Bianca
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia: link do fotki) |
(→Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: uzupeł.) |
||
(Nie pokazano 78 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
- | | | + | |kolor=#FFD700 |
- | | | + | |odmiana=Bianca |
- | |zdjęcie = 180_Bianca_Bianca_-_grono_J._Czapski.jpg | + | |zdjęcie=180_Bianca_Bianca_-_grono_J._Czapski.jpg |
- | |opis zdjęcia =Bianca, foto. J.Czapski | + | |opis zdjęcia=Bianca, foto. J.Czapski |
- | |rodzice = [[odmiana::SV 12375]] x [[odmiana::Bouvier]] | + | |rodzice=[[odmiana::SV 12375]] x [[odmiana::Bouvier]] |
- | |gatunek = | + | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa |
- | |kraj pochodzenia = Węgry | + | |kraj pochodzenia=Węgry |
- | |masa grona = 120-350 | + | |masa grona=120-350 |
- | |rozmiary jagód = 15-20 | + | |rozmiary jagód=15-20 |
- | |smak = słodko-kwaskowaty (winny) | + | |masa jagód=2,5 |
- | |SAT = 2600- | + | |smak=słodko-kwaskowaty (winny) |
- | |termin dojrzewania = | + | |SAT=2600-2650 |
- | |mrozoodporność = -25 | + | |termin dojrzewania=8 dni po Chasselas Dore |
- | |kolor gron = żółto-zielone | + | |mrozoodporność=-25 |
- | | | + | |kolor gron=żółto-zielone |
- | |zastosowanie = ogólne | + | |zapylanie=własnopylna |
+ | |zastosowanie=ogólne | ||
+ | |zawartość cukrów=21,6 | ||
+ | |zawartość kwasów=8,5 | ||
+ | |nasiona=TAK | ||
+ | |wzrost=silny | ||
+ | |drewnienie łozy=bardzo dobre | ||
+ | |płodność latorośli=2,1 | ||
+ | |plenność=wysoka | ||
+ | |cięcie=średnie | ||
+ | |GDDC=1090-1120 | ||
}} | }} | ||
- | |||
== Opis == | == Opis == | ||
Grona średniej wielkości , do dużch, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki -- owoce pozostawione dłużej na krzewach groamadzą znaczne ilości cukru (do 20%). Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Mrozoodporność i odporność na choroby - dobre. <bibref f="wino.bib">Mysliwiec-2000</bibref> | Grona średniej wielkości , do dużch, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki -- owoce pozostawione dłużej na krzewach groamadzą znaczne ilości cukru (do 20%). Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Mrozoodporność i odporność na choroby - dobre. <bibref f="wino.bib">Mysliwiec-2000</bibref> | ||
Krzew rośnie bardzo silnie, ma sztywne wzniesione pędy. Owocuje bardzo obficie i regularnie. Liście ciemnozielone, 3-5 klapowe, grubo ząbkowane, z długim ogonkiem.Smak owoców i aromat wina neutralny, choć mocny i dobrze zrównoważny. Jagody o późnej porze dojrzewania. <bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref> | Krzew rośnie bardzo silnie, ma sztywne wzniesione pędy. Owocuje bardzo obficie i regularnie. Liście ciemnozielone, 3-5 klapowe, grubo ząbkowane, z długim ogonkiem.Smak owoców i aromat wina neutralny, choć mocny i dobrze zrównoważny. Jagody o późnej porze dojrzewania. <bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref> | ||
+ | |||
+ | Źle zawiązuje owoce przy chłodnej i mokrej pogodzie w czasie kwitnienia. Źle plonuje na suchych glebach. Wymaga nieco opóźnionych zbiorów celem zmniejszenia kwasowości moszczu | ||
Na Mazowszu(północnym) dojrzewa pod koniec września jako deserowa. Na wino pierwsza dekada października. | Na Mazowszu(północnym) dojrzewa pod koniec września jako deserowa. Na wino pierwsza dekada października. | ||
Linia 32: | Linia 43: | ||
dojrzewanie śr.2.10 ; ciężar gron śr.124,8g ; ciężar jagody śr.2,19g ; obciążenie krzewu śr. 2,11kg ; ekstrakt śr. 19,1% | dojrzewanie śr.2.10 ; ciężar gron śr.124,8g ; ciężar jagody śr.2,19g ; obciążenie krzewu śr. 2,11kg ; ekstrakt śr. 19,1% | ||
+ | *[http://www.winogrona.org/images/4/43/Bianca.pdf Opis wg polskiej ampelografii] | ||
== Genealogia == | == Genealogia == | ||
'''BIANCA''' = EGER 2 X BOUVIER | '''BIANCA''' = EGER 2 X BOUVIER | ||
- | <gallery widths= | + | <gallery widths=160px heights=140px perrow=1> |
Plik:Bianca-drzewko.jpg | Plik:Bianca-drzewko.jpg | ||
</gallery> | </gallery> | ||
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć) | Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć) | ||
- | + | '''Bianca''' = 78,09% V.vinifera +1,56% V.labrusca +14,58% V.rupestris +3,13% V.berlandieri +2,64% V.lincencumii | |
- | + | *Analizy DNA przeprowadzone w 2019 r. Przez Bundesforschungsanstalt für Rebenzüchtung Geilweilerhof w Siebeldingen bei Landau, Rheinpfalz, potwierdziły rodowód : | |
- | + | Bianca = SV 12375 x Bouvier | |
+ | ==Fenologia== | ||
+ | [http://www.winogrona.org/images/3/3c/Bianca_Fenologia.PNG śr. za okres 15 lat półn. Mazowsze] | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
- | Odmiana odporna na mączniaka rzekomego i prawdziwego, ale dość wrażliwa na nekrozę korową. .<bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref> <br> | + | *Odmiana odporna na mączniaka rzekomego i prawdziwego, ale dość wrażliwa na nekrozę korową. .<bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref> <br> |
+ | *Wg "Plonowanie i zdrowotność wybranych odmian winorośli w centralnej Polsce, 27.10.2010" doc. J.Lisek,ISK Skierniewice - | ||
+ | w skali 1-5; 1-b.odporne, 5-podatne; Bianca : m.rz -1,5 ; m.pr. - 2,5 ; sz.pl. - 1,3; dla porównania - MF : m.rz.-1,2 ; m.pr. - 1,2 ; sz.pl. -1,1; Regent: m.rz. - 1,3 ; m.pr. 1,5 ; sz.pl. - 1,1 | ||
+ | *Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, W skali 1 do 9 - '''wynik 3/3'''{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. | ||
+ | W sprzyjających warunkach nie wymaga zabiegów przeciw oidium. Przy presji choroby praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium. | ||
+ | *Wg badań na Uniwersytecie w Brnie za okres 1996-2003 w uprawie polowej i naturalnych warunkach, | ||
+ | wykazuje bardzo dużą odporność na '''mączniaka rzekomego''' (''Plasmopara viticola''). | ||
+ | W skali 1-9 odporność wynosi 7,13 pkt . Dla porównania : Riesling 2,5 pkt , a Seyve Villard 12-375 ma odporność 8,75 pkt. W sprzyjających warunkach nie wymaga zabiegów przeciw ''Plasmopara viticola'' | ||
+ | *Wg badań szwajcarskich (Swiss Dz Vitic. Arboric. Hortic. Cz. 37 (1): 71-75 2005) odmiana bardzo wrażliwa na mokrą i chłodną pogodę w czasie kwitnienia - opadanie kwiatostanów/drobnienie owoców ( [[Coulure]]/ [[milirandage]] ). Silny wzrost krzewów w tym czasie intensyfikuje dodatkowo jeszcze to zjawisko. | ||
+ | *Wg badań francuskich - ; http://www.vignevin-lr.com/fileadmin/users/ifv-lr/Recherche_et_Experimentation_hrt/Actualites/CPER/Cepages_ICV/bianca.pdf ; m.rz.liście 7pkt, jagody 8pkt; m.pr. liście 8pkt,jagody 7pkt; sz.pleśń jagody 8,5pkt - w 9-cio punktowej skali OVI gdzie: 1-najmniejsza odporność, 9- największa odporność | ||
- | + | == Cięcie == | |
+ | Krzew nie ma specjalnych wymagań co do rodzaju formy i cięcia. Aby otrzymać owoce dobrej jakości , a więc aromatyczne i o odpowiedniej zawartości ekstraktu, pędy zaleca się ciąć na krótkie 3-5-oczkowe czopy. <bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref> <br> | ||
- | + | Na Węgrzech zalecane formy prowadzenia krzewów to guyot i parasol. | |
+ | ==Parametry== | ||
+ | *[http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/archive/6/6a/20141105183905%21Bianca-dojrzewanie-2005-2013.jpg?uselang=pl Winniczka MAGDA 2005-2014] | ||
+ | *[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Bianca2016-2019-dojrz.jpg Winniczka MAGDA 2016-2019] | ||
+ | *[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Bianca2020-21.png Winniczka MAGDA 2020-2021]; ;[http://www.winogrona.org/images/1/17/Bianca-doirz2022.jpg 2022]; ;[http://www.winogrona.org/images/9/97/Bianca_-_param-dojrz_2023.JPG 2023] | ||
- | + | ==Wino== | |
+ | Lekkie owocowe aromaty, przy zachowaniu niskich temperatur fermentacji. Owoce wymagają szybkiego przetwarzania tak aby nie dopuścić do utlenienia moszczu. Możliwe jest otrzymanie bardzo wysokiej jakości wina z dojrzałych owoców ,przy zachowaniu odpowiedniego reżimu technologicznego winifikacji. | ||
- | + | '''Opis sensoryczny''' (wg WBI) : | |
+ | Produkcja wina w małych ilościach jest dość kłopotliwa ze względu na jego wrażliwość na utlenianie. Bianca może dostarczyć atrakcyjne wino. Bukiet jest podobny do Chasselas. W ciele z dobrą dojrzałością w pełni harmonijnie, podobne do typowego Pinot Blanc. Jednak w niektórych przypadkach Bianca wykazuje nieco egzotyczny akcent. | ||
- | + | *[http://www.winogrona.org/images/3/39/Bianca.JPG] Winnica UJ "Nad Dworskim Potokiem" - wina 2008 i 2009 | |
- | + | *[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/03-8013.JPG Bianca 2009 Winnica Spotkaniówka], ,[http://www.ovine.cz/web/structure/33.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_5257 charakterystyka i ocena 79 pkt] | |
- | + | *[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf/20272_181_3974.pdf Bianca 2012 (89pkt)] '''srebro''' na PIWI Weinpreis 2012; '''BIO''' (punktacja - patrz wina z odmiany [[Regent]]) | |
- | + | *[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23697_242_5668.pdf Bianca 2013 (87pkt)] - 13,5%vol' cukier 4g/l, kwasy 5,9g/l (PIWI 2014) | |
- | + | *[http://www.wsag.de/wein.php?id=50300&lang=en Bianca 2020, Gold (94 PAR Points); 13%.alk;TA 6,6g/l, krzewy 21 letnie] | |
- | + | *[https://www.enoportal.pl/wina/szczegoly/553c84f5-dccb-4650-88cd-7f3b7879d867/]cuvee Bianka/Johanniter 2020; 14%vol; wytrawne | |
- | + | *[https://www.wsag.de/shop/expertise.php?id=53535&lang=de Bianca 2022 - białe wytrawne]; 12%vol; TA 6g/l; cukier 3,7g/l; siarczyny 45mg/l; trwałość do 2025 | |
- | == | + | |
- | + | ||
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
Linia 69: | Linia 97: | ||
<bibreferences/> | <bibreferences/> | ||
== Linki == | == Linki == | ||
- | http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=51&view=odmiana | + | *http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=51&view=odmiana |
- | + | *http://hu.wikipedia.org/wiki/Bianca | |
- | + | *http://cs.wikipedia.org/wiki/Bianca_(odr%C5%AFda_r%C3%A9vy_vinn%C3%A9) | |
+ | *https://pl.wikipedia.org/wiki/Bianca_(winoro%C5%9Bl) | ||
+ | *http://de.wikipedia.org/wiki/Bianca_(Rebsorte) | ||
+ | *http://lescepages.free.fr/bianca.html | ||
+ | *http://www.ovine.cz/web/structure/20.html?do%5bloadData%5d=1&itemKey=cz_55 | ||
'''Opinie na forum:''' | '''Opinie na forum:''' | ||
# [http://www.winogrona.org/forum/odmiany/bianca-t5500.html Bianca] | # [http://www.winogrona.org/forum/odmiany/bianca-t5500.html Bianca] | ||
Linia 78: | Linia 110: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
- | Fotki ułatwiające identyfikację odmiany: | + | ===Fotki ułatwiające identyfikację odmiany=== |
+ | * Wg ars-gren: [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=271700, liść]; [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=271384, spód liścia]; [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=271927, kwiatostan]; [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=310168, kwiaty]; [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=331037, grono, jagody, pestki] | ||
+ | *Wg VIVC: [http://www.vivc.de/gbvp/1762.jpg koronka]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/4357.jpg lisc]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/13489.jpg grono]; ;[http://www.vivc.de/gbvp/4987k.jpg rozm.grona] | ||
+ | *Wg glossary wein-plus; [https://glossary.wein-plus.eu/uploads/editor/images/6739/5a5b93eb0aa8f.png grono i liść] | ||
+ | * Inne :[http://www.rubliweb.ch/Weinbau/Rebsorten/Sorte_biancablatt.jpg liść], ;[http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bianca_k.jpg?uselang=pl koronka]; ;[http://safru.hu/pictures/cikkek/szolo/bianka.jpg grono]; ;[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Bianca_-_profil_li%C5%9Bcia.jpg profil liścia] | ||
+ | *[http://www.eu-vitis.de/datasheet/accCharYearOfDescData.php?data=2690//All Identyfikacja wg deskryptorów OIV] | ||
- | Inne zdjęcia | + | ===Inne zdjęcia=== |
+ | Winnica Golesz - [http://www.winnica.golesz.pl/jpg/owoce/bianca.jpg grona]; ; Wikimedia:[http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Bianca_(grape) galeria]; ; Adelaida :[https://grapevinevariety.com/assets/Item-Galleries/Select-032/Bianca-1-Field__PadWzYwMCw2MDAsIkZGRkZGRiIsMF0.jpg owocujący krzew]; ; Agroforum węgierskie:[https://agroforum.hu/assets/uploads/2018/08/BIANCA-Foto-Pernesz-Gyorgy.jpg Bianca - krzew]; ;[https://agraragazat.hu/wp-content/uploads/2018/12/kep_a_rezisztens_szolo_94r2.jpg grona]; ;Sadowniczy: [https://www.sadowniczy.pl/pol_pm_Winorosl-winogrona-Bianca-114379_5.png grona] | ||
+ | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ||
- | <gallery widths=150px heights=150px perrow= | + | '''Koronka''' |
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=5> | ||
+ | Plik:226_Bianca_-_koronka_H.Wiercinski.jpg|Bianca - koronka, Foto: H.Wierciński | ||
+ | Plik:Bianca-k3.jpg|Bianca - koronka: foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:Bianca_k.jpg|Bianca - koronka: foto: ZbyszekB | ||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Liście''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=5> | ||
+ | Plik:39_Bianca_BIANCA_-_lisc_J.Czapski.jpg|BIANCA - liść, Foto: J.Czapski | ||
+ | Plik:1651_Bianca-liść.jpg|BIANCA - liść, Foto: Europejska Baza Winorośli | ||
+ | Plik:Bianca-L3.jpg|Bianca - liść; foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:Bianca-liscie.jpg|Bianca - liście, foto: GrapesEater | ||
+ | Plik:Bianca-liscie podkoronkowe.jpg|Bianca - liście podkoronkowe, foto: GrapesEater | ||
+ | Plik:Bianca2-liscie.JPG|Bianca - liście, foto: Kapitan | ||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Kwiatostan''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=5> | ||
+ | Plik:227_Bianca_-_kwiat_H.Wiercinski.jpg|Bianca - kwiat, Foto: H.Wierciński | ||
+ | Plik:Bianca-kw1.jpg|Bianca - kwiatostan: foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:30052018 Bianca.JPG|Bianca - kwiatostany 30/05/2018; foto:ZbyszekB | ||
+ | Plik:29062020 Bianca.JPG|Bianca - kwiatostany 29/06/2020; foto:ZbyszekB | ||
+ | Plik:Bianca 25062022.JPG|Bianca - kwiatostan 25/06/2022 | ||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Grona''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=5> | ||
Plik:40_Bianca_BIANCA_-_grono_J.Czapski.jpg|BIANCA - grono, Foto: J.Czapski | Plik:40_Bianca_BIANCA_-_grono_J.Czapski.jpg|BIANCA - grono, Foto: J.Czapski | ||
Plik:122_Bianca_BIANCA_-_grono_J.Czapski.jpg|BIANCA - grono, Foto: J.Czapski | Plik:122_Bianca_BIANCA_-_grono_J.Czapski.jpg|BIANCA - grono, Foto: J.Czapski | ||
Plik:179_Bianca_-_grona_J._Czapski.jpg|Bianca - grona, Foto: J. Czapski | Plik:179_Bianca_-_grona_J._Czapski.jpg|Bianca - grona, Foto: J. Czapski | ||
- | Plik: | + | Plik:Bianca-gr3.jpg|Bianca - grona; foto: ZbyszekB |
- | Plik: | + | Plik:Bianca-gr1.jpg|Bianca - grono; foto: ZbyszekB |
- | Plik: | + | Plik:Bianca-gr2.jpg|Bianca - grona; foto: ZbyszekB |
- | Plik: | + | Plik:Bianca-grona.jpg|Bianca - typowe grona; foto: ZbyszekB |
- | Plik: | + | Plik:DSC04418-1.JPG|Bianca - grono, foto: GrapesEater |
- | Plik:Bianca- | + | Plik:Bianca1-grono.JPG|Bianca - grono, foto: Kapitan |
- | Plik:Bianca | + | Plik:17082018 Bianca.JPG|Bianca - grono 17/08/2018;foto:ZbyszekB |
- | Plik: | + | Plik:18092018 Bianca.jpg|Bianca - grona 18/09/2018;foto:ZbyszekB |
- | Plik: | + | Plik:01092019-Bianca.JPG|Bianca - grona 01/09/2019;foto:ZbyszekB |
- | Plik:Bianca | + | Plik:03112021-Bianca.JPG|Bianca - grono 03/11/2021;foto:ZbyszekB |
- | Plik:Bianca | + | Plik:Bianca 04102022.JPG|Bianca - grona 04/10/2022; foto:ZbyszekB |
- | Plik:Bianca- | + | Plik:Bianca` 18082024.JPG|Bianca - grona 18/08/2024; foto:ZbyszekB |
- | Plik:Bianca- | + | </gallery> |
+ | |||
+ | '''Jagody''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=5> | ||
+ | Plik:Bianca-jagody.jpg|Bianca - typowa wielkość jagód; foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:Bianca-jagody4.jpg|Bianca - owoce; foto: ZbyszekB | ||
+ | </gallery> | ||
+ | '''Krzew''' | ||
+ | <gallery widths=150px heights=150px perrow=5> | ||
+ | Plik:DSC_0109_Bianca_manuns.JPG|Bianca - owocujący krzew 2/09/2012; foto:Mariusz(manuns) | ||
+ | Plik:Bianca-gr7.jpg|Bianca - owocujący krzew - koniec sierpnia 2011; foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:Bianca-krzew.jpg|Bianca - owocujący krzew - 2/10/2012; foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:Bianca1-krzewy.JPG|Bianca - owocujące krzewy - 19/09/2015; foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:Bianca9-krzew.jpg|Bianca - krzew, foto: Kapitan | ||
+ | Plik:17072018 Bianca.jpg|Bianca - krzew 17/07/2018;foto:ZbyszekB | ||
+ | Plik:29082019-Bianca.JPG|Bianca - krzew na wysokim pniu 29/08/2019;foto:ZbyszekB | ||
+ | Plik:06102019-Bianca.jpg|Bianca - krzew 06/10/2019;foto:ZbyszekB | ||
</gallery> | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Aktualna wersja na dzień 21:18, 18 sie 2024
Bianca | |
---|---|
Bianca, foto. J.Czapski | |
Rodzice | SV 12375 x Bouvier |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 120-350 g |
Rozmiary jagód | 15-20 mm |
Masa jagód | 2,5 g |
smak | słodko-kwaskowaty (winny) |
SAT | 2600-2650 |
GDDC | 1090-1120 |
Termin dojrzewania | 8 dni po Chasselas Dore |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | ogólne |
Zawartość cukrów | 21,6 °Bx |
Zawartość kwasów | 8,5 g/l |
Opis
Grona średniej wielkości , do dużch, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki -- owoce pozostawione dłużej na krzewach groamadzą znaczne ilości cukru (do 20%). Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Mrozoodporność i odporność na choroby - dobre. [1]
Krzew rośnie bardzo silnie, ma sztywne wzniesione pędy. Owocuje bardzo obficie i regularnie. Liście ciemnozielone, 3-5 klapowe, grubo ząbkowane, z długim ogonkiem.Smak owoców i aromat wina neutralny, choć mocny i dobrze zrównoważny. Jagody o późnej porze dojrzewania. [1]
Źle zawiązuje owoce przy chłodnej i mokrej pogodzie w czasie kwitnienia. Źle plonuje na suchych glebach. Wymaga nieco opóźnionych zbiorów celem zmniejszenia kwasowości moszczu
Na Mazowszu(północnym) dojrzewa pod koniec września jako deserowa. Na wino pierwsza dekada października. Jedna z najpóżniej startujących wiosną odmian (pękanie i rozwój pąków) i dlatego często udaje się jej uniknąć wiosennych kwietniowych przymrozków. Wydajność moszczu nieco mniejsza niż u innych odmian.
Wg publikacji J.Lisek (jak w rozdziale choroby)
Za okres 2005-2009
dojrzewanie śr.2.10 ; ciężar gron śr.124,8g ; ciężar jagody śr.2,19g ; obciążenie krzewu śr. 2,11kg ; ekstrakt śr. 19,1%
Genealogia
BIANCA = EGER 2 X BOUVIER
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Bianca = 78,09% V.vinifera +1,56% V.labrusca +14,58% V.rupestris +3,13% V.berlandieri +2,64% V.lincencumii
- Analizy DNA przeprowadzone w 2019 r. Przez Bundesforschungsanstalt für Rebenzüchtung Geilweilerhof w Siebeldingen bei Landau, Rheinpfalz, potwierdziły rodowód :
Bianca = SV 12375 x Bouvier
Fenologia
śr. za okres 15 lat półn. Mazowsze
Choroby
- Odmiana odporna na mączniaka rzekomego i prawdziwego, ale dość wrażliwa na nekrozę korową. .[1]
- Wg "Plonowanie i zdrowotność wybranych odmian winorośli w centralnej Polsce, 27.10.2010" doc. J.Lisek,ISK Skierniewice -
w skali 1-5; 1-b.odporne, 5-podatne; Bianca : m.rz -1,5 ; m.pr. - 2,5 ; sz.pl. - 1,3; dla porównania - MF : m.rz.-1,2 ; m.pr. - 1,2 ; sz.pl. -1,1; Regent: m.rz. - 1,3 ; m.pr. 1,5 ; sz.pl. - 1,1
- Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, W skali 1 do 9 - wynik 3/3{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań.
W sprzyjających warunkach nie wymaga zabiegów przeciw oidium. Przy presji choroby praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium.
- Wg badań na Uniwersytecie w Brnie za okres 1996-2003 w uprawie polowej i naturalnych warunkach,
wykazuje bardzo dużą odporność na mączniaka rzekomego (Plasmopara viticola). W skali 1-9 odporność wynosi 7,13 pkt . Dla porównania : Riesling 2,5 pkt , a Seyve Villard 12-375 ma odporność 8,75 pkt. W sprzyjających warunkach nie wymaga zabiegów przeciw Plasmopara viticola
- Wg badań szwajcarskich (Swiss Dz Vitic. Arboric. Hortic. Cz. 37 (1): 71-75 2005) odmiana bardzo wrażliwa na mokrą i chłodną pogodę w czasie kwitnienia - opadanie kwiatostanów/drobnienie owoców ( Coulure/ milirandage ). Silny wzrost krzewów w tym czasie intensyfikuje dodatkowo jeszcze to zjawisko.
- Wg badań francuskich - ; http://www.vignevin-lr.com/fileadmin/users/ifv-lr/Recherche_et_Experimentation_hrt/Actualites/CPER/Cepages_ICV/bianca.pdf ; m.rz.liście 7pkt, jagody 8pkt; m.pr. liście 8pkt,jagody 7pkt; sz.pleśń jagody 8,5pkt - w 9-cio punktowej skali OVI gdzie: 1-najmniejsza odporność, 9- największa odporność
Cięcie
Krzew nie ma specjalnych wymagań co do rodzaju formy i cięcia. Aby otrzymać owoce dobrej jakości , a więc aromatyczne i o odpowiedniej zawartości ekstraktu, pędy zaleca się ciąć na krótkie 3-5-oczkowe czopy. [1]
Na Węgrzech zalecane formy prowadzenia krzewów to guyot i parasol.
Parametry
Wino
Lekkie owocowe aromaty, przy zachowaniu niskich temperatur fermentacji. Owoce wymagają szybkiego przetwarzania tak aby nie dopuścić do utlenienia moszczu. Możliwe jest otrzymanie bardzo wysokiej jakości wina z dojrzałych owoców ,przy zachowaniu odpowiedniego reżimu technologicznego winifikacji.
Opis sensoryczny (wg WBI) : Produkcja wina w małych ilościach jest dość kłopotliwa ze względu na jego wrażliwość na utlenianie. Bianca może dostarczyć atrakcyjne wino. Bukiet jest podobny do Chasselas. W ciele z dobrą dojrzałością w pełni harmonijnie, podobne do typowego Pinot Blanc. Jednak w niektórych przypadkach Bianca wykazuje nieco egzotyczny akcent.
- [1] Winnica UJ "Nad Dworskim Potokiem" - wina 2008 i 2009
- Bianca 2009 Winnica Spotkaniówka, ,charakterystyka i ocena 79 pkt
- Bianca 2012 (89pkt) srebro na PIWI Weinpreis 2012; BIO (punktacja - patrz wina z odmiany Regent)
- Bianca 2013 (87pkt) - 13,5%vol' cukier 4g/l, kwasy 5,9g/l (PIWI 2014)
- Bianca 2020, Gold (94 PAR Points); 13%.alk;TA 6,6g/l, krzewy 21 letnie
- [2]cuvee Bianka/Johanniter 2020; 14%vol; wytrawne
- Bianca 2022 - białe wytrawne; 12%vol; TA 6g/l; cukier 3,7g/l; siarczyny 45mg/l; trwałość do 2025
Synonimy
E.Cs.40, Egri Csillagok 40 , Bianka
Literatura
Linki
- http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=51&view=odmiana
- http://hu.wikipedia.org/wiki/Bianca
- http://cs.wikipedia.org/wiki/Bianca_(odr%C5%AFda_r%C3%A9vy_vinn%C3%A9)
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Bianca_(winoro%C5%9Bl)
- http://de.wikipedia.org/wiki/Bianca_(Rebsorte)
- http://lescepages.free.fr/bianca.html
- http://www.ovine.cz/web/structure/20.html?do%5bloadData%5d=1&itemKey=cz_55
Opinie na forum:
Zdjęcia
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany
- Wg ars-gren: liść; spód liścia; kwiatostan; kwiaty; grono, jagody, pestki
- Wg VIVC: koronka; ;lisc; ;grono; ;rozm.grona
- Wg glossary wein-plus; grono i liść
- Inne :liść, ;koronka; ;grono; ;profil liścia
- Identyfikacja wg deskryptorów OIV
Inne zdjęcia
Winnica Golesz - grona; ; Wikimedia:galeria; ; Adelaida :owocujący krzew; ; Agroforum węgierskie:Bianca - krzew; ;grona; ;Sadowniczy: grona
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | średnie oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 8 dni po Chasselas Dore + |
Drewnienie łozy | bardzo dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Gddc | 1090-1120 + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 120 -350g + |
Masa jagód | 2,5 g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Odmiana | Bianca +, SV 12375 + i Bouvier + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | 2,1 % + |
Rozmiar jagód | 15-20 mm + |
Sat | 2.600 -2650 + |
Smak | Słodko-kwaskowaty (winny) + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie ogólne + |
Zawartość cukrów | 21,6 + |
Zawartość kwasów | 8,5 + |