modified on 23 lut 2024 at 13:16 ••• 74 058 views

Chrupka Złota

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia: + link do fotki)
(Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany: aktualiz.)
 
(Nie pokazano 41 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 1: Linia 1:
{{Odmiana infobox
{{Odmiana infobox
-
|odmiana = Chrupka Złota
+
|kolor=#99B3FF
-
|kolor = #99B3FF
+
|odmiana=Chrupka Złota
-
|zdjęcie = 324_Chrupka_Zlota_-_grona_Robert_Rojczyk.jpg
+
|zdjęcie=324_Chrupka_Zlota_-_grona_Robert_Rojczyk.jpg
-
|opis zdjęcia = Chrupka Złota - lisć, Foto: Robert Rojczyk
+
|opis zdjęcia=Chrupka Złota - lisć, Foto: Robert Rojczyk
-
|rodzice = [[Vitis vinifera]]
+
|rodzice=[[Vitis vinifera]]
-
|gatunek = Vitis vinifera
+
|gatunek=Vitis vinifera
-
|kraj pochodzenia = Egipt?
+
|kraj pochodzenia=Egipt
-
|masa grona = 150
+
|masa grona=256-320
-
|rozmiary jagód = 14 mm
+
|rozmiary jagód=14
-
|smak = bardzo smaczna
+
|masa jagód=3,5-4
-
|SAT = 2500
+
|smak=bardzo smaczna
-
|termin dojrzewania = 21-30.09
+
|SAT=2500
-
|mrozoodporność = -21
+
|termin dojrzewania=21-30.09
-
|kolor gron = żółto-zielone
+
|mrozoodporność=-21
-
|nasiona = TAK
+
|kolor gron=żółto-zielone
-
|zastosowanie = deserowe
+
|zapylanie=własnopylna
 +
|zastosowanie=deserowe
 +
|zawartość cukrów=20
 +
|nasiona=TAK
}}
}}
-
 
== Opis ==
== Opis ==
Jedna z najstarszych odmian winorośli uprawiana jeszcze w starożytnym Egipcie. Pomimo niewielkich gron i jagód ze względu na znakomity smak do tej pory uprawiana jest w całej winiarskiej Europie. Dość odporna na choroby. Ze względu na niezbyt wysoką mrozoodporność powinna być lekko okrywana na zimę.<bibref f="wino.bib">Sekowski-1996</bibref> <bibref f="wino.bib">Ambrosi-1994</bibref> <bibref f="wino.bib">Rejman-1994</bibref> <bibref f="wino.bib">Sekowski-1993</bibref> <bibref f="wino.bib">Ambrosi-1997</bibref> <bibref f="wino.bib">Hillerbrand-1998</bibref>
Jedna z najstarszych odmian winorośli uprawiana jeszcze w starożytnym Egipcie. Pomimo niewielkich gron i jagód ze względu na znakomity smak do tej pory uprawiana jest w całej winiarskiej Europie. Dość odporna na choroby. Ze względu na niezbyt wysoką mrozoodporność powinna być lekko okrywana na zimę.<bibref f="wino.bib">Sekowski-1996</bibref> <bibref f="wino.bib">Ambrosi-1994</bibref> <bibref f="wino.bib">Rejman-1994</bibref> <bibref f="wino.bib">Sekowski-1993</bibref> <bibref f="wino.bib">Ambrosi-1997</bibref> <bibref f="wino.bib">Hillerbrand-1998</bibref>
 +
 +
Odmiana uniwersalna deserowo-przerobowa
 +
 +
Rozpoczęcie wegetacji wczesne (pękanie pąków), kwitnienie średnio wczesne, veraison w średnim terminie,
 +
 +
Dojrzewanie: około 110 dni po kwitnieniu
 +
 +
We Francji jest odmianą wskaźnikową dla terminów dojrzewania innych odmian.(np CS dojrzewa od 3 do 3,5 tygodnia po odmianie [[Chasselas Blanc]] itd)
 +
 +
'''Liście:''' Pięciokątne, pięcioklapowe, o wyraźnie zaznaczonych klapach, średniej wielkości, raczej matowe.
 +
 +
'''Listki podkoronkowe:''' miedzianoczerwone, lub brązowe, czasami lekko owłosione.
 +
 +
'''Latorośle:''' o długich międzywęźlach, początkowo zielono-żółte, miejscami zaczerwienione, później koloru żółtego, dobrze drewnieją.
 +
 +
'''Ogonki liściowe:''' ?, średniej długości
 +
 +
'''Pokrój:''' raczej wzniosły.
 +
 +
'''Plenność:''' ok. 1 kg/krzew
 +
==Fenologia==
 +
*N49°21.675, E8°04.433, altitude around 170 m) pęk.pąków 103 dni ok.13/04; kwitnienie 163 dni ok.12/05; veraison .218 dni ok.06/08; dojrzewanie 273 dni  ok.30/09 - licząc od 1/stycznia ; - okres wegetacji ok.170 dni
 +
*N53°21., E20°04, altitude around 170m;  pęk.pąk. 107 dni, ok.17/04; kwit. 162 dni, ok.11/06; veraison 215 dni; ok.03/08; dojrzewanie ok. 275 dni, ok. 02/10; okres wegetacji ok.168-170 dni.
 +
 +
==Parametry dojrzewania==
 +
*J.Lisek - Skierniewice za lata 2008-2013; zbiory ok. 21/09; masa grona - 144 g; masa jagody (śr.ze 100 szt) - 2,91 g; obc.krzewu śr. 0,99 kg; ekstrakt - 16,6%
 +
*Hortikultura.edu.rs - za lata 1986-2012; zbiory po 144 dniach wegetacji; masa grona 258g;masa jagody (śr.ze 100szt) - 2,46g; obc.krzewu śr. 2,04kg; ekstrat 14,5Brix; TA 6,2g/l
 +
 +
==Wino==
 +
W chłodniejszym klimacie uzyskuje pełniejszy kwiatowy charakter.Bukiet dyskretny, typowe nuty limonki, brzoskwini i gruszy.
 +
Na ogół wino o małej kwasowości i średnim poziomie alkoholu, w granicach 11,5 -12%vol. Aromaty i smaki bardzo uzależnione od siedliska.
 +
*[https://www.wsag.de/wein.php?id=51016&lang=en Gutedel 2020 - białe wytrawne]; 11% vol; potencjał 2023; 88 pkt na ORGANIC WINE AWARD INTERNATIONAL 2022 (05/03/2022)
== Choroby ==
== Choroby ==
 +
Jak większość vinifer wymaga ochrony przed chorobami.
 +
 +
Skierniewice 2008-2013 : m.pr, 3,5 ; m.rz. 3,7 (w skali 1-5); sz.pl. 2,0 (w skali 1-6)
== Cięcie ==
== Cięcie ==
W celu uzyskania wysokiej jakości owoców do bezpośredniego spozycia preferowane jest cięcie krótkie - na 5-7 oczek.
W celu uzyskania wysokiej jakości owoców do bezpośredniego spozycia preferowane jest cięcie krótkie - na 5-7 oczek.
 +
Jedna z nielicznych Vinifer dobrze owocująca z najniżej położonych oczek na łozie.
 +
Co do formy prowadzenia krzewu nie ma specjalnych wymagań.
== Synonimy ==
== Synonimy ==
-
Amber Chasselas, Bieła Pleminka Praskawa, Chasselas Blanc, Chasselas Blanc Croquant, Chasselas Dore, Dorin, Fabian, Fendant, Gutedel, Junker, Marzemina Bianca, Moster, Queen Victoria, Royal Muscadine, Szasła, Tribianco Tedesco, Weisser Gutedel.
+
Amber Chasselas, Bieła Pleminka Praskawa, Chasselas Blanc, Chasselas Blanc Croquant, Chasselas Dore, Dorin, Fabian, Fendant, Gelbschönedel, Gutedel, Junker, Marzemina Bianca, Moster, Queen Victoria, Royal Muscadine, Szasła, Tribianco Tedesco, Weisser Gutedel.
== Literatura ==
== Literatura ==
<bibreferences/>
<bibreferences/>
 +
*https://wineambassador.weebly.com/wine-blogg/gutedelchasselasfendant-same-grape-different-wine
 +
===Linki===
 +
*[http://fr.wikipedia.org/wiki/Chasselas_(c%C3%A9page) wikipedia opis]
 +
*[http://www.sibbus.com/de/rebenveredlung/sorten/weissweinsorten/weisser-gutedel.html sibbus - opis]
 +
*http://lescepages.free.fr/chasselas.html
 +
Opinie na forum: [http://www.winogrona.org/forum/odmiany/chrupka-zlota-t6849.html Chrupka Złota]
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
-
fotka chateau-z [http://chateau-z.com/images/CZgrapes/2008/Chasselas%20fruit.jpg typowe grona]p;   [http://www.csemegeszolo.hu/images/Altalanos_csemege_fajtak/Feher_saszla.jpg Chrupka Złota - grona - Węgry]
+
===Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany===
-
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3>
+
*wg INRA ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/ChasselasB_BG2.jpg koronka;  ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/Chasselas_feuille.jpg liść]; [https://www.plantgrape.fr/storage/img/Chasselas_grappe.jpg grono]
-
Plik:323_Chrupka_Zlota_-_lisc_Robert_Rojczyk.jpg|Chrupka Złota - lisć, Foto: Robert Rojczyk
+
* Węgry: [http://abaszolo.hu/images/szolofotok/chasselas_feher.jpg grona]
-
Plik:Chrupka Złota - liść dojrzały.jpg|Chrupka Złota - liść dojrzały, fot. Krzysztof Mróz
+
*[http://www.eu-vitis.de/datasheet/accCharYearOfDescData.php?data=2969//All  Chasselas blanc Dane ampelograficzne]
 +
*[http://www.winogrona.org/images/2/2d/CRUPKA_Z%C5%81OTA.pdf Dane ampelograficzne]
 +
 
 +
===Inne zdjęcia===
 +
Wikimedia: [http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/Chasselas.jpg grono]; [http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cc/Chasselas_B.JPG grono]  ;Vinatura:    [http://bkwinephotography.photoshelter.com/search?I_DSC=+Chasselas&I_DSC_AND=t&_ACT=search galeria];  ;[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Chasselas_profil_L.jpg profil liścia];  ;  ,[http://www.ovine.cz/web/document/odrudy_img/06-134.jpg liść],  ;[http://www.ovine.cz/web/document/odrudy_img/03-129.jpg liść, koronka, grono, pestki];  ;[http://abaszolo.hu/images/szolofotok/chasselas_feher.jpg grona]
 +
 
 +
 
 +
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów===
 +
 
 +
'''Koronka'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
Plik:Chrupka Złota - listki i koronka.JPG|Chrupka Złota - listki podkoronkowe i koronka, fot. Krzysztof Mróz
Plik:Chrupka Złota - listki i koronka.JPG|Chrupka Złota - listki podkoronkowe i koronka, fot. Krzysztof Mróz
Plik:Chrupka Złota - listki spód.JPG|Chrupka Złota - listki podkoronkowe od spodu, fot. Krzysztof Mróz
Plik:Chrupka Złota - listki spód.JPG|Chrupka Złota - listki podkoronkowe od spodu, fot. Krzysztof Mróz
-
Plik:Chrupka złota - grona.JPG|Chrupka Złota - grona, fot. Krzysztof Mróz</gallery>
+
Plik:Chr-Złota-k.JPG|Chrupka Złota - koronka, fot. ZbyszekB
 +
 
 +
 
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Liście'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
Plik:323_Chrupka_Zlota_-_lisc_Robert_Rojczyk.jpg|Chrupka Złota - lisć, Foto: Robert Rojczyk
 +
Plik:Chrupka Złota - liść dojrzały.jpg|Chrupka Złota - liść dojrzały, fot. Krzysztof Mróz
 +
Plik:Chrupka Złota12.JPG|Chrupka złota - liść, foto: Kapitan
 +
Plik:Chr-Z-L.jpg|Chrupka Złota - liść, fot. ZbyszekB
 +
 
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Kwiatostan'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
Plik:chrupka_65.jpg|Chrupka - kwiatostan; foto: Grzegorz(McGr3gor)
 +
Plik:27062020 Chr-Zł.JPG|Chrupka Złota - kwiatostany 27/06/2020;foto:ZbyszekB
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Grona'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
Plik:Chrupka złota - grona.JPG|Chrupka Złota - grona, fot. Krzysztof Mróz
 +
Plik:Chrupka1.jpg|Chrupka Złota - trzy grona, fot. kt70
 +
Plik:Zdjęcie0289.jpg|Grona; Foto: Jarekkk
 +
Plik:Chrupka Złota1.JPG|Chrupka złota - grona, foto: Kapitan
 +
Plik:Chrupka Złota11.JPG|Chrupka złota - grona, foto: Kapitan
 +
 
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Jagody'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
 
 +
 
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Krzew'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
Plik:Chrupka Złota20.jpg|Chrupka złota - krzew, foto: Kapitan
 +
Plik:12072019-Chr-Zł.JPG|Chrupka Złota - krzew 12/07/2019; foto:ZbyszekB
 +
 
 +
</gallery>
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Aktualna wersja na dzień 13:16, 23 lut 2024

Chrupka Złota
Chrupka Złota - lisć, Foto: Robert Rojczyk
Chrupka Złota - lisć, Foto: Robert Rojczyk
Rodzice Vitis vinifera
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Egipt
Masa grona 256-320 g
Rozmiary jagód 14 mm
Masa jagód 3,5-4 g
smak bardzo smaczna
SAT 2500
Termin dojrzewania 21-30.09
Mrozoodporność -21 °C252,15 K
-5,8 °F
453,87 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 20 °Bx

Opis

Jedna z najstarszych odmian winorośli uprawiana jeszcze w starożytnym Egipcie. Pomimo niewielkich gron i jagód ze względu na znakomity smak do tej pory uprawiana jest w całej winiarskiej Europie. Dość odporna na choroby. Ze względu na niezbyt wysoką mrozoodporność powinna być lekko okrywana na zimę.[1] [1] [1] [1] [1] [1]

Odmiana uniwersalna deserowo-przerobowa

Rozpoczęcie wegetacji wczesne (pękanie pąków), kwitnienie średnio wczesne, veraison w średnim terminie,

Dojrzewanie: około 110 dni po kwitnieniu

We Francji jest odmianą wskaźnikową dla terminów dojrzewania innych odmian.(np CS dojrzewa od 3 do 3,5 tygodnia po odmianie Chasselas Blanc itd)

Liście: Pięciokątne, pięcioklapowe, o wyraźnie zaznaczonych klapach, średniej wielkości, raczej matowe.

Listki podkoronkowe: miedzianoczerwone, lub brązowe, czasami lekko owłosione.

Latorośle: o długich międzywęźlach, początkowo zielono-żółte, miejscami zaczerwienione, później koloru żółtego, dobrze drewnieją.

Ogonki liściowe: ?, średniej długości

Pokrój: raczej wzniosły.

Plenność: ok. 1 kg/krzew

Fenologia

  • N49°21.675, E8°04.433, altitude around 170 m) pęk.pąków 103 dni ok.13/04; kwitnienie 163 dni ok.12/05; veraison .218 dni ok.06/08; dojrzewanie 273 dni ok.30/09 - licząc od 1/stycznia ; - okres wegetacji ok.170 dni
  • N53°21., E20°04, altitude around 170m; pęk.pąk. 107 dni, ok.17/04; kwit. 162 dni, ok.11/06; veraison 215 dni; ok.03/08; dojrzewanie ok. 275 dni, ok. 02/10; okres wegetacji ok.168-170 dni.

Parametry dojrzewania

  • J.Lisek - Skierniewice za lata 2008-2013; zbiory ok. 21/09; masa grona - 144 g; masa jagody (śr.ze 100 szt) - 2,91 g; obc.krzewu śr. 0,99 kg; ekstrakt - 16,6%
  • Hortikultura.edu.rs - za lata 1986-2012; zbiory po 144 dniach wegetacji; masa grona 258g;masa jagody (śr.ze 100szt) - 2,46g; obc.krzewu śr. 2,04kg; ekstrat 14,5Brix; TA 6,2g/l

Wino

W chłodniejszym klimacie uzyskuje pełniejszy kwiatowy charakter.Bukiet dyskretny, typowe nuty limonki, brzoskwini i gruszy. Na ogół wino o małej kwasowości i średnim poziomie alkoholu, w granicach 11,5 -12%vol. Aromaty i smaki bardzo uzależnione od siedliska.

Choroby

Jak większość vinifer wymaga ochrony przed chorobami.

Skierniewice 2008-2013 : m.pr, 3,5 ; m.rz. 3,7 (w skali 1-5); sz.pl. 2,0 (w skali 1-6)

Cięcie

W celu uzyskania wysokiej jakości owoców do bezpośredniego spozycia preferowane jest cięcie krótkie - na 5-7 oczek. Jedna z nielicznych Vinifer dobrze owocująca z najniżej położonych oczek na łozie. Co do formy prowadzenia krzewu nie ma specjalnych wymagań.

Synonimy

Amber Chasselas, Bieła Pleminka Praskawa, Chasselas Blanc, Chasselas Blanc Croquant, Chasselas Dore, Dorin, Fabian, Fendant, Gelbschönedel, Gutedel, Junker, Marzemina Bianca, Moster, Queen Victoria, Royal Muscadine, Szasła, Tribianco Tedesco, Weisser Gutedel.

Literatura

Linki

Opinie na forum: Chrupka Złota

Zdjęcia

Zdjęcia ułtwiające identyfikację odmiany

Inne zdjęcia

Wikimedia: grono; grono  ;Vinatura: galeria;  ;profil liścia;  ; ,liść,  ;liść, koronka, grono, pestki;  ;grona


Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Chrupka Złota — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-30.09  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajEgipt  +
Masa256 -320g  +
Masa jagód3,5-4 g  +
Mrozoodpornosc252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R)  +
OdmianaChrupka Złota  +
Rozmiar jagód14 mm  +
Sat2.500  +
SmakBardzo smaczna  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów20  +