modified on 23 lut 2024 at 14:20 ••• 19 197 views

Gamay

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Przekierowanie do Kekfrankos)
(Zdjęcia ułatwiające identyfikację: aktualiz.)
 
(Nie pokazano 24 wersji pomiędzy niniejszymi.)
Linia 1: Linia 1:
-
#REDIRECT [[Kekfrankos]]
+
{{Odmiana infobox
 +
|kolor=#99B3FF
 +
|odmiana=Gamay
 +
|zdjęcie=Gamay.jpg
 +
|opis zdjęcia=Autor: Viking59 z Wikipedia
 +
|rodzice=[[odmiana::Pinot Noir]] x [[odmiana::Heunisch Weiss]]
 +
|gatunek=Vitis vinifera
 +
|kraj pochodzenia=Francja
 +
|masa grona=150
 +
|rozmiary jagód=15
 +
|masa jagód=2
 +
|smak=Neutralny
 +
|SAT=2650
 +
|termin dojrzewania=Późny
 +
|ilość dni dojrzewania=nieznana
 +
|mrozoodporność=niska
 +
|kolor gron=ciemne
 +
|zapylanie=własnopylna
 +
|zastosowanie=przerobowe
 +
|zawartość cukrów=21
 +
|zawartość kwasów=8
 +
|nasiona=TAK
 +
|wzrost=średni
 +
|drewnienie łozy=zadowalające
 +
|płodność latorośli=średnia
 +
|obsada gron=nieznana
 +
|obciążenie=nieznane
 +
|plenność=niska
 +
|cięcie=n
 +
}}
 +
== Opis ==
 +
Francuska odmiana będąca podstawą znanego wina Beaujolais nouveau.
 +
Jest to odmiana stara, o której pierwsze wzmianki pochodzą z piętnastego wieku.
 +
Uprawiany chętnie z uwagi na stosunkowo wysoką plenność.
 +
Owoce są ciemne, grona ok. 150 g, jagody 15 mm średnicy  i wagi ok 2g.
 +
Owocuje 2 tygodnie przed Pinot Noir i jest łatwiejszy w uprawie.
 +
Pełna nazwa odmiany to : 'Gamay Noir a Jus Blanc'. Pod nazwą 'Gamay Noir' często mylony z odmianami 'Lemberger' (i 'Kekfrankos')
 +
 
 +
== Choroby ==
 +
Średnia odporność winifer
 +
 
 +
== Cięcie ==
 +
Zalecane krótkie na 2 pąki ze względu na bardzo obfite plonowanie.
 +
== Synonimy ==
 +
Bourguignon noir, Petit Bourguignon, Gamay Beaujolais, and Petit
 +
Gamai in France, and Blauer Gamet in Germany. European Union legislation uses Gamay noir
 +
à jus blanc
 +
 
 +
 
 +
== Wina ==
 +
 
 +
Daje wina lekkie i owocowe, zazwyczaj o posmaku malin, truskawek z nutami bzu i fiołków.
 +
Nowoczesna winifikacja poprzez macerację całych jagód pozwala wydobyć smak wiśni, czarnego pieprzu, suszonych jagód jak i świeżo ciętych kamieni(?!) i kredy.
 +
 
 +
== Tematy na naszym forum==
 +
 
 +
http://www.winogrona.org/forum/odmiany/gamay-t4415.html?hilit=gamay
 +
 
 +
== Literatura ==
 +
*http://pl.wikipedia.org/wiki/Gamay
 +
*http://en.wikipedia.org/wiki/Gamay
 +
*http://www.jancisrobinson.com/learn/grape-varieties/red/gamay
 +
*http://lescepages.free.fr/gamay.html
 +
 
 +
 
 +
== Zdjęcia ==
 +
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację===
 +
*wg INRA: [https://www.plantgrape.fr/storage/img/GamayN_BG.jpg  koronka];  ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/Gamay_N__feuille_.jpg  liść];  ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/Gamay_G1bis.jpg  grono]
 +
 
 +
===Inne zdjęcia===
 +
[http://www.rapazfreres.ch/images/Cepages/gamay.jpg  grona];  ;[http://www.rapazfreres.ch/images/Cepages/gamay2.jpg  grono];  ; [https://www.agric.wa.gov.au/sites/gateway/files/Y10_2140_Viticulture_Manjimup%20Gamay.jpg  Gamay wine grapes grown in Manjimup - (©2021 DPIRD) ]
 +
 
 +
== Zdjęcia wykonane przez forumowiczów ==
 +
'''Koronka'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
Plik:foto1.jpg|opis zdjęcia
 +
Plik:foto2.jpg|opis zdjęcia
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Liście'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
 
 +
 
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Kwiatostan'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
 
 +
 
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Grona'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
 
 +
 
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Jagody'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
 
 +
 
 +
</gallery>
 +
 
 +
'''Krzew'''
 +
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
 +
 
 +
 
 +
</gallery>
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Aktualna wersja na dzień 14:20, 23 lut 2024

Gamay
Autor: Viking59 z Wikipedia
Autor: Viking59 z Wikipedia
Rodzice Pinot Noir x Heunisch Weiss
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
Masa grona 150 g
Rozmiary jagód 15 mm
Masa jagód 2 g
smak Neutralny
SAT 2650
Termin dojrzewania Późny
Ilość dni dojrzewania nieznana
Mrozoodporność niska °C
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 21 °Bx
Zawartość kwasów 8 g/l

Opis

Francuska odmiana będąca podstawą znanego wina Beaujolais nouveau. Jest to odmiana stara, o której pierwsze wzmianki pochodzą z piętnastego wieku. Uprawiany chętnie z uwagi na stosunkowo wysoką plenność. Owoce są ciemne, grona ok. 150 g, jagody 15 mm średnicy i wagi ok 2g. Owocuje 2 tygodnie przed Pinot Noir i jest łatwiejszy w uprawie. Pełna nazwa odmiany to : 'Gamay Noir a Jus Blanc'. Pod nazwą 'Gamay Noir' często mylony z odmianami 'Lemberger' (i 'Kekfrankos')

Choroby

Średnia odporność winifer

Cięcie

Zalecane krótkie na 2 pąki ze względu na bardzo obfite plonowanie.

Synonimy

Bourguignon noir, Petit Bourguignon, Gamay Beaujolais, and Petit Gamai in France, and Blauer Gamet in Germany. European Union legislation uses Gamay noir à jus blanc


Wina

Daje wina lekkie i owocowe, zazwyczaj o posmaku malin, truskawek z nutami bzu i fiołków. Nowoczesna winifikacja poprzez macerację całych jagód pozwala wydobyć smak wiśni, czarnego pieprzu, suszonych jagód jak i świeżo ciętych kamieni(?!) i kredy.

Tematy na naszym forum

http://www.winogrona.org/forum/odmiany/gamay-t4415.html?hilit=gamay

Literatura


Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację

Inne zdjęcia

grona;  ;grono;  ; Gamay wine grapes grown in Manjimup - (©2021 DPIRD)

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Gamay — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcien oczek/m2  +
DojrzewaniePóźny  +
Drewnienie łozyzadowalające  +
GatunekVitis vinifera  +
Ilość dninieznana  +
Kolor gronciemne  +
KrajFrancja  +
Masa150 g  +
Masa jagód2 g  +
Mrozoodpornosc
Obciążenienieznane płodnych oczek na krzew  +
Obsada gronnieznana szt.  +
OdmianaGamay  +, Pinot Noir  + i Heunisch Weiss  +
Plennośćniska  +
Płodność latorośliśrednia %  +
Rozmiar jagód15 mm  +
Sat2.650  +
SmakNeutralny  +
Wzrostśredni  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów21  +
Zawartość kwasów8  +
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem