Chrupka Złota
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: + link do fotki) |
(→Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany: aktualiz.) |
||
(Nie pokazano 41 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
- | + | |kolor=#99B3FF | |
- | |kolor = #99B3FF | + | |odmiana=Chrupka Złota |
- | |zdjęcie = 324_Chrupka_Zlota_-_grona_Robert_Rojczyk.jpg | + | |zdjęcie=324_Chrupka_Zlota_-_grona_Robert_Rojczyk.jpg |
- | |opis zdjęcia = Chrupka Złota - lisć, Foto: Robert Rojczyk | + | |opis zdjęcia=Chrupka Złota - lisć, Foto: Robert Rojczyk |
- | |rodzice = [[Vitis vinifera]] | + | |rodzice=[[Vitis vinifera]] |
- | |gatunek = Vitis vinifera | + | |gatunek=Vitis vinifera |
- | |kraj pochodzenia = Egipt | + | |kraj pochodzenia=Egipt |
- | |masa grona = | + | |masa grona=256-320 |
- | |rozmiary jagód = 14 | + | |rozmiary jagód=14 |
- | |smak = bardzo smaczna | + | |masa jagód=3,5-4 |
- | |SAT = 2500 | + | |smak=bardzo smaczna |
- | |termin dojrzewania = 21-30.09 | + | |SAT=2500 |
- | |mrozoodporność = -21 | + | |termin dojrzewania=21-30.09 |
- | |kolor gron = żółto-zielone | + | |mrozoodporność=-21 |
- | | | + | |kolor gron=żółto-zielone |
- | |zastosowanie = deserowe | + | |zapylanie=własnopylna |
+ | |zastosowanie=deserowe | ||
+ | |zawartość cukrów=20 | ||
+ | |nasiona=TAK | ||
}} | }} | ||
- | |||
== Opis == | == Opis == | ||
Jedna z najstarszych odmian winorośli uprawiana jeszcze w starożytnym Egipcie. Pomimo niewielkich gron i jagód ze względu na znakomity smak do tej pory uprawiana jest w całej winiarskiej Europie. Dość odporna na choroby. Ze względu na niezbyt wysoką mrozoodporność powinna być lekko okrywana na zimę.<bibref f="wino.bib">Sekowski-1996</bibref> <bibref f="wino.bib">Ambrosi-1994</bibref> <bibref f="wino.bib">Rejman-1994</bibref> <bibref f="wino.bib">Sekowski-1993</bibref> <bibref f="wino.bib">Ambrosi-1997</bibref> <bibref f="wino.bib">Hillerbrand-1998</bibref> | Jedna z najstarszych odmian winorośli uprawiana jeszcze w starożytnym Egipcie. Pomimo niewielkich gron i jagód ze względu na znakomity smak do tej pory uprawiana jest w całej winiarskiej Europie. Dość odporna na choroby. Ze względu na niezbyt wysoką mrozoodporność powinna być lekko okrywana na zimę.<bibref f="wino.bib">Sekowski-1996</bibref> <bibref f="wino.bib">Ambrosi-1994</bibref> <bibref f="wino.bib">Rejman-1994</bibref> <bibref f="wino.bib">Sekowski-1993</bibref> <bibref f="wino.bib">Ambrosi-1997</bibref> <bibref f="wino.bib">Hillerbrand-1998</bibref> | ||
+ | |||
+ | Odmiana uniwersalna deserowo-przerobowa | ||
+ | |||
+ | Rozpoczęcie wegetacji wczesne (pękanie pąków), kwitnienie średnio wczesne, veraison w średnim terminie, | ||
+ | |||
+ | Dojrzewanie: około 110 dni po kwitnieniu | ||
+ | |||
+ | We Francji jest odmianą wskaźnikową dla terminów dojrzewania innych odmian.(np CS dojrzewa od 3 do 3,5 tygodnia po odmianie [[Chasselas Blanc]] itd) | ||
+ | |||
+ | '''Liście:''' Pięciokątne, pięcioklapowe, o wyraźnie zaznaczonych klapach, średniej wielkości, raczej matowe. | ||
+ | |||
+ | '''Listki podkoronkowe:''' miedzianoczerwone, lub brązowe, czasami lekko owłosione. | ||
+ | |||
+ | '''Latorośle:''' o długich międzywęźlach, początkowo zielono-żółte, miejscami zaczerwienione, później koloru żółtego, dobrze drewnieją. | ||
+ | |||
+ | '''Ogonki liściowe:''' ?, średniej długości | ||
+ | |||
+ | '''Pokrój:''' raczej wzniosły. | ||
+ | |||
+ | '''Plenność:''' ok. 1 kg/krzew | ||
+ | ==Fenologia== | ||
+ | *N49°21.675, E8°04.433, altitude around 170 m) pęk.pąków 103 dni ok.13/04; kwitnienie 163 dni ok.12/05; veraison .218 dni ok.06/08; dojrzewanie 273 dni ok.30/09 - licząc od 1/stycznia ; - okres wegetacji ok.170 dni | ||
+ | *N53°21., E20°04, altitude around 170m; pęk.pąk. 107 dni, ok.17/04; kwit. 162 dni, ok.11/06; veraison 215 dni; ok.03/08; dojrzewanie ok. 275 dni, ok. 02/10; okres wegetacji ok.168-170 dni. | ||
+ | |||
+ | ==Parametry dojrzewania== | ||
+ | *J.Lisek - Skierniewice za lata 2008-2013; zbiory ok. 21/09; masa grona - 144 g; masa jagody (śr.ze 100 szt) - 2,91 g; obc.krzewu śr. 0,99 kg; ekstrakt - 16,6% | ||
+ | *Hortikultura.edu.rs - za lata 1986-2012; zbiory po 144 dniach wegetacji; masa grona 258g;masa jagody (śr.ze 100szt) - 2,46g; obc.krzewu śr. 2,04kg; ekstrat 14,5Brix; TA 6,2g/l | ||
+ | |||
+ | ==Wino== | ||
+ | W chłodniejszym klimacie uzyskuje pełniejszy kwiatowy charakter.Bukiet dyskretny, typowe nuty limonki, brzoskwini i gruszy. | ||
+ | Na ogół wino o małej kwasowości i średnim poziomie alkoholu, w granicach 11,5 -12%vol. Aromaty i smaki bardzo uzależnione od siedliska. | ||
+ | *[https://www.wsag.de/wein.php?id=51016&lang=en Gutedel 2020 - białe wytrawne]; 11% vol; potencjał 2023; 88 pkt na ORGANIC WINE AWARD INTERNATIONAL 2022 (05/03/2022) | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
+ | Jak większość vinifer wymaga ochrony przed chorobami. | ||
+ | |||
+ | Skierniewice 2008-2013 : m.pr, 3,5 ; m.rz. 3,7 (w skali 1-5); sz.pl. 2,0 (w skali 1-6) | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
W celu uzyskania wysokiej jakości owoców do bezpośredniego spozycia preferowane jest cięcie krótkie - na 5-7 oczek. | W celu uzyskania wysokiej jakości owoców do bezpośredniego spozycia preferowane jest cięcie krótkie - na 5-7 oczek. | ||
+ | Jedna z nielicznych Vinifer dobrze owocująca z najniżej położonych oczek na łozie. | ||
+ | Co do formy prowadzenia krzewu nie ma specjalnych wymagań. | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
- | Amber Chasselas, Bieła Pleminka Praskawa, Chasselas Blanc, Chasselas Blanc Croquant, Chasselas Dore, Dorin, Fabian, Fendant, Gutedel, Junker, Marzemina Bianca, Moster, Queen Victoria, Royal Muscadine, Szasła, Tribianco Tedesco, Weisser Gutedel. | + | Amber Chasselas, Bieła Pleminka Praskawa, Chasselas Blanc, Chasselas Blanc Croquant, Chasselas Dore, Dorin, Fabian, Fendant, Gelbschönedel, Gutedel, Junker, Marzemina Bianca, Moster, Queen Victoria, Royal Muscadine, Szasła, Tribianco Tedesco, Weisser Gutedel. |
== Literatura == | == Literatura == | ||
<bibreferences/> | <bibreferences/> | ||
+ | *https://wineambassador.weebly.com/wine-blogg/gutedelchasselasfendant-same-grape-different-wine | ||
+ | ===Linki=== | ||
+ | *[http://fr.wikipedia.org/wiki/Chasselas_(c%C3%A9page) wikipedia opis] | ||
+ | *[http://www.sibbus.com/de/rebenveredlung/sorten/weissweinsorten/weisser-gutedel.html sibbus - opis] | ||
+ | *http://lescepages.free.fr/chasselas.html | ||
+ | Opinie na forum: [http://www.winogrona.org/forum/odmiany/chrupka-zlota-t6849.html Chrupka Złota] | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
- | + | ===Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany=== | |
- | + | *wg INRA ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/ChasselasB_BG2.jpg koronka; ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/Chasselas_feuille.jpg liść]; [https://www.plantgrape.fr/storage/img/Chasselas_grappe.jpg grono] | |
- | + | * Węgry: [http://abaszolo.hu/images/szolofotok/chasselas_feher.jpg grona] | |
- | Plik: | + | *[http://www.eu-vitis.de/datasheet/accCharYearOfDescData.php?data=2969//All Chasselas blanc Dane ampelograficzne] |
+ | *[http://www.winogrona.org/images/2/2d/CRUPKA_Z%C5%81OTA.pdf Dane ampelograficzne] | ||
+ | |||
+ | ===Inne zdjęcia=== | ||
+ | Wikimedia: [http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/Chasselas.jpg grono]; [http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cc/Chasselas_B.JPG grono] ;Vinatura: [http://bkwinephotography.photoshelter.com/search?I_DSC=+Chasselas&I_DSC_AND=t&_ACT=search galeria]; ;[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Chasselas_profil_L.jpg profil liścia]; ; ,[http://www.ovine.cz/web/document/odrudy_img/06-134.jpg liść], ;[http://www.ovine.cz/web/document/odrudy_img/03-129.jpg liść, koronka, grono, pestki]; ;[http://abaszolo.hu/images/szolofotok/chasselas_feher.jpg grona] | ||
+ | |||
+ | |||
+ | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ||
+ | |||
+ | '''Koronka''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
Plik:Chrupka Złota - listki i koronka.JPG|Chrupka Złota - listki podkoronkowe i koronka, fot. Krzysztof Mróz | Plik:Chrupka Złota - listki i koronka.JPG|Chrupka Złota - listki podkoronkowe i koronka, fot. Krzysztof Mróz | ||
Plik:Chrupka Złota - listki spód.JPG|Chrupka Złota - listki podkoronkowe od spodu, fot. Krzysztof Mróz | Plik:Chrupka Złota - listki spód.JPG|Chrupka Złota - listki podkoronkowe od spodu, fot. Krzysztof Mróz | ||
- | Plik:Chrupka złota - grona.JPG|Chrupka Złota - grona, fot. Krzysztof Mróz</gallery> | + | Plik:Chr-Złota-k.JPG|Chrupka Złota - koronka, fot. ZbyszekB |
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Liście''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | Plik:323_Chrupka_Zlota_-_lisc_Robert_Rojczyk.jpg|Chrupka Złota - lisć, Foto: Robert Rojczyk | ||
+ | Plik:Chrupka Złota - liść dojrzały.jpg|Chrupka Złota - liść dojrzały, fot. Krzysztof Mróz | ||
+ | Plik:Chrupka Złota12.JPG|Chrupka złota - liść, foto: Kapitan | ||
+ | Plik:Chr-Z-L.jpg|Chrupka Złota - liść, fot. ZbyszekB | ||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Kwiatostan''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | Plik:chrupka_65.jpg|Chrupka - kwiatostan; foto: Grzegorz(McGr3gor) | ||
+ | Plik:27062020 Chr-Zł.JPG|Chrupka Złota - kwiatostany 27/06/2020;foto:ZbyszekB | ||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Grona''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | Plik:Chrupka złota - grona.JPG|Chrupka Złota - grona, fot. Krzysztof Mróz | ||
+ | Plik:Chrupka1.jpg|Chrupka Złota - trzy grona, fot. kt70 | ||
+ | Plik:Zdjęcie0289.jpg|Grona; Foto: Jarekkk | ||
+ | Plik:Chrupka Złota1.JPG|Chrupka złota - grona, foto: Kapitan | ||
+ | Plik:Chrupka Złota11.JPG|Chrupka złota - grona, foto: Kapitan | ||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Jagody''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Krzew''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | Plik:Chrupka Złota20.jpg|Chrupka złota - krzew, foto: Kapitan | ||
+ | Plik:12072019-Chr-Zł.JPG|Chrupka Złota - krzew 12/07/2019; foto:ZbyszekB | ||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Aktualna wersja na dzień 13:16, 23 lut 2024
Chrupka Złota | |
---|---|
Chrupka Złota - lisć, Foto: Robert Rojczyk | |
Rodzice | Vitis vinifera |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Egipt |
Masa grona | 256-320 g |
Rozmiary jagód | 14 mm |
Masa jagód | 3,5-4 g |
smak | bardzo smaczna |
SAT | 2500 |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 20 °Bx |
Opis
Jedna z najstarszych odmian winorośli uprawiana jeszcze w starożytnym Egipcie. Pomimo niewielkich gron i jagód ze względu na znakomity smak do tej pory uprawiana jest w całej winiarskiej Europie. Dość odporna na choroby. Ze względu na niezbyt wysoką mrozoodporność powinna być lekko okrywana na zimę.[1] [1] [1] [1] [1] [1]
Odmiana uniwersalna deserowo-przerobowa
Rozpoczęcie wegetacji wczesne (pękanie pąków), kwitnienie średnio wczesne, veraison w średnim terminie,
Dojrzewanie: około 110 dni po kwitnieniu
We Francji jest odmianą wskaźnikową dla terminów dojrzewania innych odmian.(np CS dojrzewa od 3 do 3,5 tygodnia po odmianie Chasselas Blanc itd)
Liście: Pięciokątne, pięcioklapowe, o wyraźnie zaznaczonych klapach, średniej wielkości, raczej matowe.
Listki podkoronkowe: miedzianoczerwone, lub brązowe, czasami lekko owłosione.
Latorośle: o długich międzywęźlach, początkowo zielono-żółte, miejscami zaczerwienione, później koloru żółtego, dobrze drewnieją.
Ogonki liściowe: ?, średniej długości
Pokrój: raczej wzniosły.
Plenność: ok. 1 kg/krzew
Fenologia
- N49°21.675, E8°04.433, altitude around 170 m) pęk.pąków 103 dni ok.13/04; kwitnienie 163 dni ok.12/05; veraison .218 dni ok.06/08; dojrzewanie 273 dni ok.30/09 - licząc od 1/stycznia ; - okres wegetacji ok.170 dni
- N53°21., E20°04, altitude around 170m; pęk.pąk. 107 dni, ok.17/04; kwit. 162 dni, ok.11/06; veraison 215 dni; ok.03/08; dojrzewanie ok. 275 dni, ok. 02/10; okres wegetacji ok.168-170 dni.
Parametry dojrzewania
- J.Lisek - Skierniewice za lata 2008-2013; zbiory ok. 21/09; masa grona - 144 g; masa jagody (śr.ze 100 szt) - 2,91 g; obc.krzewu śr. 0,99 kg; ekstrakt - 16,6%
- Hortikultura.edu.rs - za lata 1986-2012; zbiory po 144 dniach wegetacji; masa grona 258g;masa jagody (śr.ze 100szt) - 2,46g; obc.krzewu śr. 2,04kg; ekstrat 14,5Brix; TA 6,2g/l
Wino
W chłodniejszym klimacie uzyskuje pełniejszy kwiatowy charakter.Bukiet dyskretny, typowe nuty limonki, brzoskwini i gruszy. Na ogół wino o małej kwasowości i średnim poziomie alkoholu, w granicach 11,5 -12%vol. Aromaty i smaki bardzo uzależnione od siedliska.
- Gutedel 2020 - białe wytrawne; 11% vol; potencjał 2023; 88 pkt na ORGANIC WINE AWARD INTERNATIONAL 2022 (05/03/2022)
Choroby
Jak większość vinifer wymaga ochrony przed chorobami.
Skierniewice 2008-2013 : m.pr, 3,5 ; m.rz. 3,7 (w skali 1-5); sz.pl. 2,0 (w skali 1-6)
Cięcie
W celu uzyskania wysokiej jakości owoców do bezpośredniego spozycia preferowane jest cięcie krótkie - na 5-7 oczek. Jedna z nielicznych Vinifer dobrze owocująca z najniżej położonych oczek na łozie. Co do formy prowadzenia krzewu nie ma specjalnych wymagań.
Synonimy
Amber Chasselas, Bieła Pleminka Praskawa, Chasselas Blanc, Chasselas Blanc Croquant, Chasselas Dore, Dorin, Fabian, Fendant, Gelbschönedel, Gutedel, Junker, Marzemina Bianca, Moster, Queen Victoria, Royal Muscadine, Szasła, Tribianco Tedesco, Weisser Gutedel.
Literatura
Linki
Opinie na forum: Chrupka Złota
Zdjęcia
Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany
- wg INRA ;koronka; ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/Chasselas_feuille.jpg liść; grono
- Węgry: grona
- Chasselas blanc Dane ampelograficzne
- Dane ampelograficzne
Inne zdjęcia
Wikimedia: grono; grono ;Vinatura: galeria; ;profil liścia; ; ,liść, ;liść, koronka, grono, pestki; ;grona
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Egipt + |
Masa | 256 -320g + |
Masa jagód | 3,5-4 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Chrupka Złota + |
Rozmiar jagód | 14 mm + |
Sat | 2.500 + |
Smak | Bardzo smaczna + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 20 + |