Regent – Winogrona.org
modified on 21 wrz 2024 at 12:55 ••• 211 566 views

Regent

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
Linia 20: Linia 20:
== Opis ==
== Opis ==
Nowa, atrakcyjna niemiecka odmiana przerobowa do wyrobu czerwonego wina. Grona i jagody podobne nieco do odmiany Pinot Noir. Morozoodporność i okres dojrzewania wydają się odpowiednie dla polskich warunków klimatycznych. Odmiana odporna na choroby grzybowe. <bibref f="wino.bib">Ambrosi-1994</bibref> <bibref f="wino.bib">Vanek-1995</bibref> <bibref f="wino.bib">Ambrosi-1997</bibref> <bibref f="wino.bib">Hillerbrand-1998</bibref> <bibref f="wino.bib">Mysliwiec-2003</bibref>
Nowa, atrakcyjna niemiecka odmiana przerobowa do wyrobu czerwonego wina. Grona i jagody podobne nieco do odmiany Pinot Noir. Morozoodporność i okres dojrzewania wydają się odpowiednie dla polskich warunków klimatycznych. Odmiana odporna na choroby grzybowe. <bibref f="wino.bib">Ambrosi-1994</bibref> <bibref f="wino.bib">Vanek-1995</bibref> <bibref f="wino.bib">Ambrosi-1997</bibref> <bibref f="wino.bib">Hillerbrand-1998</bibref> <bibref f="wino.bib">Mysliwiec-2003</bibref>
 +
 +
== Choroby ==
 +
 +
 +
== Cięcie ==
 +
== Synonimy ==
== Synonimy ==
Gf. 67-198-3.
Gf. 67-198-3.
 +
== Literatura ==
== Literatura ==
<bibreferences/>
<bibreferences/>

Wersja z 12:10, 18 lut 2010

Regent
Regent - grona Foto: Henryk Wierciński
Regent - grona Foto: Henryk Wierciński
Rodzice (Silvaner x Mueller-Thurgau) x Chambourcin
Gatunek hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Niemcy 1967
Masa grona 150-180 g
Rozmiary jagód 15 mm mm
Termin dojrzewania 21-30.09
Mrozoodporność -24 °C249,15 K
-11,2 °F
448,47 °R
Kolor gron granatowe
Zastosowanie przerobowe

Opis

Nowa, atrakcyjna niemiecka odmiana przerobowa do wyrobu czerwonego wina. Grona i jagody podobne nieco do odmiany Pinot Noir. Morozoodporność i okres dojrzewania wydają się odpowiednie dla polskich warunków klimatycznych. Odmiana odporna na choroby grzybowe. [1] [2] [3] [4] [5]

Choroby

Cięcie

Synonimy

Gf. 67-198-3.

Literatura

  1. Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
  2. Vanek, G. (1995). Vinic 1 - Odrody. Bratyslava: Priroda. Bib
  3. Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
  4. Hillerbrand, W., Lott, H., & Pfaff, F. (1998). Taschenbuch der Rebsorten (1 ed.) Mainz: Fachferlag Fraund. Bib
  5. Myśliwiec, R. (2003). Uprawa winorośli (1 ed.) Warszawa: PWRiL. Bib


Zdjęcia

Fakty o Regent — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-30.09  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Kolor grongranatowe  +
KrajNiemcy 1967  +
Masa150 -180g  +
Mrozoodpornosc249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R)  +
OdmianaRegent  +, Silvaner  +, Mueller-Thurgau  + i Chambourcin  +
Rozmiar jagód15 mm mm  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +