Rumba
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
Grapeseater (dyskusja | wkład) |
Grapeseater (dyskusja | wkład) (→Zdjęcia forumowiczów) |
||
Linia 46: | Linia 46: | ||
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | <gallery widths=180px heights=180px perrow=4> | ||
Plik:Rumba-koronka.jpg|Rumba-koronka; Foto: GrapesEater | Plik:Rumba-koronka.jpg|Rumba-koronka; Foto: GrapesEater | ||
+ | Plik:Rumba-koronka-GE.jpg|Rumba - koronka, foto: GrapesEater | ||
Wersja z 14:15, 22 maj 2016
Rumba | |
---|---|
Rodzice | Wostorg Czerwony x Чаррель |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Ukraina |
Masa grona | 700-900 g |
Rozmiary jagód | 32-24 mm |
Masa jagód | 8-10 g |
smak | Zharmonizowany |
Ilość dni dojrzewania | 95-100 |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | różowe |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Bardzo wczesna odmiana deserowa selekcji Kapelusznego. Krzewy rosną bardzo silnie. Roczne przyrosty mogą dochodzić do 6 metrów. Grona duże do bardzo dużych. Ich waga może dochodzić do 1,5 kg. Jagody duże, owalne 32 x 24 mm, o wadze 8 - 10 g. Różowe. Kształt brodawkowaty. Miąższ soczysty, chrupiący o smaku muszkatowym. Skórka cienka, wytrzymała o trochę cierpkim smaku. Jagody na długo przed pełnym wybarwieniem zaczynają gromadzić sacharozę, przez co nawet nie do końca dojrzałe, są słodkie. Osy i szerszenie mogą wyrządzać szkody w uprawie tej odmiany.
Choroby
bardzo dobra odporność na m.rz.
Cięcie
Zalecane cięcie: 8 - 10 oczek. Optymalne obciążenie 30 - 35 oczek.
Synonimy
Tematy na naszym forum
Literatura
Opisy
Zdjęcia
Zdjęcia forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Fakty o Rumba — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 95-100 + |
Kolor gron | różowe + |
Kraj | Ukraina + |
Masa | 700 -900g + |
Masa jagód | 8-10 g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Odmiana | Rumba + i Wostorg Czerwony + |
Rozmiar jagód | 32-24 mm + |
Smak | Zharmonizowany + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |