 r.
 +
Charakteryzuje się dużymi, jasnymi, kulistymi, o miękkim i soczystym miąższu, jagodami rosnącymi na silnie rozgałęzionych gronach. Skórka, przy wilgotnej pogodzie, ma skłonności do pękania. Smak nietypowy, z lekkim posmakiem truskawkowym(labruscowatym).Smak ten jest mniej odczuwalny przy zbiorach o 5-10 dni wcześniejszych niż przy pełnej dojrzałości fizjologicznej.
 +
 
 +
Wzrost krzewów średnio silny, prosty z nieco płożącymi końcówkami latorośli.
 +
 
 +
Cukry i kwasy na średnim poziomie jak dla odmian beznasiennych-krzyżówek,tzn.14-19Brix i śr.5g/l (przy 18,6Brix już tylko 3,6g/l)
 +
 
 +
Ilość ciepła potrzebna do prawidłowego dojrzewania:  1388 GDDc (2500 GDD) (śednia z lat:2005-2009)
 +
 
 +
(GDDc w °C ; GDD w °F)
 +
 
 +
Dla porównania za ten sam okres dla MF : 1217GDDc (2192 GDD)
 +
 
 +
(uzupełnienie danych - na podstawie opisu patentowego Nr 11012)
 +
Odmiana średnioodporna na przemarzanie, mrozoodporność oceniania na -23&deg;C do -26&deg;C.<bibref f="wino.bib">smiley-2008</bibref>
 +
 
 +
Odporność na przemarzanie podobna do odmiany Himrod
 +
 
 +
Testy i pomiary parametrów (2010r) w ISU Armstrong Research Farm, Iowa; parametry zbioru:
 +
 
 +
Klaster:148g;30jagód/klaster;jagoda 4,93g ;16,4Brix;pH 3,74 ; TA-6,3g/l ; GDD-2491(od 1.05) i 2826(od 1.03)
 +
 
 +
dla porównania JUPITER(2010)
 +
klaster142g; 34jagody ; 4,18g/szt ;17Brix; pH 3,49 ; TA-7,76g/l; GDD(1.05)-2190; GDD(1.03)-2535
 +
 
 +
==Genealogia==
 +
'''Marquis''' - 59,37%''V.vinifera''+40,63%''V.labrusca''
 +
==Parametry==
 +
Iowa (winnica nr1) - zbiór 16/08/2010; ekstrakt 15,5Brix przy GDD 2336ºF (1298ºC)
 +
 
 +
Iowa (winnica nr2) - zbiór 29/08/2010; grona 148g; jagody 4,93g; ekstrakt 16,38Brix; pH 3,74;  przy GDD 2826ºF (1570ºC)
== Choroby ==
== Choroby ==
 +
Bardzo podatna na mączniaka prawdziwego, zarówno liście jsk i owoce.
 +
 +
średnio podatna na m.rz.
 +
 +
Lekko podatna na  sz.pleśń
== Cięcie ==
== Cięcie ==
Linia 24: Linia 68:
== Literatura ==
== Literatura ==
 +
<bibreferences/>
 +
 +
http://viticulture.hort.iastate.edu/cultivars/Marquis.pdf
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
 +
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany===
 +
[http://www.mobot.org/gardeninghelp/images/low/B491-0705061cg.jpg liście i kwiaty]
 +
===Inne zdjęcia===
 +
[http://viticulture.hort.iastate.edu/info/pdf/grapecultivars.pdf  str.74 opis i grono];chateau-z:[http://chateau-z.com/images/CZgrapes/2006/100_1291.JPG owocujący krzew],[http://chateau-z.com/images/CZgrapes/2006/100_1289.JPG grona],ovine:[http://www.ovine.cz/web/document/reportare_img/004-marquis-a-4462.JPG grona],Bredwine:[https://lh5.googleusercontent.com/-5lCxtJ7y1PA/UDy4Ji2-oVI/AAAAAAAAC1s/VZqlblWJ4yM/s1024/Marquis.JPG grona]
 +
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów===
 +
 +
'''Koronka'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
 +
 +
</gallery>
 +
 +
'''Liście'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
 +
 +
</gallery>
 +
 +
'''Kwiatostan'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
 +
 +
</gallery>
 +
 +
'''Grona'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
Plik:20120902_marquis_g_space99.JPG| dojrzewające grono; foto:Space99
 +
 +
 +
</gallery>
 +
 +
'''Jagody'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
 +
 +
</gallery>
 +
 +
'''Krzew'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
 +
 +
</gallery>
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Aktualna wersja na dzień 19:35, 12 lut 2016

Marquis
koronka fot. Space99
koronka fot. Space99
Rodzice Athens x Emerald Seedless
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia USA
Masa grona 270-610 g
Rozmiary jagód 22x20 mm
Masa jagód 3.5-5 g
smak truskawkowy-lekko labruscowaty
Ilość dni dojrzewania 105
Mrozoodporność -26 °C247,15 K
-14,8 °F
444,87 °R
Kolor gron jasne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość kwasów 5 g/l
Odmiana beznasienna

Opis

Marquis jest krzyżówką odmian Athens X Emerald Seedless wyprowadzoną w Geneva, New York w 1964 roku, a wprowadzoną na rynek w 1996 r. Charakteryzuje się dużymi, jasnymi, kulistymi, o miękkim i soczystym miąższu, jagodami rosnącymi na silnie rozgałęzionych gronach. Skórka, przy wilgotnej pogodzie, ma skłonności do pękania. Smak nietypowy, z lekkim posmakiem truskawkowym(labruscowatym).Smak ten jest mniej odczuwalny przy zbiorach o 5-10 dni wcześniejszych niż przy pełnej dojrzałości fizjologicznej.

Wzrost krzewów średnio silny, prosty z nieco płożącymi końcówkami latorośli.

Cukry i kwasy na średnim poziomie jak dla odmian beznasiennych-krzyżówek,tzn.14-19Brix i śr.5g/l (przy 18,6Brix już tylko 3,6g/l)

Ilość ciepła potrzebna do prawidłowego dojrzewania: 1388 GDDc (2500 GDD) (śednia z lat:2005-2009)

(GDDc w °C ; GDD w °F)

Dla porównania za ten sam okres dla MF : 1217GDDc (2192 GDD)

(uzupełnienie danych - na podstawie opisu patentowego Nr 11012)

Odmiana średnioodporna na przemarzanie, mrozoodporność oceniania na -23°C do -26°C.[1]

Odporność na przemarzanie podobna do odmiany Himrod

Testy i pomiary parametrów (2010r) w ISU Armstrong Research Farm, Iowa; parametry zbioru:

Klaster:148g;30jagód/klaster;jagoda 4,93g ;16,4Brix;pH 3,74 ; TA-6,3g/l ; GDD-2491(od 1.05) i 2826(od 1.03)

dla porównania JUPITER(2010) klaster142g; 34jagody ; 4,18g/szt ;17Brix; pH 3,49 ; TA-7,76g/l; GDD(1.05)-2190; GDD(1.03)-2535

Genealogia

Marquis - 59,37%V.vinifera+40,63%V.labrusca

Parametry

Iowa (winnica nr1) - zbiór 16/08/2010; ekstrakt 15,5Brix przy GDD 2336ºF (1298ºC)

Iowa (winnica nr2) - zbiór 29/08/2010; grona 148g; jagody 4,93g; ekstrakt 16,38Brix; pH 3,74; przy GDD 2826ºF (1570ºC)

Choroby

Bardzo podatna na mączniaka prawdziwego, zarówno liście jsk i owoce.

średnio podatna na m.rz.

Lekko podatna na sz.pleśń

Cięcie

Synonimy

NY - 64.029.01

Literatura


http://viticulture.hort.iastate.edu/cultivars/Marquis.pdf

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

liście i kwiaty

Inne zdjęcia

str.74 opis i grono;chateau-z:owocujący krzew,grona,ovine:grona,Bredwine:grona

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Marquis — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Drewnienie łozyzadowalające  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni105  +
Kolor gronjasne  +
KrajUSA  +
Masa270 -610g  +
Masa jagód3.5-5 g  +
Mrozoodpornosc247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R)  +
Obsada gron2 szt.  +
OdmianaMarquis  +, Athens  + i Emerald Seedless  +
Odmianabeznasiennatak  +
Rozmiar jagód22x20 mm  +
SmakTruskawkowy-lekko labruscowaty  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość kwasów5  +