Leon Millot – Winogrona.org
modified on 23 lut 2024 at 18:43 ••• 133 656 views

Leon Millot

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Literatura)
(Zdjęcia: *)
Linia 77: Linia 77:
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
-
Fotki ułatwiające identyfikację odmiany[http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?211636 liść];  [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?224288 spód liścia];  [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?229068 kwiatostan];  [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?211974 grono];  ;[http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?271771 kwiatostan];  ;[http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?316032 grono i jagody]
+
===Fotki ułatwiające identyfikację odmiany===
-
 
+
[http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?211636 liść];  [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?224288 spód liścia];  [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?229068 kwiatostan];  [http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?211974 grono];  ;[http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?271771 kwiatostan];  ;[http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/html/dispimage.pl?316032 grono i jagody]
-
Inne zdjęcia : Winnica Golesz - [http://www.winnica.golesz.pl/jpg/owoce/leon-millot.jpg owocujący krzew];  ;Niedzica 500m npm - [http://images46.fotosik.pl/30/7f1e7e8a3d10e2d3.jpg owocujący krzew]
+
===Inne zdjęcia=== 
-
+
Winnica Golesz - [http://www.winnica.golesz.pl/jpg/owoce/leon-millot.jpg owocujący krzew];  ;Niedzica 500m npm - [http://images46.fotosik.pl/30/7f1e7e8a3d10e2d3.jpg owocujący krzew]
-
 
+
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów===
-
<gallery widths=150px heights=150px perrow=4>
+
<gallery widths=150px heights=150px perrow=6>
Plik:LM-koronka.jpg| Leon Millot - koronka; Foto: ZbyszekB
Plik:LM-koronka.jpg| Leon Millot - koronka; Foto: ZbyszekB
Plik:LM-koniec-veraison.jpg| Leon Millot -  końcówka veraison ; Foto: ZbyszekB
Plik:LM-koniec-veraison.jpg| Leon Millot -  końcówka veraison ; Foto: ZbyszekB

Wersja z 22:26, 23 mar 2013

Leon Millot
Leon Millot - grono; Foto: ZbyszekB
Leon Millot - grono; Foto: ZbyszekB
Rodzice MGt101-14(V.rip. x V.rup.) x Goldriesling
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Francja
Rozmiary jagód 10 mm
smak neutralny
SAT 2440
Termin dojrzewania 21-30.09
Mrozoodporność -28 °C245,15 K
-18,4 °F
441,27 °R
Kolor gron ciemne
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie przerobowe
Zawartość cukrów 21 °Bx
Zawartość kwasów 6,5 g/l

Opis

Owoce osiągają dojrzałość zbiorczą zazwyczaj pod koniec września, przy zawartości cukru 20-22%. Plenność krzewów dobra, szczególnie, gdy są uprawiane w wyższych formach. Owoce małe, kuliste, ciemnogranatowe. Moszcz o jasnoczerwonym zabarwieniu, bez wyraźnego aromatu, ale o bardzo przyjemnym smaku. Wino stołowe dobrej jakości, o nieco zbyt niskiej kwasowości i aromacie wiśni, bzu i tytoniu Jedna z najlepszych odmian, z grupy tzw. "frankoamerykanów". Ze względu na silny wzrost i wysoką odporność na przemarzanie Leon Millot może być uprawiany także w wysokich i przestrzennych formach.

Genealogia

Leon Millot = MGt101-14 (RUP X rip) X Goldriesling (Riesling X
Courtillier musqué)= 50%V.vinifera + 25%V.rupestris + 25%V.riparia 

Podobne odmiany : Marechal Foch; Frontenac


Choroby

W sprzyjających warunkach ochrona chemiczna nie jest konieczna, chociaż krzewy są dość podatne na mączniaka rzekomego.

Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy – owoce są lekko podatne na mączniaka prawdziwego, a liście średnio podatne W skali 1 do 9 - wynik 3/6{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań. Praktycznie wystarczają 2 zabiegi chemiczne w sezonie - przeciw oidium (przy nie sprzyjających warunkach)


Cięcie

Najlepszym sposobem prowadzenia krzewu są sznury z wieloletnimi stałymi ramionami i łozami śedniej długości (6-8 pąków) [1];[2]


Parametry

wg New York Cornell University

1967r zbiór 25/09 - 21,2Brix; kwasy 6,3g/l; taniny 1,52g/l

1968r zbiór 6/09 - 18,6Brix; kwasy 7,4g/l; taniny 0,92g/l

1969r zbiór 26/09 - 21Brix; kwasy 6,7g/l; taniny 1,02g/l

1970r zbiór 30/09 - 19Brix; kwasy 5,7g/l; taniny 1,73g/l

1972r zbiór 4/10 - 21,2Brix; kwasy 7,3g/l; taniny 1,44g/l

1973r zbiór 27/09 - 22Brix; kwasy 4,9g/l; taniny 1,49g/l

Iowa(winnica nr1) zbiór 24/08/2010 - grona masa 58g; jagody masa 1,21g; ekstrakt 19,6Brix; pH 3,37; TA 9,6g/l; GDD 2512ºF (1395ºC)

Iowa(winnica nr2) zbiór 12/08/2010 - grona 54g; jagody 1,08g; ekstrakt 18Brix; pH 3,49; TA 11,81g/l; GDD 2441ºF (1356ºC)

Wino

W pełni dojrzałe owoce dają wino charakteryzujące się zrównoważoną zawartością cukrów i kwasów, piękną barwą, pełnym owocowym aromatem, o średniej zawartości tanin,zdominowanym przez nutę borówkową. W moszczu kwasy nieco mniejsze, a cukry większe niż u odmiany Marechal Foch. Cuvee tych 2-ch odmian dobrze się komponuje i daje wina możliwe do dłuższego przechowywania.

Léon Millot 2010 (96pkt) Großes Gold na PIWI Weinpreis 2012 - kategoria "Rotwein" charakterystyka wina (punktacja - patrz wino Regent)

Synonimy

Kuhlmann 194-2 , Millot

Literatura

  1. Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib
  2. wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib

http://viticulture.hort.iastate.edu/cultivars/Leon%20Millot.pdf

Linki

Opinie na forum: Leon Millot

Zdjęcia

Fotki ułatwiające identyfikację odmiany

liść; spód liścia; kwiatostan; grono;  ;kwiatostan;  ;grono i jagody

Inne zdjęcia

Winnica Golesz - owocujący krzew;  ;Niedzica 500m npm - owocujący krzew

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Fakty o Leon Millot — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-30.09  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor gronciemne  +
KrajFrancja  +
Mrozoodpornosc245,15 K (-28 °C, -18,4 °F, 441,27 °R)  +
OdmianaLeon Millot  +, Marechal Foch  + i Frontenac  +
Rozmiar jagód10 mm  +
Sat2.440  +
SmakNeutralny  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +
Zawartość cukrów21  +
Zawartość kwasów6,5  +