modified on 11 sty 2023 at 21:43 ••• 85 697 views

Gołubok

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Opis)
(Zdjęcia)
Linia 78: Linia 78:
Plik:Gołubok-gr6.jpg|Gołubok - grono z pąków zapasowych -17/09/11: Foto: ZbyszekB
Plik:Gołubok-gr6.jpg|Gołubok - grono z pąków zapasowych -17/09/11: Foto: ZbyszekB
Plik:Gołubok-gr8.jpg|Gołubok - owocujący krzew - 05/09/12: Foto: Gbed
Plik:Gołubok-gr8.jpg|Gołubok - owocujący krzew - 05/09/12: Foto: Gbed
 +
Plik:Gołubok-kw.JPG|Gołubok kwitnące kwiatostany 20/06/13: Foto: Gbed
</gallery>
</gallery>
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Wersja z 21:27, 20 cze 2013

Gołubok
Gołubok - grono, Foto: P. Pawluczuk
Gołubok - grono, Foto: P. Pawluczuk
Rodzice (Siewiernyj x Sorok Liet Oktabria) x Odesskij Rannij x (Alicante x Cabernet Sauvignon)
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Ukraina
Masa grona 100-140 g
Rozmiary jagód 14 mm
Masa jagód 1,6 g
smak czarna porzeczka
SAT 2450
GDDC 1030
Termin dojrzewania 11-20.09
Mrozoodporność -26 °C247,15 K
-14,8 °F
444,87 °R
Kolor gron czarne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 19 °Bx
Zawartość kwasów 8 g/l

Opis

Bardzo atrakcyjna odmiana przerobowa do wytwarzania czerwonego wina. Smaczne jagody mają silnie barwiący sok. Ponieważ liście tej odmiany przebarwiają się wcześnie na czerwono-brązowy kolor krzew może stanowić atrakcyjną ozdobę ogrodu. Krzew rośnie silnie i o pokroju wyprostowanym. Wymaga cięcia "zielonego" (letniego)przy uprawie na wino. Formy raczej wysokie. Dobrze regeneruje po zimowych mrozach. Owocuje zadowalająco nawet z pąków zapasowych. Owocował minimalnie ale nawet po zimie 2006(-31ºC). Po zimie 2010(-28ºC) ok.50% pąków głównych zostało uszkodzonych (co nie powinno mieć większego wpływu na plon). Do sprawdzenia.

Odmiana pochodzi z Ukrainy, wyprowadzona w 1958 roku.

Cechą charakterystyczną są długie i liczne wąsy czepne. Tworzy też dużą ilość pasierbów przez co krzew mocno się zagęszcza.

genealogia

GOŁUBOK = Severnyj X mixturi of pollen: Odeskii Rannii, 40 Liet Oktiabria, (Alikant Boushe x CS)

Gołubok →  87,5%V.vinifera +12,5%V.amurensis

Choroby

Odmiana podatna na mączniaka prawdziwego. wymaga minimum 2-ch profilaktycznych zabiegów chemicznych przeciw tej chorobie, aby otrzymać owoce przydatne na wino. W rejonach o nasileniu tej choroby wymaga znacznie więcej zabiegów.

Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy . Zarówno owoce jak i liście są bardzo podatne na mączniaka prawdziwego. W skali 1 do 9 - wynik 8/9 [B/L]; B- jagody ; L- liście. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie). Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. Potrzebuje takiej samej ochrony jak większość vinifer - przeciw oidium

Wg badań na Uniwersytecie w Brnie za okres 1996-2003 w uprawie polowej i naturalnych warunkach, wykazuje średnią odporność na mączniaka rzekomego (Plasmopara viticola). W skali 1-9 odporność wynosi 5,13 pkt . Dla porównania : Riesling 2,5 pkt , a Seyve Villard 12-375 ma odporność 8,75 pkt

Cięcie

Bez wymagań

Dojrzewanie

Synonimy

Golubok; Golubon Rot

Literatura

http://vinograd.info/sorta/vinnye/golybok.html

Zdjęcia

Szkółka clematisy.pl : grono

Fakty o Gołubok — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie11-20.09  +
Drewnienie łozybardzo dobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Gddc1030  +
Kolor gronczarne  +
KrajUkraina  +
Masa100 -140g  +
Masa jagód1,6 g  +
Mrozoodpornosc247,15 K (-26 °C, -14,8 °F, 444,87 °R)  +
Obciążenie50-55 płodnych oczek na krzew  +
Obsada gron1,8-2,4 szt.  +
OdmianaGołubok  +, Siewiernyj  +, Sorok Liet Oktabria  +, Odesskij Rannij  +, Alicante  + i Cabernet Sauvignon  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośli85-95 %  +
Rozmiar jagód14 mm  +
Sat2.450  +
SmakCzarna porzeczka  +
Wzrostsilny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów19  +
Zawartość kwasów8  +