Aloszenkin
Z Winogrona.org
(uzupełnienie) |
(→Inne zdjęcia: *) |
||
(Nie pokazano 26 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
+ | = Opis = | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
- | |kolor=# | + | |kolor=#EEEE00 |
|odmiana=Aloszenkin | |odmiana=Aloszenkin | ||
|zdjęcie=336_Aloszenkin_-_grono_Jakub_Nowakowski.jpg | |zdjęcie=336_Aloszenkin_-_grono_Jakub_Nowakowski.jpg | ||
Linia 23: | Linia 24: | ||
|cięcie=6-8 | |cięcie=6-8 | ||
}} | }} | ||
- | |||
- | |||
- | |||
== Opis == | == Opis == | ||
Rosyjski mieszaniec niespecyficzny z przewagą cech V.vinifera. | Rosyjski mieszaniec niespecyficzny z przewagą cech V.vinifera. | ||
- | Interesująca odmiana deserowa o bardzo wczesnym (wydaje się, że najwcześniejszym z dostępnych w Polsce do uprawy w gruncie wielkoowocowych odmian deserowych) czasie dojrzewania. Odmiana wysokourodzajna dająca 8-10 kg owoców z krzewu. Odporna na choroby. Cięcie długie. Mrozoodporność części nadziemnej krzewu (-23 do-25 C)wystarczająca do uprawy w gruncie na obszarze większej części Polski.(do sprawdzenia ?) | + | Interesująca odmiana deserowa o bardzo wczesnym (wydaje się, że najwcześniejszym z dostępnych w Polsce do uprawy w gruncie wielkoowocowych odmian deserowych) czasie dojrzewania. Odmiana wysokourodzajna dająca 8-10 kg owoców z krzewu. Odporna na choroby (nieprawda. podatny na oba mączniaki - przypis Space99). Cięcie długie. Mrozoodporność części nadziemnej krzewu (-23 do-25 C)wystarczająca do uprawy w gruncie na obszarze większej części Polski.(do sprawdzenia ?) |
+ | |||
+ | wg J.Lisek <bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref>; <bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref> | ||
Wzrost krzewu średnio-silny | Wzrost krzewu średnio-silny | ||
Linia 45: | Linia 45: | ||
Owoce nie wykorzystane do konsumpcji mogą posłużyć do wyrobu wina.<bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref>; <bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref> | Owoce nie wykorzystane do konsumpcji mogą posłużyć do wyrobu wina.<bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref>; <bibref f="wino.bib">Lisek-2011</bibref> | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
- | W lata sprzyjające rozwojowi chorób grzybowych ulega porażeniu mączniakami. | + | W lata sprzyjające rozwojowi chorób grzybowych ulega porażeniu mączniakami (podatny na oba). |
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
Linia 56: | Linia 56: | ||
<bibreferences/> | <bibreferences/> | ||
+ | Opinie na forum: [http://www.winogrona.org/forum/odmiany/aloszenkin-t1131.html Aloszenkin] | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
- | + | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany=== | |
+ | ===Inne zdjęcia=== | ||
+ | wynmedis.lt:[http://www.vynmedis.lt/wp-content/gallery/aliosenkin/aliosenkin.jpg grono];Szkółka w Zawadzie:[http://www.winorosl.com.pl/ZDJECIA/ODMIANY/aloszenkin.jpg grona] | ||
+ | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ||
- | <gallery widths=180px heights=180px perrow= | + | '''Koronka''' |
- | + | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | |
Plik:335_Aloszenkin_-_koronka_Jakub_Nowakowski.jpg|Aloszenkin - koronka, Foto: Jakub Nowakowski | Plik:335_Aloszenkin_-_koronka_Jakub_Nowakowski.jpg|Aloszenkin - koronka, Foto: Jakub Nowakowski | ||
+ | Plik:Aloszenkin-koronka.JPG|Koronka, foto: Kapitan | ||
+ | Plik:Aloszenkin_12.jpg|Aloszenkin - koronka; foto: Grzegorz(McGr3gor) | ||
+ | Plik:Aloszenkin-koronka-GE.jpg|Aloszenkin - koronka, foto: GrapesEater | ||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Liście''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
Plik:334_Aloszenkin_-_lisc_Jakub_Nowakowski.jpg|Aloszenkin - liść, Foto: Jakub Nowakowski | Plik:334_Aloszenkin_-_lisc_Jakub_Nowakowski.jpg|Aloszenkin - liść, Foto: Jakub Nowakowski | ||
- | Plik: | + | |
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Kwiatostan''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | Plik:Aloszenkin_20140527_D_4339.r1024.JPG| kwiatostan. Foto Space99 | ||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Grono''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | Plik:333_Aloszenkin_-_grono_Jakub_Nowakowski.jpg|Aloszenkin - grono, Foto: Jakub Nowakowski | ||
+ | Plik:Aloszenkin.JPG|grono foto:Krys | ||
+ | Plik:Aloszenkin 22.08.2010.JPG| Aloszenkin, grona pod koniec sierpnia. Foto: kapitan | ||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Krzew''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | Plik:Aloszenkin_krzew_gronkowiec.jpg| głowa na pniu 0,4 metra. Foto Gronkowiec | ||
+ | Plik:Aloszenkin-krzew.jpg|Aloszenkin, foto: Kapitan | ||
+ | Plik:Aloszenkin-krzew2.jpg|Aloszenkin, foto: Kapitan | ||
+ | |||
+ | |||
</gallery> | </gallery> | ||
Aktualna wersja na dzień 16:37, 21 mar 2021
Aloszenkin | |
---|---|
Aloszenkin - grono Foto: Jakub Nowakowski | |
Rodzice | Magdalenka Andegaweńska x vitis amurensis |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Rosja |
Masa grona | 400-2000 g |
Rozmiary jagód | 25x21 mm |
Masa jagód | 2,8 g |
smak | zharmonizowany |
SAT | 2000 |
Termin dojrzewania | 21-31.08 |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 16,8 °Bx |
Opis
Rosyjski mieszaniec niespecyficzny z przewagą cech V.vinifera. Interesująca odmiana deserowa o bardzo wczesnym (wydaje się, że najwcześniejszym z dostępnych w Polsce do uprawy w gruncie wielkoowocowych odmian deserowych) czasie dojrzewania. Odmiana wysokourodzajna dająca 8-10 kg owoców z krzewu. Odporna na choroby (nieprawda. podatny na oba mączniaki - przypis Space99). Cięcie długie. Mrozoodporność części nadziemnej krzewu (-23 do-25 C)wystarczająca do uprawy w gruncie na obszarze większej części Polski.(do sprawdzenia ?)
Wzrost krzewu średnio-silny
Grona: bardzo duże stożkowate ,wielokrotnie rozgałęzione, luźne do średnio zwartych. Na dobrych stanowiskach masa gron przekracza często 1kg.
Jagody: owalne,śedniej wielkości z tendencją do drobnienia. Część jagód beznasienna, lub tylko z jednym drobnym nasieniem. Skóka zielonożółta,w pełni dojrzałości złocista z brunatnym rumieńcem.
Miąższ: kruchy,zrośnięty ze skórką, smaczny o neutralnym aromacie
Parametry
Skierniewice 2006-2008 (uprawa polowa)
zbiór 28/08 - masa gron 405g; masa jagód 2,79g; plon 3,5kg/krzew; ekstrakt 16,8(%)
Owoce nie wykorzystane do konsumpcji mogą posłużyć do wyrobu wina.[1]; [1]
Choroby
W lata sprzyjające rozwojowi chorób grzybowych ulega porażeniu mączniakami (podatny na oba).
Cięcie
Krzew nie ma wymagań co do formy i rodzaju cięcia. Dobrze sprawdzają się sznury poziome z cięciem na czopy (3-5 pąków) lub na 6-8 pąków.
Synonimy
Literatura
Opinie na forum: Aloszenkin
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
wynmedis.lt:grono;Szkółka w Zawadzie:grona
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grono
Krzew
Rozmieszczenie uprawy odmiany Aloszenkin wśród użytkowników serwisu:
Kwitnienie:
data kwitnienia | Winnica |
---|---|
2454634.517 czerwiec 2008 | Wacek |
2455001.519 czerwiec 2009 | Wacek |
2455362.515 czerwiec 2010 | Wacek |
2455371.524 czerwiec 2010 | Winnica Okleśna |
Daty kwitnienia w poszczególnych latach:
Wacek2009-06-19T00:00:000data kwitnienia: 19 czerwiec 2009
Wacek2010-06-15T00:00:000data kwitnienia: 15 czerwiec 2010
Winnica Okleśna2010-06-24T00:00:000data kwitnienia: 24 czerwiec 2010
2010-06-24T00:00:00
Przebieg dojrzewania w poszczególnych latach:
Winnica: Wacek
17,22008-09-16T00:00:000data dojrzewania: 16 wrzesień 2008
Winnica: Wacek
16,42008-09-24T00:00:000data dojrzewania: 24 wrzesień 2008
Winnica: Wacek
18,42008-09-30T00:00:000data dojrzewania: 30 wrzesień 2008
Winnica: Wacek
17,62008-10-08T00:00:000data dojrzewania: 8 październik 2008
Winnica: Wacek
2008-10-08T00:00:00
Zawartość cukrów w przedziale 16,4 - 18,4 ze średnią wartością 17,32 %.
Cięcie | 6-8 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 21-31.08 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Rosja + |
Masa | 400 -2000g + |
Masa jagód | 2,8 g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Odmiana | Aloszenkin +, Magdalenka Andegaweńska + i Vitis amurensis + |
Rozmiar jagód | 25x21 mm + |
Sat | 2.000 + |
Smak | Zharmonizowany + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 16,8 + |