Magdalenka Andegaweńska
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(→Zdjęcia ułatwiające identyfikację: dane obserw.) |
(uzupełnienie) |
||
| Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
| - | + | |kolor=#99B3FF | |
| - | |kolor = #99B3FF | + | |odmiana=Magdalenka Andegaweńska |
| - | |zdjęcie = 121 MA-grono1-Agent007.JPG | + | |zdjęcie=121 MA-grono1-Agent007.JPG |
| - | |opis zdjęcia = Magdalenka Andegaweńska - grono Foto: Agent 007 | + | |opis zdjęcia=Magdalenka Andegaweńska - grono Foto: Agent 007 |
| - | |rodzice = [[odmiana::Malinger Wczesny]] x [[odmiana::Magdalenka Królewska]] | + | |rodzice=[[odmiana::Malinger Wczesny]] x [[odmiana::Magdalenka Królewska]] |
| - | |gatunek = Vitis vinifera | + | |gatunek=Vitis vinifera |
| - | |kraj pochodzenia = Francja | + | |kraj pochodzenia=Francja |
| - | |masa grona = 120-150 | + | |masa grona=120-150 |
| - | |rozmiary jagód = 15 | + | |rozmiary jagód=15 |
| - | |smak = przyjemny | + | |smak=przyjemny |
| - | |SAT = 2350 | + | |SAT=2350 |
| - | |termin dojrzewania = 11-20.09 | + | |termin dojrzewania=11-20.09 |
| - | |mrozoodporność = -23 | + | |ilość dni dojrzewania=ok.117 |
| - | |kolor gron = żółto-zielone | + | |mrozoodporność=-23 |
| - | | | + | |kolor gron=żółto-zielone |
| - | |zastosowanie = deserowe | + | |zapylanie=obcopylna |
| + | |zastosowanie=deserowe | ||
| + | |zawartość cukrów=19,4 | ||
| + | |zawartość kwasów=3,71 | ||
| + | |nasiona=TAK | ||
| + | |wzrost=średnio silny | ||
}} | }} | ||
| - | |||
== Opis == | == Opis == | ||
Jedna ze starszych odmian amatorsko uprawianych w Polsce. Pomimo smacznych owoców, obecnie ze względu na pojawienie się na rynku odmian atrakcyjniejszych ,rzadko spotykana. W zwiazku z tym, że ma fizjologiczny defekt zapylania często ma w gronach pewną ilość jagód zdrobniałych. <bibref f="wino.bib">Sekowski-1996</bibref> <bibref f="wino.bib">Ambrosi-1994</bibref> <bibref f="wino.bib">Sekowski-1993</bibref> <bibref f="wino.bib">Ambrosi-1997</bibref> | Jedna ze starszych odmian amatorsko uprawianych w Polsce. Pomimo smacznych owoców, obecnie ze względu na pojawienie się na rynku odmian atrakcyjniejszych ,rzadko spotykana. W zwiazku z tym, że ma fizjologiczny defekt zapylania często ma w gronach pewną ilość jagód zdrobniałych. <bibref f="wino.bib">Sekowski-1996</bibref> <bibref f="wino.bib">Ambrosi-1994</bibref> <bibref f="wino.bib">Sekowski-1993</bibref> <bibref f="wino.bib">Ambrosi-1997</bibref> | ||
Wersja z 18:34, 15 gru 2015
| Magdalenka Andegaweńska | |
|---|---|
| Magdalenka Andegaweńska - grono Foto: Agent 007 | |
| Rodzice | Malinger Wczesny x Magdalenka Królewska |
| Gatunek | Vitis vinifera |
| Kraj pochodzenia | Francja |
| Masa grona | 120-150 g |
| Rozmiary jagód | 15 mm |
| smak | przyjemny |
| SAT | 2350 |
| Termin dojrzewania | 11-20.09 |
| Ilość dni dojrzewania | ok.117 |
| Mrozoodporność | -23 °C250,15 K -9,4 °F 450,27 °R |
| Kolor gron | żółto-zielone |
| Zapylanie | obcopylna |
| Zastosowanie | deserowe |
| Zawartość cukrów | 19,4 °Bx |
| Zawartość kwasów | 3,71 g/l |
Opis
Jedna ze starszych odmian amatorsko uprawianych w Polsce. Pomimo smacznych owoców, obecnie ze względu na pojawienie się na rynku odmian atrakcyjniejszych ,rzadko spotykana. W zwiazku z tym, że ma fizjologiczny defekt zapylania często ma w gronach pewną ilość jagód zdrobniałych. [1] [2] [3] [4]
Choroby
Cięcie
Synonimy
Chasselas de Talhouet, Juliusi Magdolina, Korai Magda, Maddalena Angevine, Madeleine Angevine, Madlen Angevine, Madlen Anżewin, Madlenka Rana, Magdalenka Skora, Magdalentraube, Magdalina Anżujskaja, Margitoszoeloe, Petrowskij, Republician.
Literatura
- ↑ Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
- ↑ Sękowski, B. (1993). Pomologia systematyczna. t. IIWydawnictwo Naukowe PWN. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
Wino
Wikimedia:białe_wytrawne
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
Inne zdjęcia
gronasad-ru ; Wikimedia:grono,krzew i grona; ;kwiatostan vynmedis.lt:grono; ; Winniczka MAGDA: grona
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Fakty o Magdalenka Andegaweńska — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Dojrzewanie | 11-20.09 + |
| Gatunek | Vitis vinifera + |
| Ilość dni | ok.117 + |
| Kolor gron | żółto-zielone + |
| Kraj | Francja + |
| Masa | 120 -150g + |
| Mrozoodpornosc | 250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R) + |
| Odmiana | Magdalenka Andegaweńska +, Malinger Wczesny + i Magdalenka Królewska + |
| Rozmiar jagód | 15 mm + |
| Sat | 2.350 + |
| Smak | Przyjemny + |
| Wzrost | średnio silny + |
| Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
| Zawartość cukrów | 19,4 + |
| Zawartość kwasów | 3,71 + |

