modified on 27 sie 2023 at 20:26 ••• 24 050 views

Rumba

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia: grono)
(Zdjęcia forumowiczów: liść)
Linia 54: Linia 54:
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
<gallery widths=180px heights=180px perrow=4>
Plik:Rumba_09_08_2014.jpg|Rumba - liść 09.08.2014, fot. Wierzba75
Plik:Rumba_09_08_2014.jpg|Rumba - liść 09.08.2014, fot. Wierzba75
-
 
+
Plik:15062017 Rumba-L.JPG|Rumba - liść 15.06.2017, fot. ZbyszekB
</gallery>
</gallery>

Wersja z 20:40, 15 cze 2017

Rumba
Rodzice Wostorg Czerwony x Чаррель
Gatunek Hybryda międzygatunkowa
Kraj pochodzenia Ukraina
Masa grona 700-900 g
Rozmiary jagód 32-24 mm
Masa jagód 8-10 g
smak Zharmonizowany
Ilość dni dojrzewania 95-100
Mrozoodporność -25 °C248,15 K
-13 °F
446,67 °R
Kolor gron różowe
Zapylanie własnopylna
Zastosowanie deserowe

Opis

Bardzo wczesna odmiana deserowa selekcji Kapelusznego. Krzewy rosną bardzo silnie. Roczne przyrosty mogą dochodzić do 6 metrów. Grona duże do bardzo dużych. Ich waga może dochodzić do 1,5 kg. Jagody duże, owalne 32 x 24 mm, o wadze 8 - 10 g. Różowe. Kształt brodawkowaty. Miąższ soczysty, chrupiący o smaku muszkatowym. Skórka cienka, wytrzymała o trochę cierpkim smaku. Jagody na długo przed pełnym wybarwieniem zaczynają gromadzić sacharozę, przez co nawet nie do końca dojrzałe, są słodkie. Osy i szerszenie mogą wyrządzać szkody w uprawie tej odmiany.


Choroby

bardzo dobra odporność na m.rz.

Cięcie

Zalecane cięcie: 8 - 10 oczek. Optymalne obciążenie 30 - 35 oczek.

Synonimy

Tematy na naszym forum

Literatura

Opisy

Selok.ru ; Agronomu

Zdjęcia

grona;  ;grono;  ;grono;  ;grono

Zdjęcia forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Rumba — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
GatunekHybryda międzygatunkowa  +
Ilość dni95-100  +
Kolor gronróżowe  +
KrajUkraina  +
Masa700 -900g  +
Masa jagód8-10 g  +
Mrozoodpornosc248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R)  +
OdmianaRumba  + i Wostorg Czerwony  +
Rozmiar jagód32-24 mm  +
SmakZharmonizowany  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +