modified on 7 sie 2023 at 21:08 ••• 35 258 views

Czekoladowa

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia: krzew i grona)
m (uzupełnienie)
Linia 4: Linia 4:
|zdjęcie=Czekoladowa_grono_wielkamalpa1.jpg
|zdjęcie=Czekoladowa_grono_wielkamalpa1.jpg
|opis zdjęcia=Czekoladowa - grono, fot. Wielkamalpa1
|opis zdjęcia=Czekoladowa - grono, fot. Wielkamalpa1
-
|rodzice=wariacja lub mutacja odmiany [[odmiana::Kardinał Ustoicziwyj Magaracz]] x ([[odmiana::Cardinal]] x [[odmiana::Antiej Magaraczskij]])
+
|rodzice=wariacja lub mutacja odmiany [[odmiana::Kardinał Ustoicziwyj Magaracz]] x OP
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa
|gatunek=Hybryda międzygatunkowa
|kraj pochodzenia=Polska
|kraj pochodzenia=Polska
Linia 10: Linia 10:
|rozmiary jagód=26x22
|rozmiary jagód=26x22
|masa jagód=6
|masa jagód=6
-
|smak=muszkat, czekoladowy posmak
+
|smak= muszkat, czekoladowy posmak
-
|SAT=2100
+
|SAT=2200-2300
-
|termin dojrzewania=b.wczesna
+
|termin dojrzewania=wczesna
|mrozoodporność=-22
|mrozoodporność=-22
|kolor gron=ciemne
|kolor gron=ciemne
-
|zapylanie=własnopylna
+
|zapylanie= własnopylna
|zastosowanie=deserowe
|zastosowanie=deserowe
|zawartość cukrów=17
|zawartość cukrów=17
|zawartość kwasów=7
|zawartość kwasów=7
|nasiona=TAK
|nasiona=TAK
-
|wzrost=śednio silny
+
|wzrost=średnio silny
|drewnienie łozy=zadowalające
|drewnienie łozy=zadowalające
|płodność latorośli=70-80
|płodność latorośli=70-80
Linia 29: Linia 29:
}}
}}
== Opis ==
== Opis ==
-
Polska odmiana wychodowana przez Ryszarda Piątka w Zawadzie.
+
Polska odmiana deserowa wyhodowana przez Ryszarda Piątka w Zawadzie.
Charakterystyczną cechą odmiany jest powrót do owalnych jagód na owocujących pasierbach, tak jak u odmiany matecznej. Przy wysokim szczepieniu na silnie rosnących podkładkach plenność odmiany jest bardzo wysoka ze skłonnością do nadmiernego owocowania.
Charakterystyczną cechą odmiany jest powrót do owalnych jagód na owocujących pasierbach, tak jak u odmiany matecznej. Przy wysokim szczepieniu na silnie rosnących podkładkach plenność odmiany jest bardzo wysoka ze skłonnością do nadmiernego owocowania.
 +
Kwiat obupłciowy. Grona duże 400 – 700 g, stożkowo-cylindryczne lub stożkowe czasem z 1 skrzydełkiem, luźne. Jagody duże 22 – 26 mm, (5-8 g), kuliste, ciemnoczerwone do ciemno brązowych, Miąższ ścisły z posmakiem muszkatu, rodzynek i czekolady. Zawartość cukru w moszczu 16 – 17 %, kwasów 5- 7 g/l. Płodność latorośli 70 – 80 %. Obsada 1,2 – 1,4 grona na latorośl. Zalecane obciążenie 30 – 40 oczek na krzew.   
== Genealogia ==
== Genealogia ==
  treść
  treść
== Choroby ==
== Choroby ==
-
podwyższona
+
Odporność na choroby podwyższona: mączniak rzekomy 7, mączniak prawdziwy 6, szara pleśń 7  (w 9 pkt skali; 1=b.podatna, 9=b.odporna)
== Cięcie ==
== Cięcie ==

Wersja z 20:33, 12 mar 2015

Czekoladowa
Czekoladowa - grono, fot. Wielkamalpa1
Czekoladowa - grono, fot. Wielkamalpa1
Rodzice wariacja lub mutacja odmiany Kardinał Ustoicziwyj Magaracz x OP
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Polska
Masa grona 400-700 g
Rozmiary jagód 26x22 mm
Masa jagód 6 g
smak muszkat, czekoladowy posmak
SAT 2200-2300
Termin dojrzewania wczesna
Mrozoodporność -22 °C
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 17 °Bx
Zawartość kwasów 7 g/l

Opis

Polska odmiana deserowa wyhodowana przez Ryszarda Piątka w Zawadzie. Charakterystyczną cechą odmiany jest powrót do owalnych jagód na owocujących pasierbach, tak jak u odmiany matecznej. Przy wysokim szczepieniu na silnie rosnących podkładkach plenność odmiany jest bardzo wysoka ze skłonnością do nadmiernego owocowania.

Kwiat obupłciowy. Grona duże 400 – 700 g, stożkowo-cylindryczne lub stożkowe czasem z 1 skrzydełkiem, luźne. Jagody duże 22 – 26 mm, (5-8 g), kuliste, ciemnoczerwone do ciemno brązowych, Miąższ ścisły z posmakiem muszkatu, rodzynek i czekolady. Zawartość cukru w moszczu 16 – 17 %, kwasów 5- 7 g/l. Płodność latorośli 70 – 80 %. Obsada 1,2 – 1,4 grona na latorośl. Zalecane obciążenie 30 – 40 oczek na krzew.

Genealogia

treść

Choroby

Odporność na choroby podwyższona: mączniak rzekomy 7, mączniak prawdziwy 6, szara pleśń 7 (w 9 pkt skali; 1=b.podatna, 9=b.odporna)

Cięcie

średnie, 6 - 8 oczek/m²

Synonimy

PR-D-88-1

Literatura

http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=10&view=odmiana

Zdjęcia

Winstok: grono;Szkółka w Zawadzie:owocujący krzew

Fakty o Czekoladowa — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie6-8 oczek/m2  +
Dojrzewaniewczesna  +
Drewnienie łozyzadowalające  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronciemne  +
KrajPolska  +
Masa400 -700g  +
Masa jagód6 g  +
Mrozoodpornosc251,15 K (-22 °C, -7,6 °F, 452,07 °R)  +
Obciążenie30-40 płodnych oczek na krzew  +
Obsada gron1,3-1,5 szt.  +
OdmianaCzekoladowa  + i Kardinał Ustoicziwyj Magaracz  +
Plennośćwysoka  +
Płodność latorośli70-80 %  +
Rozmiar jagód26x22 mm  +
Sat2.200 -2300  +
SmakMuszkat, czekoladowy posmak  +
Wzrostśrednio silny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów17  +
Zawartość kwasów7  +
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcejRozumiem