Nero
Z Winogrona.org
(Różnice między wersjami)
(genealogia,zdjęcie,uzup.opisu) |
|||
Linia 18: | Linia 18: | ||
}} | }} | ||
== Opis == | == Opis == | ||
- | Jedna z najatrakcyjniejszych odmian deserowych dla polskich warunków klimatycznych. Duże grona, smaczne, duże, ładnie wybarwione jagody w połączeniu z dość wysoką mrozoodpornością i wczesną porą dojrzewania owoców sprawiają, że odmiana ta chętnie jest uprawiana przez profesjonalistów jak też w nasadzeniach amatorskich.<bibref f="wino.bib">Mysliwiec-2002</bibref> | + | Jedna z najatrakcyjniejszych odmian deserowych dla polskich warunków klimatycznych. Duże grona, smaczne, duże, ładnie wybarwione jagody w połączeniu z dość wysoką mrozoodpornością i wczesną porą dojrzewania owoców sprawiają, że odmiana ta chętnie jest uprawiana przez profesjonalistów jak też w nasadzeniach amatorskich.<bibref f="wino.bib">Mysliwiec-2002</bibref> <br> |
+ | Coraz częściej pojawiają się informacje na temat wyrobu wina także z tej odmiany. | ||
+ | Pochodzenie(geny) tej odmiany wskazuje na taką możliwość.<br> | ||
+ | Do sprawdzenia i oceny w polskich warunkach. | ||
+ | == Genealogia == | ||
+ | '''Nero''' = SV 12375 X GARDONYI GEZA (MEDOC NOIR X CSABA GYOENGYE)<br> | ||
+ | CSABA GYOENGYE = [[odmiana::Perła Czabańska]](polska nazwa) | ||
+ | '''Nero''' → 78,1%''V.vinifera'' +1,56%''V.labrusca'' +14,58%''V.rupestris'' | ||
+ | +3,12%''V.berlandieri'' +2,64%''V.lincecumii'' | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
Linia 33: | Linia 41: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
- | <gallery widths= | + | <gallery widths=150px heights=150px perrow=4> |
- | + | ||
Plik:Nero-grono_P_Zdanowski.jpg|Nero - grono, Foto: P. Zdanowski | Plik:Nero-grono_P_Zdanowski.jpg|Nero - grono, Foto: P. Zdanowski | ||
Plik:Nero-lisc_J_Czapski.jpg|NERO - liść, Foto: J.Czapski | Plik:Nero-lisc_J_Czapski.jpg|NERO - liść, Foto: J.Czapski | ||
Plik:Nero-koronka.jpg|NERO - koronka, Foto: J.Nowakowski | Plik:Nero-koronka.jpg|NERO - koronka, Foto: J.Nowakowski | ||
- | + | Plik:Nero-k.jpg|Nero - koronka; Foto: ZbyszekB | |
</gallery> | </gallery> | ||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Wersja z 22:04, 23 mar 2010
Nero | |
---|---|
Nero - grono Foto: J.Czapski | |
Rodzice | SV 12375 x (Medoc Noir x Csaba Gyoengye) |
Gatunek | hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Węgry |
Masa grona | 250 g |
Rozmiary jagód | 22x17 mm mm |
SAT | 2300-2450 |
Termin dojrzewania | 21-31.08 |
Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
Kolor gron | granatowe |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Jedna z najatrakcyjniejszych odmian deserowych dla polskich warunków klimatycznych. Duże grona, smaczne, duże, ładnie wybarwione jagody w połączeniu z dość wysoką mrozoodpornością i wczesną porą dojrzewania owoców sprawiają, że odmiana ta chętnie jest uprawiana przez profesjonalistów jak też w nasadzeniach amatorskich.[1]
Coraz częściej pojawiają się informacje na temat wyrobu wina także z tej odmiany.
Pochodzenie(geny) tej odmiany wskazuje na taką możliwość.
Do sprawdzenia i oceny w polskich warunkach.
Genealogia
Nero = SV 12375 X GARDONYI GEZA (MEDOC NOIR X CSABA GYOENGYE)
CSABA GYOENGYE = Perła Czabańska(polska nazwa)
Nero → 78,1%V.vinifera +1,56%V.labrusca +14,58%V.rupestris +3,12%V.berlandieri +2,64%V.lincecumii
Choroby
Cięcie
Synonimy
Literatura
Zdjęcia
Fakty o Nero — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie | 21-31.08 + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | granatowe + |
Kraj | Węgry + |
Masa | 250 g + |
Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
Odmiana | Nero +, SV 12375 +, Medoc Noir +, Csaba Gyoengye +, Perła Czabańska + i BG-16 + |
Rozmiar jagód | 22x17 mm mm + |
Sat | 2.300 -2450 + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |