modified on 7 sie 2023 at 21:08 ••• 32 995 views

Czekoladowa

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia)
(Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany: aktualizacja)
 
(Nie pokazano 32 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 1: Linia 1:
{{Odmiana infobox
{{Odmiana infobox
-
|odmiana = Czekoladowa
+
|kolor=#99B3FF
-
|kolor = #99B3FF
+
|odmiana=Czekoladowa
-
|zdjęcie = Czekoladowa_grono_wielkamalpa1.jpg
+
|zdjęcie=Czekoladowa_grono_wielkamalpa1.jpg
-
|opis zdjęcia = Czekoladowa - grono, fot. Wielkamalpa1
+
|opis zdjęcia=Czekoladowa - grono, fot. Wielkamalpa1
-
|rodzice = wariacja lub mutacja odmiany [[odmiana::Kardinał Ustoicziwyj Magaracz]] x ([[odmiana::Cardinał]] x [[odmiana::Antiej Magaraczskij]])
+
|rodzice=wariacja lub mutacja odmiany [[odmiana::Kardinał Ustoicziwyj Magaracz]] x OP
-
|gatunek = hybryda międzygatunkowa
+
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa
-
|kraj pochodzenia = Polska, R. Piątek
+
|kraj pochodzenia=Polska
-
|masa grona = 400-700
+
|masa grona=400-700
-
|rozmiary jagód = 26x22 mm
+
|rozmiary jagód=26x22
-
|smak = muszkat, czekoladowy posmak
+
|masa jagód=6
-
|SAT = 2100
+
|smak= muszkat, czekoladowy posmak
-
|termin dojrzewania = b.wczesna
+
|SAT=2200-2300
-
|mrozoodporność = -22
+
|termin dojrzewania=wczesna
-
|kolor gron = ciemne
+
|mrozoodporność=-22
-
|nasiona = TAK
+
|kolor gron=ciemne
-
|zapylanie = własnopylna
+
|zapylanie= własnopylna
-
|zastosowanie = deserowe
+
|zastosowanie=deserowe
 +
|zawartość cukrów=17
 +
|zawartość kwasów=7
 +
|nasiona=TAK
 +
|wzrost=średnio silny
 +
|drewnienie łozy=zadowalające
 +
|płodność latorośli=70-80
 +
|obsada gron=1,3-1,5
 +
|obciążenie=30-40
 +
|plenność=wysoka
 +
|cięcie=6-8
}}
}}
-
 
== Opis ==
== Opis ==
 +
Polska odmiana deserowa wyhodowana przez Ryszarda Piątka w Zawadzie.
Charakterystyczną cechą odmiany jest powrót do owalnych jagód na owocujących pasierbach, tak jak u odmiany matecznej. Przy wysokim szczepieniu na silnie rosnących podkładkach plenność odmiany jest bardzo wysoka ze skłonnością do nadmiernego owocowania.
Charakterystyczną cechą odmiany jest powrót do owalnych jagód na owocujących pasierbach, tak jak u odmiany matecznej. Przy wysokim szczepieniu na silnie rosnących podkładkach plenność odmiany jest bardzo wysoka ze skłonnością do nadmiernego owocowania.
 +
Kwiat obupłciowy. Grona duże 400 – 700 g, stożkowo-cylindryczne lub stożkowe czasem z 1 skrzydełkiem, luźne. Jagody duże 22 – 26 mm, (5-8 g), kuliste, ciemnoczerwone do ciemno brązowych, Miąższ ścisły z posmakiem muszkatu, rodzynek i czekolady. Zawartość cukru w moszczu 16 – 17 %, kwasów 5- 7 g/l. Płodność latorośli 70 – 80 %. Obsada 1,2 – 1,4 grona na latorośl. Zalecane obciążenie 30 – 40 oczek na krzew.   
== Genealogia ==
== Genealogia ==
  treść
  treść
== Choroby ==
== Choroby ==
-
podwyższona
+
Odporność na choroby podwyższona: mączniak rzekomy 7, mączniak prawdziwy 6, szara pleśń 7  (w 9 pkt skali; 1=b.podatna, 9=b.odporna)
== Cięcie ==
== Cięcie ==
Linia 35: Linia 46:
== Literatura ==
== Literatura ==
-
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=10&view=odmiana
+
*http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=10&view=odmiana
 +
*http://www.winnicaprzybylowka.pl/143,Czekoladowa.html
 +
*http://pl.wikipedia.org/wiki/Czekoladowa
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
-
<gallery widths=180px heights=180px perrow=3>
+
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany===
 +
[http://www.winorosl.pl/files/odmiany/Czekoladowa..jpg  owocujący krzew]
 +
 
 +
===Inne zdjęcia===
 +
Węgry: [http://csemegeszőlők.hu/wp-content/gallery/sajat-gyujtesek/CSOKOL%C3%81D%C3%89.jpg grono]
 +
 
 +
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów===
 +
'''Koronka'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
Plik:Czekoladowa-K.jpg|Czekoladowa - koronka 11/05/2017
 +
Plik:11072017 Czekol-k.JPG|Czekoladowa - koronka 11/07/2017; foto: ZbyszekB
 +
 
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Liście'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
Plik:Czekoladowa-L1.jpg|liść 10/05/2016, foto: ZbyszekB
 +
Plik:Czek-L.jpg|liść 18/05/2017; foto:ZbyszekB
 +
Plik:11072017 Czekol-L.JPG|Czekoladowa - liść 11/07/2017; foto: ZbyszekB
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Kwiatostan'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
Plik:Czekoladowa (12).jpg|Kwiatostan, foto: kapitan
 +
Plik:16052018 Czekoladowa-kw.jpg|Czekoladowa - kwiatostany; foto:ZbyszekB
 +
 
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Grona'''
 +
<gallery widths=150px heights=150px perrow=5>
Plik:Czekoladowa 23.07.12 .jpg|Foto: kapitan
Plik:Czekoladowa 23.07.12 .jpg|Foto: kapitan
-
Plik:foto2.jpg|opis zdjęcia
+
Plik:Czekoladowa2 04.08.2012 .jpg| Foto: kapitan
 +
Plik:Czekoladowa_Veraison_1200.JPG|Czekoladowa - wybarwianie - 08/08/2015; foto: Gbed
 +
Plik:Czekoladowa-ver.jpg|Czekoladowa - pocz. wybarwiania - 29/072016; foto: RobertR
 +
Plik:Czekoladowa_grono_1200.JPG|Czekoladowa - dojrzałe grono- 12/09/2015; foto: Gbed
 +
Plik:Czekoladowa (16).JPG|Grono, foto: Kapitan
 +
Plik:30072018 Czekol.jpg|Czekoladowa - grona 30/07/2018; foto: ZbyszekB
 +
Plik:22082021-Czek.JPG|Czekoladowa - gron0 22/08/2021 (namiot foliowy); foto: ZbyszekB
 +
Plik:07082023 Czekoladowa.JPG|Czekoladowa - grona 07/08/2023 (namiot foliowy); foto: ZbyszekB
</gallery>
</gallery>
 +
 +
'''Jagody'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
Plik:Czekoladowa 10.08.2014 (2).JPG|Jagody, foto: Kapitan
 +
 +
 +
</gallery>
 +
 +
'''Krzew'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
Plik:Czekoladowa (8).JPG|Czekoladowa, foto: Kapitan
 +
Plik:Czekoladowa (15).JPG|Krzew, foto: Kapitan
 +
Plik:22082021-Czekoladowa.jpg|Czekoladowa - krzew 22/08/2021; foto:RobertR
 +
 +
</gallery>
 +
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Aktualna wersja na dzień 21:08, 7 sie 2023

Czekoladowa
Czekoladowa - grono, fot. Wielkamalpa1
Czekoladowa - grono, fot. Wielkamalpa1
Rodzice wariacja lub mutacja odmiany Kardinał Ustoicziwyj Magaracz x OP
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Polska
Masa grona 400-700 g
Rozmiary jagód 26x22 mm
Masa jagód 6 g
smak muszkat, czekoladowy posmak
SAT 2200-2300
Termin dojrzewania wczesna
Mrozoodporność -22 °C251,15 K
-7,6 °F
452,07 °R
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 17 °Bx
Zawartość kwasów 7 g/l

Opis

Polska odmiana deserowa wyhodowana przez Ryszarda Piątka w Zawadzie. Charakterystyczną cechą odmiany jest powrót do owalnych jagód na owocujących pasierbach, tak jak u odmiany matecznej. Przy wysokim szczepieniu na silnie rosnących podkładkach plenność odmiany jest bardzo wysoka ze skłonnością do nadmiernego owocowania.

Kwiat obupłciowy. Grona duże 400 – 700 g, stożkowo-cylindryczne lub stożkowe czasem z 1 skrzydełkiem, luźne. Jagody duże 22 – 26 mm, (5-8 g), kuliste, ciemnoczerwone do ciemno brązowych, Miąższ ścisły z posmakiem muszkatu, rodzynek i czekolady. Zawartość cukru w moszczu 16 – 17 %, kwasów 5- 7 g/l. Płodność latorośli 70 – 80 %. Obsada 1,2 – 1,4 grona na latorośl. Zalecane obciążenie 30 – 40 oczek na krzew.

Genealogia

treść

Choroby

Odporność na choroby podwyższona: mączniak rzekomy 7, mączniak prawdziwy 6, szara pleśń 7 (w 9 pkt skali; 1=b.podatna, 9=b.odporna)

Cięcie

średnie, 6 - 8 oczek/m²

Synonimy

PR-D-88-1

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany

owocujący krzew

Inne zdjęcia

Węgry: grono

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Czekoladowa — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie6-8 oczek/m2  +
Dojrzewaniewczesna  +
Drewnienie łozyzadowalające  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronciemne  +
KrajPolska  +
Masa400 -700g  +
Masa jagód6 g  +
Mrozoodpornosc251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R)  +
Obciążenie30-40 płodnych oczek na krzew  +
Obsada gron1,3-1,5 szt.  +
OdmianaCzekoladowa  + i Kardinał Ustoicziwyj Magaracz  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośli70-80 %  +
Rozmiar jagód26x22 mm  +
Sat2.200 -2300  +
SmakMuszkat, czekoladowy posmak  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów17  +
Zawartość kwasów7  +