modified on 18 sie 2024 at 21:18 ••• 170 037 views

Bianca

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia: foka- identyfik.)
(Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: uzupeł.)
 
(Nie pokazano 77 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 1: Linia 1:
{{Odmiana infobox
{{Odmiana infobox
-
|odmiana = Bianca
+
|kolor=#FFD700
-
|kolor = #99B3FF
+
|odmiana=Bianca
-
|zdjęcie = 180_Bianca_Bianca_-_grono_J._Czapski.jpg
+
|zdjęcie=180_Bianca_Bianca_-_grono_J._Czapski.jpg
-
|opis zdjęcia =Bianca, foto. J.Czapski
+
|opis zdjęcia=Bianca, foto. J.Czapski
-
|rodzice = [[odmiana::SV 12375]] x [[odmiana::Bouvier]]
+
|rodzice=[[odmiana::SV 12375]] x [[odmiana::Bouvier]]
-
|gatunek = hybryda międzygatunkowa
+
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa
-
|kraj pochodzenia = Węgry
+
|kraj pochodzenia=Węgry
-
|masa grona = 120-350
+
|masa grona=120-350
-
|rozmiary jagód = 15-20
+
|rozmiary jagód=15-20
-
|smak = słodko-kwaskowaty (winny)
+
|masa jagód=2,5
-
|SAT = 2600-2700
+
|smak=słodko-kwaskowaty (winny)
-
|termin dojrzewania = 21-30.09
+
|SAT=2600-2650
-
|mrozoodporność = -25
+
|termin dojrzewania=8 dni po Chasselas Dore
-
|kolor gron = żółto-zielone
+
|mrozoodporność=-25
-
|nasiona = TAK
+
|kolor gron=żółto-zielone
-
|zastosowanie = ogólne
+
|zapylanie=własnopylna
 +
|zastosowanie=ogólne
 +
|zawartość cukrów=21,6
 +
|zawartość kwasów=8,5
 +
|nasiona=TAK
 +
|wzrost=silny
 +
|drewnienie łozy=bardzo dobre
 +
|płodność latorośli=2,1
 +
|plenność=wysoka
 +
|cięcie=średnie
 +
|GDDC=1090-1120
}}
}}
-
 
== Opis ==
== Opis ==
Grona średniej wielkości , do dużch, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki -- owoce pozostawione dłużej na krzewach groamadzą znaczne ilości cukru (do 20%). Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Mrozoodporność i odporność na choroby - dobre. <bibref f="wino.bib">Mysliwiec-2000</bibref>
Grona średniej wielkości , do dużch, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki -- owoce pozostawione dłużej na krzewach groamadzą znaczne ilości cukru (do 20%). Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Mrozoodporność i odporność na choroby - dobre. <bibref f="wino.bib">Mysliwiec-2000</bibref>
Krzew rośnie bardzo silnie, ma sztywne wzniesione pędy. Owocuje bardzo obficie i regularnie. Liście ciemnozielone, 3-5 klapowe, grubo ząbkowane, z długim ogonkiem.Smak owoców i aromat wina neutralny, choć mocny i dobrze zrównoważny. Jagody o późnej porze dojrzewania. <bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref>
Krzew rośnie bardzo silnie, ma sztywne wzniesione pędy. Owocuje bardzo obficie i regularnie. Liście ciemnozielone, 3-5 klapowe, grubo ząbkowane, z długim ogonkiem.Smak owoców i aromat wina neutralny, choć mocny i dobrze zrównoważny. Jagody o późnej porze dojrzewania. <bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref>
 +
 +
Źle zawiązuje owoce przy chłodnej i mokrej pogodzie w czasie kwitnienia. Źle plonuje na suchych glebach. Wymaga nieco opóźnionych zbiorów celem zmniejszenia kwasowości moszczu
Na Mazowszu(północnym) dojrzewa pod koniec września jako deserowa. Na wino pierwsza dekada października.
Na Mazowszu(północnym) dojrzewa pod koniec września jako deserowa. Na wino pierwsza dekada października.
Linia 32: Linia 43:
dojrzewanie śr.2.10 ; ciężar gron śr.124,8g ; ciężar jagody śr.2,19g ; obciążenie krzewu śr. 2,11kg ; ekstrakt śr. 19,1%
dojrzewanie śr.2.10 ; ciężar gron śr.124,8g ; ciężar jagody śr.2,19g ; obciążenie krzewu śr. 2,11kg ; ekstrakt śr. 19,1%
 +
*[http://www.winogrona.org/images/4/43/Bianca.pdf  Opis wg polskiej ampelografii]
== Genealogia ==
== Genealogia ==
'''BIANCA''' = EGER 2 X BOUVIER  
'''BIANCA''' = EGER 2 X BOUVIER  
-
<gallery widths=60px heights=60px perrow=1>
+
<gallery widths=160px heights=140px perrow=1>
Plik:Bianca-drzewko.jpg
Plik:Bianca-drzewko.jpg
</gallery>
</gallery>
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
-
'''Bianca''' : 78,09%''V.vinifera'' +1,56%''V.labrusca'' +14,58%''V.rupestris''
+
'''Bianca''' = 78,09% V.vinifera +1,56% V.labrusca +14,58% V.rupestris +3,13% V.berlandieri +2,64% V.lincencumii
-
+3,13%''V.berlandieri'' +2,64%''V.lincencumii''
+
*Analizy DNA przeprowadzone w 2019 r. Przez Bundesforschungsanstalt für Rebenzüchtung Geilweilerhof w Siebeldingen bei Landau, Rheinpfalz, potwierdziły rodowód :
-
 
+
Bianca = SV 12375 x Bouvier
 +
==Fenologia==
 +
[http://www.winogrona.org/images/3/3c/Bianca_Fenologia.PNG  śr. za okres 15 lat półn. Mazowsze]
== Choroby ==
== Choroby ==
-
Odmiana odporna na mączniaka rzekomego i prawdziwego, ale dość wrażliwa na nekrozę korową. .<bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref> <br>
+
*Odmiana odporna na mączniaka rzekomego i prawdziwego, ale dość wrażliwa na nekrozę korową. .<bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref> <br>
 +
*Wg "Plonowanie i zdrowotność wybranych odmian winorośli w centralnej Polsce, 27.10.2010" doc. J.Lisek,ISK Skierniewice -
 +
w skali 1-5; 1-b.odporne, 5-podatne; Bianca : m.rz -1,5 ; m.pr. - 2,5 ; sz.pl. - 1,3;  dla porównania -  MF : m.rz.-1,2 ; m.pr. - 1,2 ; sz.pl. -1,1;  Regent: m.rz. - 1,3 ; m.pr. 1,5 ; sz.pl. - 1,1
 +
*Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego,  W skali 1 do 9 - '''wynik 3/3'''{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań.
 +
W sprzyjających warunkach nie wymaga zabiegów przeciw oidium. Przy presji choroby praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium.
 +
*Wg badań na Uniwersytecie w Brnie za okres 1996-2003 w uprawie polowej i naturalnych warunkach,
 +
wykazuje bardzo dużą odporność na '''mączniaka rzekomego''' (''Plasmopara viticola'').
 +
W skali 1-9 odporność wynosi 7,13 pkt . Dla porównania : Riesling 2,5 pkt , a Seyve Villard 12-375 ma odporność 8,75 pkt. W sprzyjających warunkach nie wymaga zabiegów przeciw ''Plasmopara viticola''
 +
*Wg badań szwajcarskich (Swiss Dz Vitic. Arboric. Hortic. Cz. 37 (1): 71-75 2005) odmiana bardzo wrażliwa na mokrą i chłodną pogodę w czasie kwitnienia - opadanie kwiatostanów/drobnienie owoców ( [[Coulure]]/ [[milirandage]] ). Silny wzrost krzewów w tym czasie intensyfikuje dodatkowo jeszcze to zjawisko.
 +
*Wg badań francuskich -  ;  http://www.vignevin-lr.com/fileadmin/users/ifv-lr/Recherche_et_Experimentation_hrt/Actualites/CPER/Cepages_ICV/bianca.pdf  ; m.rz.liście 7pkt, jagody 8pkt; m.pr. liście 8pkt,jagody 7pkt; sz.pleśń jagody 8,5pkt - w 9-cio punktowej skali OVI gdzie: 1-najmniejsza odporność, 9- największa odporność
-
Wg "Plonowanie i zdrowotność wybranych odmian winorośli w centralnej Polsce, 27.10.2010" doc. J.Lisek,ISK Skierniewice
+
== Cięcie ==
 +
Krzew nie ma specjalnych wymagań co do rodzaju formy i cięcia. Aby otrzymać owoce dobrej jakości , a więc aromatyczne i o odpowiedniej zawartości ekstraktu, pędy zaleca się ciąć na krótkie 3-5-oczkowe czopy. <bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref> <br>
-
w skali 1-5; 1-b.odporne, 5-podatne
+
Na Węgrzech zalecane formy prowadzenia krzewów to guyot i parasol.
 +
==Parametry==
 +
*[http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/archive/6/6a/20141105183905%21Bianca-dojrzewanie-2005-2013.jpg?uselang=pl Winniczka MAGDA 2005-2014]
 +
*[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Bianca2016-2019-dojrz.jpg Winniczka MAGDA 2016-2019]
 +
*[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Bianca2020-21.png Winniczka MAGDA 2020-2021]; ;[http://www.winogrona.org/images/1/17/Bianca-doirz2022.jpg  2022];  ;[http://www.winogrona.org/images/9/97/Bianca_-_param-dojrz_2023.JPG  2023]
-
Bianca : m.rz -1,5 ; m.pr. - 2,5 ; sz.pl. - 1,3
+
==Wino==
 +
Lekkie owocowe aromaty, przy zachowaniu niskich temperatur fermentacji. Owoce wymagają szybkiego przetwarzania tak aby nie dopuścić do utlenienia moszczu. Możliwe jest otrzymanie bardzo wysokiej jakości wina z dojrzałych owoców ,przy zachowaniu odpowiedniego reżimu technologicznego winifikacji.
-
dla porównania
+
'''Opis sensoryczny''' (wg WBI) :
 +
Produkcja wina w małych ilościach jest dość kłopotliwa ze względu na jego wrażliwość na utlenianie. Bianca może dostarczyć atrakcyjne wino. Bukiet jest podobny do Chasselas. W ciele z dobrą dojrzałością w pełni  harmonijnie, podobne do typowego Pinot Blanc. Jednak w niektórych przypadkach Bianca wykazuje nieco egzotyczny akcent.
-
MF : m.rz.-1,2 ; m.pr. - 1,2 ; sz.pl. -1,1
+
*[http://www.winogrona.org/images/3/39/Bianca.JPG] Winnica UJ "Nad Dworskim Potokiem" - wina 2008 i 2009
-
 
+
*[http://www.ovine.cz/web/document/recenze_img/03-8013.JPG Bianca 2009 Winnica Spotkaniówka], ,[http://www.ovine.cz/web/structure/33.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_5257 charakterystyka i ocena 79 pkt]
-
Regent: m.rz. - 1,3 ; m.pr. 1,5 ; sz.pl. - 1,1
+
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf/20272_181_3974.pdf Bianca 2012 (89pkt)] '''srebro''' na PIWI Weinpreis 2012; '''BIO''' (punktacja - patrz wina z odmiany [[Regent]])
-
 
+
*[http://www.wsag.de/shop/pflege/bewertungsboegen/pdf_en/23697_242_5668.pdf Bianca 2013 (87pkt)] - 13,5%vol' cukier 4g/l, kwasy 5,9g/l (PIWI 2014)
-
Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, W skali 1 do 9 - '''wynik 3/3'''{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań.
+
*[http://www.wsag.de/wein.php?id=50300&lang=en  Bianca 2020, Gold (94 PAR Points);  13%.alk;TA 6,6g/l, krzewy 21 letnie]
-
W sprzyjających warunkach nie wymaga zabiegów przeciw oidium. Przy presji choroby praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium.
+
*[https://www.enoportal.pl/wina/szczegoly/553c84f5-dccb-4650-88cd-7f3b7879d867/]cuvee Bianka/Johanniter 2020; 14%vol; wytrawne
-
 
+
*[https://www.wsag.de/shop/expertise.php?id=53535&lang=de Bianca 2022 - białe wytrawne]; 12%vol; TA 6g/l; cukier 3,7g/l; siarczyny 45mg/l; trwałość do 2025
-
== Cięcie ==
+
-
Krzew nie ma specjalnych wymagań co do rodzaju formy i cięcia. Aby otrzymać owoce dobrej jakości , a więc aromatyczne i o odpowiedniej zawartości ekstraktu, pędy zaleca się ciąć na krótkie 3-5-oczkowe czopy. <bibref f="wino.bib">Lisek-2007</bibref> <br>
+
== Synonimy ==
== Synonimy ==
Linia 69: Linia 97:
<bibreferences/>
<bibreferences/>
== Linki ==
== Linki ==
-
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=51&view=odmiana
+
*http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=51&view=odmiana
-
 
+
*http://hu.wikipedia.org/wiki/Bianca
-
 
+
*http://cs.wikipedia.org/wiki/Bianca_(odr%C5%AFda_r%C3%A9vy_vinn%C3%A9)
 +
*https://pl.wikipedia.org/wiki/Bianca_(winoro%C5%9Bl)
 +
*http://de.wikipedia.org/wiki/Bianca_(Rebsorte)
 +
*http://lescepages.free.fr/bianca.html
 +
*http://www.ovine.cz/web/structure/20.html?do%5bloadData%5d=1&itemKey=cz_55
'''Opinie na forum:'''
'''Opinie na forum:'''
# [http://www.winogrona.org/forum/odmiany/bianca-t5500.html Bianca]
# [http://www.winogrona.org/forum/odmiany/bianca-t5500.html Bianca]
Linia 78: Linia 110:
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
-
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany:   [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?271700 liść];  [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?271384 spód liścia];  [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?271927 kwiatostan];  [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?310168 kwiaty];
+
===Fotki ułatwiające identyfikację odmiany===
 +
* Wg ars-gren: [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=271700, liść];  [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=271384, spód liścia];  [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=271927kwiatostan];  [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=310168, kwiaty];  [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=331037,  grono, jagody, pestki]
 +
*Wg VIVC: [http://www.vivc.de/gbvp/1762.jpg  koronka];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/4357.jpg  lisc];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/13489.jpg  grono];  ;[http://www.vivc.de/gbvp/4987k.jpg  rozm.grona]
 +
*Wg glossary wein-plus; [https://glossary.wein-plus.eu/uploads/editor/images/6739/5a5b93eb0aa8f.png grono i liść]
 +
* Inne :[http://www.rubliweb.ch/Weinbau/Rebsorten/Sorte_biancablatt.jpg liść],  ;[http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bianca_k.jpg?uselang=pl koronka]; ;[http://safru.hu/pictures/cikkek/szolo/bianka.jpg grono];  ;[http://www.winogrona.org/index.php?title=Plik:Bianca_-_profil_li%C5%9Bcia.jpg profil liścia]
 +
*[http://www.eu-vitis.de/datasheet/accCharYearOfDescData.php?data=2690//All  Identyfikacja wg deskryptorów OIV]
-
Inne zdjęcia : Winnica Golesz - [http://www.winnica.golesz.pl/jpg/owoce/bianca.jpg grona]
+
===Inne zdjęcia===
 +
Winnica Golesz - [http://www.winnica.golesz.pl/jpg/owoce/bianca.jpg grona];  ; Wikimedia:[http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Bianca_(grape) galeria];  ;  Adelaida :[https://grapevinevariety.com/assets/Item-Galleries/Select-032/Bianca-1-Field__PadWzYwMCw2MDAsIkZGRkZGRiIsMF0.jpg    owocujący krzew];  ; Agroforum węgierskie:[https://agroforum.hu/assets/uploads/2018/08/BIANCA-Foto-Pernesz-Gyorgy.jpg  Bianca - krzew];  ;[https://agraragazat.hu/wp-content/uploads/2018/12/kep_a_rezisztens_szolo_94r2.jpg  grona];  ;Sadowniczy: [https://www.sadowniczy.pl/pol_pm_Winorosl-winogrona-Bianca-114379_5.png  grona]
 +
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów===
-
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
+
'''Koronka'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=5>
 +
Plik:226_Bianca_-_koronka_H.Wiercinski.jpg|Bianca - koronka, Foto: H.Wierciński
 +
Plik:Bianca-k3.jpg|Bianca - koronka: foto: ZbyszekB
 +
Plik:Bianca_k.jpg|Bianca - koronka: foto: ZbyszekB
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Liście'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=5>
 +
Plik:39_Bianca_BIANCA_-_lisc_J.Czapski.jpg|BIANCA - liść, Foto: J.Czapski
 +
Plik:1651_Bianca-liść.jpg|BIANCA - liść, Foto: Europejska Baza Winorośli
 +
Plik:Bianca-L3.jpg|Bianca - liść; foto: ZbyszekB
 +
Plik:Bianca-liscie.jpg|Bianca - liście, foto: GrapesEater
 +
Plik:Bianca-liscie podkoronkowe.jpg|Bianca - liście podkoronkowe, foto: GrapesEater
 +
Plik:Bianca2-liscie.JPG|Bianca - liście, foto: Kapitan
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Kwiatostan'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=5>
 +
Plik:227_Bianca_-_kwiat_H.Wiercinski.jpg|Bianca - kwiat, Foto: H.Wierciński
 +
Plik:Bianca-kw1.jpg|Bianca - kwiatostan: foto: ZbyszekB
 +
Plik:30052018 Bianca.JPG|Bianca - kwiatostany 30/05/2018; foto:ZbyszekB
 +
Plik:29062020 Bianca.JPG|Bianca - kwiatostany 29/06/2020; foto:ZbyszekB
 +
Plik:Bianca 25062022.JPG|Bianca - kwiatostan 25/06/2022
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Grona'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=5>
Plik:40_Bianca_BIANCA_-_grono_J.Czapski.jpg|BIANCA - grono, Foto: J.Czapski
Plik:40_Bianca_BIANCA_-_grono_J.Czapski.jpg|BIANCA - grono, Foto: J.Czapski
Plik:122_Bianca_BIANCA_-_grono_J.Czapski.jpg|BIANCA - grono, Foto: J.Czapski
Plik:122_Bianca_BIANCA_-_grono_J.Czapski.jpg|BIANCA - grono, Foto: J.Czapski
Plik:179_Bianca_-_grona_J._Czapski.jpg|Bianca - grona, Foto: J. Czapski
Plik:179_Bianca_-_grona_J._Czapski.jpg|Bianca - grona, Foto: J. Czapski
-
Plik:226_Bianca_-_koronka_H.Wiercinski.jpg|Bianca - koronka, Foto: H.Wierciński
+
Plik:Bianca-gr3.jpg|Bianca - grona; foto: ZbyszekB
-
Plik:227_Bianca_-_kwiat_H.Wiercinski.jpg|Bianca - kwiat, Foto: H.Wierciński
+
Plik:Bianca-gr1.jpg|Bianca - grono; foto: ZbyszekB
-
Plik:1651_Bianca-liść.jpg|BIANCA - liść, Foto: Europejska Baza Winorośli
+
Plik:Bianca-gr2.jpg|Bianca - grona; foto: ZbyszekB
-
Plik:39_Bianca_BIANCA_-_lisc_J.Czapski.jpg|BIANCA - liść, Foto: J.Czapski
+
Plik:Bianca-grona.jpg|Bianca - typowe grona; foto: ZbyszekB
-
Plik:Bianca-gr1.jpg|Bianca - grono; Foto: ZbyszekB
+
Plik:DSC04418-1.JPG|Bianca - grono, foto: GrapesEater
-
Plik:Bianca-gr2.jpg|Bianca - grona; Foto: ZbyszekB
+
Plik:Bianca1-grono.JPG|Bianca - grono, foto: Kapitan
-
Plik:Bianca-k3.jpg|Bianca - koronka; Foto: ZbyszekB
+
Plik:17082018 Bianca.JPG|Bianca - grono 17/08/2018;foto:ZbyszekB
-
Plik:Bianca-L3.jpg|Bianca - liść; Foto: ZbyszekB
+
Plik:18092018 Bianca.jpg|Bianca - grona 18/09/2018;foto:ZbyszekB
-
Plik:Bianca2.jpg|Bianca - grona w drugiej połowie sierpnia; Foto: ZbyszekB
+
Plik:01092019-Bianca.JPG|Bianca - grona 01/09/2019;foto:ZbyszekB
-
Plik:Bianca-gr4.jpg|Bianca - grona w połowie września 2010; Foto: ZbyszekB
+
Plik:03112021-Bianca.JPG|Bianca - grono 03/11/2021;foto:ZbyszekB
-
Plik:Bianca-gr3.jpg|Bianca - owocujący krzew - początek września 2011; Foto: ZbyszekB
+
Plik:Bianca 04102022.JPG|Bianca - grona 04/10/2022; foto:ZbyszekB
-
Plik:Bianca-grona.jpg|Bianca - typowe grona 2011; Foto: ZbyszekB
+
Plik:Bianca` 18082024.JPG|Bianca - grona 18/08/2024; foto:ZbyszekB
-
Plik:Bianca-jagody.jpg|Bianca - typowe jagody 2011; Foto: ZbyszekB
+
</gallery>
 +
 
 +
'''Jagody'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=5>
 +
Plik:Bianca-jagody.jpg|Bianca - typowa wielkość jagód; foto: ZbyszekB
 +
Plik:Bianca-jagody4.jpg|Bianca - owoce; foto: ZbyszekB
 +
</gallery>
 +
'''Krzew'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=5>
 +
Plik:DSC_0109_Bianca_manuns.JPG|Bianca - owocujący krzew 2/09/2012; foto:Mariusz(manuns)
 +
Plik:Bianca-gr7.jpg|Bianca - owocujący krzew - koniec sierpnia 2011; foto: ZbyszekB
 +
Plik:Bianca-krzew.jpg|Bianca - owocujący krzew - 2/10/2012; foto: ZbyszekB
 +
Plik:Bianca1-krzewy.JPG|Bianca - owocujące krzewy - 19/09/2015; foto: ZbyszekB
 +
Plik:Bianca9-krzew.jpg|Bianca - krzew, foto: Kapitan
 +
Plik:17072018 Bianca.jpg|Bianca - krzew 17/07/2018;foto:ZbyszekB
 +
Plik:29082019-Bianca.JPG|Bianca - krzew na wysokim pniu  29/08/2019;foto:ZbyszekB
 +
Plik:06102019-Bianca.jpg|Bianca - krzew 06/10/2019;foto:ZbyszekB
</gallery>
</gallery>
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Aktualna wersja na dzień 21:18, 18 sie 2024

Bianca
Bianca, foto. J.Czapski
Bianca, foto. J.Czapski
Rodzice SV 12375 x Bouvier
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Węgry
Masa grona 120-350 g
Rozmiary jagód 15-20 mm
Masa jagód 2,5 g
smak słodko-kwaskowaty (winny)
SAT 2600-2650
GDDC 1090-1120
Termin dojrzewania 8 dni po Chasselas Dore
Mrozoodporność -25 °C248,15 K
-13 °F
446,67 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie ogólne
Zawartość cukrów 21,6 °Bx
Zawartość kwasów 8,5 g/l

Opis

Grona średniej wielkości , do dużch, cylindryczne lub cylindryczno-stożkowate, przeważnie średnio zwarte lub luźne. Na glebach cięższych, bardziej wilgotnych i żyznych grona mogą być silnie zwarte. Jagody są średniej wielkości, kulisto-owalne, o mocnej skórce zrośniętej z miąższem. Miąższ średnio zwarty, mięsisto-soczysty, słodki -- owoce pozostawione dłużej na krzewach groamadzą znaczne ilości cukru (do 20%). Atrakcyjna, odmiana zarówno ze względu na smak owoców jak również ze względu na możliwość otrzymania w polskim klimacie dobrego wina. Mrozoodporność i odporność na choroby - dobre. [1]

Krzew rośnie bardzo silnie, ma sztywne wzniesione pędy. Owocuje bardzo obficie i regularnie. Liście ciemnozielone, 3-5 klapowe, grubo ząbkowane, z długim ogonkiem.Smak owoców i aromat wina neutralny, choć mocny i dobrze zrównoważny. Jagody o późnej porze dojrzewania. [1]

Źle zawiązuje owoce przy chłodnej i mokrej pogodzie w czasie kwitnienia. Źle plonuje na suchych glebach. Wymaga nieco opóźnionych zbiorów celem zmniejszenia kwasowości moszczu

Na Mazowszu(północnym) dojrzewa pod koniec września jako deserowa. Na wino pierwsza dekada października. Jedna z najpóżniej startujących wiosną odmian (pękanie i rozwój pąków) i dlatego często udaje się jej uniknąć wiosennych kwietniowych przymrozków. Wydajność moszczu nieco mniejsza niż u innych odmian.

Wg publikacji J.Lisek (jak w rozdziale choroby)

Za okres 2005-2009

dojrzewanie śr.2.10 ; ciężar gron śr.124,8g ; ciężar jagody śr.2,19g ; obciążenie krzewu śr. 2,11kg ; ekstrakt śr. 19,1%

Genealogia

BIANCA = EGER 2 X BOUVIER

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)

Bianca = 78,09% V.vinifera +1,56% V.labrusca +14,58% V.rupestris +3,13% V.berlandieri +2,64% V.lincencumii

  • Analizy DNA przeprowadzone w 2019 r. Przez Bundesforschungsanstalt für Rebenzüchtung Geilweilerhof w Siebeldingen bei Landau, Rheinpfalz, potwierdziły rodowód :

Bianca = SV 12375 x Bouvier

Fenologia

śr. za okres 15 lat półn. Mazowsze

Choroby

  • Odmiana odporna na mączniaka rzekomego i prawdziwego, ale dość wrażliwa na nekrozę korową. .[1]
  • Wg "Plonowanie i zdrowotność wybranych odmian winorośli w centralnej Polsce, 27.10.2010" doc. J.Lisek,ISK Skierniewice -

w skali 1-5; 1-b.odporne, 5-podatne; Bianca : m.rz -1,5 ; m.pr. - 2,5 ; sz.pl. - 1,3; dla porównania - MF : m.rz.-1,2 ; m.pr. - 1,2 ; sz.pl. -1,1; Regent: m.rz. - 1,3 ; m.pr. 1,5 ; sz.pl. - 1,1

  • Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – zarówno owoce jak i liście są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, W skali 1 do 9 - wynik 3/3{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań.

W sprzyjających warunkach nie wymaga zabiegów przeciw oidium. Przy presji choroby praktycznie wystarczają 1-2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium.

  • Wg badań na Uniwersytecie w Brnie za okres 1996-2003 w uprawie polowej i naturalnych warunkach,

wykazuje bardzo dużą odporność na mączniaka rzekomego (Plasmopara viticola). W skali 1-9 odporność wynosi 7,13 pkt . Dla porównania : Riesling 2,5 pkt , a Seyve Villard 12-375 ma odporność 8,75 pkt. W sprzyjających warunkach nie wymaga zabiegów przeciw Plasmopara viticola

Cięcie

Krzew nie ma specjalnych wymagań co do rodzaju formy i cięcia. Aby otrzymać owoce dobrej jakości , a więc aromatyczne i o odpowiedniej zawartości ekstraktu, pędy zaleca się ciąć na krótkie 3-5-oczkowe czopy. [1]

Na Węgrzech zalecane formy prowadzenia krzewów to guyot i parasol.

Parametry

Wino

Lekkie owocowe aromaty, przy zachowaniu niskich temperatur fermentacji. Owoce wymagają szybkiego przetwarzania tak aby nie dopuścić do utlenienia moszczu. Możliwe jest otrzymanie bardzo wysokiej jakości wina z dojrzałych owoców ,przy zachowaniu odpowiedniego reżimu technologicznego winifikacji.

Opis sensoryczny (wg WBI) : Produkcja wina w małych ilościach jest dość kłopotliwa ze względu na jego wrażliwość na utlenianie. Bianca może dostarczyć atrakcyjne wino. Bukiet jest podobny do Chasselas. W ciele z dobrą dojrzałością w pełni harmonijnie, podobne do typowego Pinot Blanc. Jednak w niektórych przypadkach Bianca wykazuje nieco egzotyczny akcent.

Synonimy

E.Cs.40, Egri Csillagok 40 , Bianka

Literatura

Linki

Opinie na forum:

  1. Bianca
  2. Vitis Bianca
  3. Bianca - odmiana na ścianę

Zdjęcia

Fotki ułatwiające identyfikację odmiany

Inne zdjęcia

Winnica Golesz - grona;  ; Wikimedia:galeria;  ; Adelaida :owocujący krzew;  ; Agroforum węgierskie:Bianca - krzew;  ;grona;  ;Sadowniczy: grona

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Bianca — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcieśrednie oczek/m2  +
Dojrzewanie8 dni po Chasselas Dore  +
Drewnienie łozybardzo dobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Gddc1090-1120  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajWęgry  +
Masa120 -350g  +
Masa jagód2,5 g  +
Mrozoodpornosc248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R)  +
OdmianaBianca  +, SV 12375  + i Bouvier  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośli2,1 %  +
Rozmiar jagód15-20 mm  +
Sat2.600 -2650  +
SmakSłodko-kwaskowaty (winny)  +
Wzrostsilny  +
ZastosowanieZastosowanie ogólne  +
Zawartość cukrów21,6  +
Zawartość kwasów8,5  +