Gamay
Z Winogrona.org
(→Opis) |
(→Zdjęcia ułatwiające identyfikację: aktualiz.) |
||
(Nie pokazano 16 wersji pomiędzy niniejszymi.) | |||
Linia 11: | Linia 11: | ||
|masa jagód=2 | |masa jagód=2 | ||
|smak=Neutralny | |smak=Neutralny | ||
- | |SAT= | + | |SAT=2650 |
|termin dojrzewania=Późny | |termin dojrzewania=Późny | ||
|ilość dni dojrzewania=nieznana | |ilość dni dojrzewania=nieznana | ||
Linia 35: | Linia 35: | ||
Owoce są ciemne, grona ok. 150 g, jagody 15 mm średnicy i wagi ok 2g. | Owoce są ciemne, grona ok. 150 g, jagody 15 mm średnicy i wagi ok 2g. | ||
Owocuje 2 tygodnie przed Pinot Noir i jest łatwiejszy w uprawie. | Owocuje 2 tygodnie przed Pinot Noir i jest łatwiejszy w uprawie. | ||
+ | Pełna nazwa odmiany to : 'Gamay Noir a Jus Blanc'. Pod nazwą 'Gamay Noir' często mylony z odmianami 'Lemberger' (i 'Kekfrankos') | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
+ | Średnia odporność winifer | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
- | + | Zalecane krótkie na 2 pąki ze względu na bardzo obfite plonowanie. | |
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
+ | Bourguignon noir, Petit Bourguignon, Gamay Beaujolais, and Petit | ||
+ | Gamai in France, and Blauer Gamet in Germany. European Union legislation uses Gamay noir | ||
+ | à jus blanc | ||
+ | |||
+ | |||
+ | == Wina == | ||
+ | |||
+ | Daje wina lekkie i owocowe, zazwyczaj o posmaku malin, truskawek z nutami bzu i fiołków. | ||
+ | Nowoczesna winifikacja poprzez macerację całych jagód pozwala wydobyć smak wiśni, czarnego pieprzu, suszonych jagód jak i świeżo ciętych kamieni(?!) i kredy. | ||
== Tematy na naszym forum== | == Tematy na naszym forum== | ||
+ | |||
+ | http://www.winogrona.org/forum/odmiany/gamay-t4415.html?hilit=gamay | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
+ | *http://pl.wikipedia.org/wiki/Gamay | ||
+ | *http://en.wikipedia.org/wiki/Gamay | ||
+ | *http://www.jancisrobinson.com/learn/grape-varieties/red/gamay | ||
+ | *http://lescepages.free.fr/gamay.html | ||
- | |||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
+ | ===Zdjęcia ułatwiające identyfikację=== | ||
+ | *wg INRA: [https://www.plantgrape.fr/storage/img/GamayN_BG.jpg koronka]; ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/Gamay_N__feuille_.jpg liść]; ;[https://www.plantgrape.fr/storage/img/Gamay_G1bis.jpg grono] | ||
+ | |||
+ | ===Inne zdjęcia=== | ||
+ | [http://www.rapazfreres.ch/images/Cepages/gamay.jpg grona]; ;[http://www.rapazfreres.ch/images/Cepages/gamay2.jpg grono]; ; [https://www.agric.wa.gov.au/sites/gateway/files/Y10_2140_Viticulture_Manjimup%20Gamay.jpg Gamay wine grapes grown in Manjimup - (©2021 DPIRD) ] | ||
+ | |||
+ | == Zdjęcia wykonane przez forumowiczów == | ||
+ | '''Koronka''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | Plik:foto1.jpg|opis zdjęcia | ||
+ | Plik:foto2.jpg|opis zdjęcia | ||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Liście''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Kwiatostan''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Grona''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Jagody''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
+ | |||
+ | '''Krzew''' | ||
+ | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
+ | |||
+ | |||
+ | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Aktualna wersja na dzień 14:20, 23 lut 2024
Gamay | |
---|---|
![]() Autor: Viking59 z Wikipedia | |
Rodzice | Pinot Noir x Heunisch Weiss |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Francja |
Masa grona | 150 g |
Rozmiary jagód | 15 mm |
Masa jagód | 2 g |
smak | Neutralny |
SAT | 2650 |
Termin dojrzewania | Późny |
Ilość dni dojrzewania | nieznana |
Mrozoodporność | niska °C![]() |
Kolor gron | ciemne |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 21 °Bx |
Zawartość kwasów | 8 g/l |
Opis
Francuska odmiana będąca podstawą znanego wina Beaujolais nouveau. Jest to odmiana stara, o której pierwsze wzmianki pochodzą z piętnastego wieku. Uprawiany chętnie z uwagi na stosunkowo wysoką plenność. Owoce są ciemne, grona ok. 150 g, jagody 15 mm średnicy i wagi ok 2g. Owocuje 2 tygodnie przed Pinot Noir i jest łatwiejszy w uprawie. Pełna nazwa odmiany to : 'Gamay Noir a Jus Blanc'. Pod nazwą 'Gamay Noir' często mylony z odmianami 'Lemberger' (i 'Kekfrankos')
Choroby
Średnia odporność winifer
Cięcie
Zalecane krótkie na 2 pąki ze względu na bardzo obfite plonowanie.
Synonimy
Bourguignon noir, Petit Bourguignon, Gamay Beaujolais, and Petit Gamai in France, and Blauer Gamet in Germany. European Union legislation uses Gamay noir à jus blanc
Wina
Daje wina lekkie i owocowe, zazwyczaj o posmaku malin, truskawek z nutami bzu i fiołków. Nowoczesna winifikacja poprzez macerację całych jagód pozwala wydobyć smak wiśni, czarnego pieprzu, suszonych jagód jak i świeżo ciętych kamieni(?!) i kredy.
Tematy na naszym forum
http://www.winogrona.org/forum/odmiany/gamay-t4415.html?hilit=gamay
Literatura
- http://pl.wikipedia.org/wiki/Gamay
- http://en.wikipedia.org/wiki/Gamay
- http://www.jancisrobinson.com/learn/grape-varieties/red/gamay
- http://lescepages.free.fr/gamay.html
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
Inne zdjęcia
grona; ;grono; ; Gamay wine grapes grown in Manjimup - (©2021 DPIRD)
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | n oczek/m2 + |
Dojrzewanie | Późny + |
Drewnienie łozy | zadowalające + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Ilość dni | nieznana + |
Kolor gron | ciemne + |
Kraj | Francja + |
Masa | 150 g + |
Masa jagód | 2 g + |
Mrozoodpornosc | ![]() |
Obciążenie | nieznane płodnych oczek na krzew + |
Obsada gron | nieznana szt. + |
Odmiana | Gamay +, Pinot Noir + i Heunisch Weiss + |
Plenność | niska + |
Płodność latorośli | średnia % + |
Rozmiar jagód | 15 mm + |
Sat | 2.650 + |
Smak | Neutralny + |
Wzrost | średni + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 21 + |
Zawartość kwasów | 8 + |