Rubanka – Winogrona.org
modified on 23 sie 2016 at 12:06 ••• 8 667 views

Rubanka

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
Linia 20: Linia 20:
== Opis ==
== Opis ==
Nowa atrakcyjna słowacka odmiana deserowa. Ma dość duże, półprzeźroczyste zielono-żółte jagody i spore grona. Jest wystarczająco mrozoodporna dla polskich zim jednak w związku z wczesnym rozpoczynaniem wegetacji jest dość wrażliwa na wiosenne przymrozki. Ma dość cienkie latorośle, które jadnak dobrze drewnieją. Średnio odporna na typowe choroby winorośli. Odmiana warta wypróbowania w polskich warunkach klimatycznych.<bibref f="wino.bib">Pospisilowa-1998</bibref>
Nowa atrakcyjna słowacka odmiana deserowa. Ma dość duże, półprzeźroczyste zielono-żółte jagody i spore grona. Jest wystarczająco mrozoodporna dla polskich zim jednak w związku z wczesnym rozpoczynaniem wegetacji jest dość wrażliwa na wiosenne przymrozki. Ma dość cienkie latorośle, które jadnak dobrze drewnieją. Średnio odporna na typowe choroby winorośli. Odmiana warta wypróbowania w polskich warunkach klimatycznych.<bibref f="wino.bib">Pospisilowa-1998</bibref>
 +
 +
 +
== Choroby ==
 +
 +
 +
== Cięcie ==
 +
== Synonimy ==
== Synonimy ==
JBPK 13/37.
JBPK 13/37.
 +
== Literatura ==
== Literatura ==
<bibreferences/>
<bibreferences/>

Wersja z 12:14, 18 lut 2010

Rubanka
Rubanka - grono Foto: Zenon Banasiak
Rubanka - grono Foto: Zenon Banasiak
Rodzice Julski Biser x Pannonia Kincse
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Słowacja
Masa grona 350 g
Rozmiary jagód 20x18 mm mm
Termin dojrzewania 1-10.09
Mrozoodporność -25 °C248,15 K
-13 °F
446,67 °R
Kolor gron żółto-zielone
Zastosowanie deserowe

Opis

Nowa atrakcyjna słowacka odmiana deserowa. Ma dość duże, półprzeźroczyste zielono-żółte jagody i spore grona. Jest wystarczająco mrozoodporna dla polskich zim jednak w związku z wczesnym rozpoczynaniem wegetacji jest dość wrażliwa na wiosenne przymrozki. Ma dość cienkie latorośle, które jadnak dobrze drewnieją. Średnio odporna na typowe choroby winorośli. Odmiana warta wypróbowania w polskich warunkach klimatycznych.[1]


Choroby

Cięcie

Synonimy

JBPK 13/37.

Literatura

  1. Pospisilowa, D., & Korpas, O. (1998). Nove slachtenie vinica na Slovensku (1 ed.) Bratislava: Z&J. Bib


Zdjęcia

Fakty o Rubanka — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie1-10.09  +
GatunekVitis vinifera  +
Kolor gronżółto-zielone  +
KrajSłowacja  +
Masa350 g  +
Mrozoodpornosc248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R)  +
OdmianaRubanka  +, Julski Biser  + i Pannonia Kincse  +
Rozmiar jagód20x18 mm mm  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +