modified on 4 kwi 2023 at 16:23 ••• 35 007 views

Kerling

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia: grona)
(Zdjęcia: grono)
Linia 38: Linia 38:
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
-
Szkółka clematisy.pl :[http://www.clematisy.pl/uploadedimages/original/10036.jpg grona]
+
Szkółka clematisy.pl :[http://www.clematisy.pl/uploadedimages/original/10036.jpg grona]; Antes:[http://www.traubenshow.de/images/stories/Kernling_Bilder/Kernling%20IMG_1275.JPG grono (kl.LH 74)]
<gallery widths=120px heights=120px perrow=5>
<gallery widths=120px heights=120px perrow=5>
Plik:Kernling-k.jpg|Kernling-koronka; foto:ZbyszekB
Plik:Kernling-k.jpg|Kernling-koronka; foto:ZbyszekB

Wersja z 17:47, 4 mar 2013

Kernling
Kernling - grona 2011; foto ZB
Kernling - grona 2011; foto ZB
Rodzice mutacja odmiany Kerner
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Niemcy
Masa grona 150-250 g
Rozmiary jagód 15-17 mm
smak typu riesling
SAT 2600
Termin dojrzewania 1-10.10
Mrozoodporność -23 °C250,15 K
-9,4 °F
450,27 °R
Kolor gron różowe-szare
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe

Opis

Mutacja odmiany Kerner o różowo-szarych owocach .Hodowca : Herrn Ludwig Hochdörffer, Landau-Nußdorf / Rheinpfalz . Odmiana do wyrobu białego wina w typie Rieslinga. Zalecana do uprawy w najcieplejszych regionach kraju - tam gdzie odmiana Riesling nie dojrzewa wystarczająco dobrze.
Do wypróbowania.

Wzrost krzewu średnio-silny. Kwitnienie późne. Veraison przy ok.15[Bx]. Pędy boczne (pasierby) nieliczne. Liście ciemno zielone, średniej wielkości do dużych.

Zbiory na tydzień przed odmianą macierzystą Kerner. Zebrane w tym czasie co i Kerner wykazują większy ekstrakt cukrowy 1-2[Bx] i mniejszą zawartość kwasów.

Choroby

Odmiana mocno podatna na mączniaka rzekomego, ale mniej podatna niż odmiana Kerner

Cięcie

8-10 oczek /m2

Synonimy

"13 80"

Literatura

Zdjęcia

Szkółka clematisy.pl :grona; Antes:grono (kl.LH 74)

Fakty o Kerling — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie1-10.10  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronróżowe-szare  +
KrajNiemcy  +
Masa150 -250g  +
Mrozoodpornosc250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R)  +
OdmianaKernling  +, Kerner  + i Riesling  +
Rozmiar jagód15-17 mm  +
Sat2.600  +
SmakTypu riesling  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +