Canadice – Winogrona.org
modified on 27 wrz 2024 at 19:04 ••• 65 949 views

Canadice

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Dojrzewanie: parametry dojrzewania)
(Zdjęcia wykonane przez forumowiczów)
Linia 79: Linia 79:
Plik:Canadice_koronka1.jpg|Canadice - koronka. Fot. GrapesEater
Plik:Canadice_koronka1.jpg|Canadice - koronka. Fot. GrapesEater
Plik:Canadice_pak.jpg|Canadice - pąk. Fot. GrapesEater
Plik:Canadice_pak.jpg|Canadice - pąk. Fot. GrapesEater
 +
Plik:Liscie.jpg|Canadice - Największe liście; Foto: GrapesEater
</gallery>
</gallery>
[[Kategoria:Odmiany]]
[[Kategoria:Odmiany]]

Wersja z 12:12, 8 sie 2015

Canadice
Canadice - grono - foto: dziadek2
Canadice - grono - foto: dziadek2
Rodzice Bath x Himrod
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia USA
Masa grona 100-150 g
Rozmiary jagód 12 mm
Masa jagód 1,8 g
smak labrusca
SAT 2400-2500
Termin dojrzewania 11-20.09
Ilość dni dojrzewania 115-120
Mrozoodporność -27 °C246,15 K
-16,6 °F
443,07 °R
Kolor gron różowe
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe
Zawartość cukrów 20,9 °Bx
Odmiana beznasienna

Opis

Odmiana mrozoodporna, grona zwarte, w wilgotne lata mogą być porażane szarą pleśnią. W niektóre cieplejsze lata i przy suchej jesiennej pogodzie jagody "rodzynkują", co raczej nie zdarza się w naszym klimacie podobnym odmianom ,takim jak: Einset Seedless i Himrod

Wzrost krzewu silny.Liście duże z trzema lub pięcioma głęboko wyciętymi klapami, od dołu omszone, często z drobnymi plamami, które są normalnym i charakterystycznym zjawiskiem dla tej odmiany.Niewykorzystane owoce jako deserowe można przetrzymać na krzewie w celu zwiększenia ekstraktu cukrowego do wykorzystania przy wyrobie win (cuvee) [1]; ; [2]

Grona: średniej wielkości o masie ok.140g, długie, cylindryczne , często ze skrzydełkami,średnio lub mocno zwarte.

Jagody: beznasienne, małe o masie ok.1,8g, kuliste do lekko owalnych, ciemnoróżowe z obfitym woskowym nalotem, który nadaje im szarą barwę.

Miąższ: soczysty, aromatyczny, smaczny; skórka oddziela się od miąższu.

Genealogia

Drzewko genealogiczne (kliknij aby powięszyć)

Canadice = Bath x Himrod  
50% Vitis vinifera + 50% Vitis labrusca

Dojrzewanie

Skierniewice za lata 2006-2008

zbiory;28/09; masa gron 146g; masa jagód 1,88g;plon 1,82kg/krzew; ekstrakt 20,9(%)

dojrzewanie i parametry 2014

Choroby

Wg badań za okres 1991/93 - Instytut Rebenzuchtung Geilweilerhof, Siebeldingen , Niemcy - owoce są tolerancyjne na mączniaka prawdziwego, a liście średnio podatne. W skali 1 do 9 - wynik 2/4{B/L] B- jagody ; L- liście]. Dla porównania ; Muller Thurgau B/L=9/7 ; Silvaner B/L=9/9 (1 - brak oznak chorobowych; 9 - jagody porażone w ok.70%, a liście prawie całkowicie) Uprawa bez żadnej ochrony chemicznej w czasie badań

Cięcie

Najlepiej plonują starsze krzewy prowadzone w wysokiej formie z łozami ciętymi na 8-10 pąków.

Synonimy

NY 45.625.

Literatura

  1. Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib
  2. wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib

Zdjęcia

Fotki ułatwiające identyfikację odmiany

liść; spód liścia; kwiatostan; grono;  ;kwiatostan;  ;kwiatostan- rozmiary, rozmiary grona

Inne zdjęcia

fotka chateau-z owocujący krzew ; fotka chateau-z grona na krzewie ; fotka chateau-z typowe grona; Parkon.cz: grona; ;Winniczka MAGDA: grona z pąków zapasowych

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Fakty o Canadice — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Cięcie8-10 oczek/m2  +
Dojrzewanie11-20.09  +
Drewnienie łozydobre  +
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni115-120  +
Kolor gronróżowe  +
KrajUSA  +
Masa100 -150g  +
Masa jagód1,8 g  +
Mrozoodpornosc246,15 K (-27 °C, -16,6 °F, 443,07 °R)  +
OdmianaCanadice  +, Bath  +, Himrod  + i Einset Seedless  +
Odmianabeznasiennatak  +
Rozmiar jagód12 mm  +
Sat2.400 -2500  +
SmakLabrusca  +
Wzrostsilny  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +
Zawartość cukrów20,9  +