Sofija
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
Grapeseater (dyskusja | wkład) (Utworzył nową stronę „{{Odmiana infobox |kolor=#99B3FF }} == Opis == Proszę uzupełnić. == Choroby == == Cięcie == == Synonimy == == Tematy na naszym forum== == Literatura == == Zdj…”) |
Grapeseater (dyskusja | wkład) |
||
| Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
|kolor=#99B3FF | |kolor=#99B3FF | ||
| + | |odmiana=Sofija | ||
| + | |zdjęcie=DSC6448.JPG | ||
| + | |opis zdjęcia=Sofia | ||
| + | |rodzice=Arkadia x Kiszmisz Łuczistyj | ||
| + | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa | ||
| + | |kraj pochodzenia=Ukraina | ||
| + | |masa grona=600-700 | ||
| + | |rozmiary jagód=35x28 | ||
| + | |masa jagód=10-12 | ||
| + | |smak=Lekki muszkat | ||
| + | |SAT=2400 | ||
| + | |ilość dni dojrzewania=110-115 | ||
| + | |mrozoodporność=-21 | ||
| + | |zapylanie=obcopylna | ||
| + | |zastosowanie=deserowe | ||
| + | |nasiona=TAK | ||
| + | |drewnienie łozy=zadowalające | ||
| + | |plenność=wysoka | ||
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
| - | + | ||
| + | Smaczna,obcopylna odmiana wyprowadzona przez W.Zagorulkę.Do sprawdzenia w naszych warunkach klimatycznych. | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
| - | + | średnie i długie | |
== Synonimy == | == Synonimy == | ||
| Linia 14: | Linia 33: | ||
== Literatura == | == Literatura == | ||
| + | http://vinograd.info/sorta/stolovye/sofiya.html | ||
| + | |||
| + | http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=193&view=odmiana&layout=default | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
| Linia 52: | Linia 74: | ||
</gallery> | </gallery> | ||
| - | [[Kategoria:Odmiany| | + | [[Kategoria:Odmiany|Sofija]] |
Wersja z 18:17, 17 lut 2016
| Sofija | |
|---|---|
| Sofia | |
| Rodzice | Arkadia x Kiszmisz Łuczistyj |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | Ukraina |
| Masa grona | 600-700 g |
| Rozmiary jagód | 35x28 mm |
| Masa jagód | 10-12 g |
| smak | Lekki muszkat |
| SAT | 2400 |
| Ilość dni dojrzewania | 110-115 |
| Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
| Zapylanie | obcopylna |
| Zastosowanie | deserowe |
Opis
Smaczna,obcopylna odmiana wyprowadzona przez W.Zagorulkę.Do sprawdzenia w naszych warunkach klimatycznych.
Choroby
Cięcie
średnie i długie
Synonimy
Tematy na naszym forum
Literatura
http://vinograd.info/sorta/stolovye/sofiya.html
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=193&view=odmiana&layout=default
Zdjęcia
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Sofija — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
| Drewnienie łozy | zadowalające + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Ilość dni | 110-115 + |
| Kraj | Ukraina + |
| Masa | 600 -700g + |
| Masa jagód | 10-12 g + |
| Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
| Odmiana | Sofija + |
| Plenność | wysoka + |
| Rozmiar jagód | 35x28 mm + |
| Sat | 2.400 + |
| Smak | Lekki muszkat + |
| Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |

