modified on 22 lut 2024 at 18:33 ••• 44 259 views

Cabernet Sauvignon

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: grona)
(Zdjęcia ułatwiające identyfikację: uzupełnienie)
Linia 51: Linia 51:
== Zdjęcia ==
== Zdjęcia ==
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację===
===Zdjęcia ułatwiające identyfikację===
-
[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=216267,%20grape%20leaf%20top,%20Smith,%20Jenny,%20USDA-ARS  liść 1];  ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=216266,%20grape%20leaf%20top,%20Smith,%20Jenny,%20USDA-ARS  liść 2];  ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=216045,%20grape%20leaf%20bottom,%20Smith,%20Jenny,%20USDA-ARS spód liścia];  [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=215521,%20grape%20fruit,%20Smith,%20Jenny,%20USDA-ARS jagody]; [http://www.vivc.de/gbvp/6783.jpg  koronka], [http://www.vivc.de/gbvp/6784.jpg koronka_spód], [http://www.vivc.de/gbvp/706.jpg liście], [http://www.vivc.de/gbvp/4876k.jpg rozmiary grona], [http://www.vivc.de/gbvp/8917k.jpg grono];[http://www.svcr.cz/uploads/gallery/original/48.jpg grono i liść]
+
*wg ars-green: [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=216267,%20grape%20leaf%20top,%20Smith,%20Jenny,%20USDA-ARS  liść 1];  ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=216266,%20grape%20leaf%20top,%20Smith,%20Jenny,%20USDA-ARS  liść 2];  ;[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=216045,%20grape%20leaf%20bottom,%20Smith,%20Jenny,%20USDA-ARS spód liścia];  [https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/imagedisplay.aspx?lnk=215521,%20grape%20fruit,%20Smith,%20Jenny,%20USDA-ARS jagody]
 +
*wg VIVC: [http://www.vivc.de/gbvp/6783.jpg  koronka], [http://www.vivc.de/gbvp/6784.jpg koronka_spód], [http://www.vivc.de/gbvp/706.jpg liście], [http://www.vivc.de/gbvp/4876k.jpg rozmiary grona], [http://www.vivc.de/gbvp/8917k.jpg grono]
 +
*wg taxonweb: [http://www.taxonweb.cz/media/W1siZiIsIjIwMTMvMDYvMTMvMDZfMDRfMTRfNTMxX1NvdG9sYXJfVml0aXNfdmluaWZlcmFfY2FiLnNhdXZpZ25vbl9saXN0LmpwZyJdXQ?sha=784aee4b  lisć];  ;[http://www.taxonweb.cz/media/W1siZiIsIjIwMTMvMDYvMTMvMDZfMDRfMTNfOTAxX1NvdG9sYXJfVml0aXNfdmluaWZlcmFfY2FiLnNhdXZpZ25vbl9ocm96ZW4uanBnIl1d?sha=709d8f36  grono];  ;[http://www.taxonweb.cz/media/W1siZiIsIjIwMTMvMDYvMTMvMDZfMDRfMTRfMjUwX1NvdG9sYXJfVml0aXNfdmluaWZlcmFfY2FiLnNhdXZpZ25vbl9jZWxrb3ZhLmpwZyJdXQ?sha=4556a90a  krzew]
[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/AccessionObservation.aspx?id=1008004  Szczegółowe dane obserwacyjne]
[https://npgsweb.ars-grin.gov/gringlobal/AccessionObservation.aspx?id=1008004  Szczegółowe dane obserwacyjne]

Wersja z 20:52, 13 gru 2018

Cabernet Sauvignon
Cabernet Sauvignon - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski
Cabernet Sauvignon - grona, Foto: Grzegorz Nowakowski
Rodzice Sauvignon Blanc x Cabernet Franc
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
Masa grona 120 g
Rozmiary jagód 10 mm
SAT 3100-3300
GDDC [[gddc::1440-1600 źródło]]
Termin dojrzewania 21-31.10
Ilość dni dojrzewania 143-165
Mrozoodporność -23 °C250,15 K
-9,4 °F
450,27 °R
Kolor gron granatowe
Zastosowanie przerobowe

Opis

Wielka, klasyczna odmiana winiarska, z której wytwarza się słynne czerwone wina bordoskie. Uprawiana w Europie, Australii, USA, Argentynie, Chile, Turcji, Japonii, RPA i in. Wina: m.in. Pessac-Leognan, Margaux, St-Julien, Haut-Medoc (Francja), Emeritus (Hiszpania), Sena (Chile), Montebello Cabernet Sauvingnon ( USA ), Alta Cabernet Suvignon (Argentyna) i in. Cabernet Sauvignon przed wojną uprawiany był w okolicach Zielonej Góry jednakże wymagania klimatyczne nie pozwalają w polskich warunkach na osiągnięcie wartościowego wina.

Wg INRA - dojrzewa około 3 do 3,5 tygodnia po odmianie Chrupka Złota

W USA na półwyspie Michigan CS nie dojrzewa a w lata deszczowe jagody pękają.

Parametry dojrzewania

wg New York Cornell University :

  • 1964r zbiór 7/10 - 17,5Brix; kwasy 7,1g/l; taniny ?
  • 1965r zbiór 10/10 - 18Brix; kwasy 8g/l; taniny 1,14g/l
  • 1969r zbiór 19/10 - 20Brix; kwasy 5,9g/l; taniny 0,94g/l
  • 1970r zbiór 30/09 - 18,5Brix; kwasy 5,5g/l; taniny 0,94g/l
  • 1972r zbiór 27/09 - 19Brix; kwasy 6,3g/l; taniny 0,63g/l

Polifenole i antocyjany w dojrzałych owocach:

  • Całkowita ilość antocyjanów 1000-1500 mg/kg
  • Całkowita ilość polifenoli 2500-3000 mg/kg
może ktoś zna terminy i parametry dojrzewania w warunkach polskich?

Choroby

Cięcie

Synonimy

Bidure, Bordeaux, Bordeos Tinto, Kaberne Sovinjon, Lafite, Marchoupet, Petit Cabernet, Petite Vidure, Uva Francesca.

Literatura

Zdjęcia

Zdjęcia ułatwiające identyfikację

Szczegółowe dane obserwacyjne

Inne zdjęcia

grono wg Flickr; owocujący krzew wg Flickr ; liśćI Cabernet Sauvignon - grona - Węgry;  ;Wikimedia - grona i liście;  ;Vitiselekt:owocujący krzew

Zdjęcia wykonane przez forumowiczów

Koronka

Liście

Kwiatostan

Grona

Jagody

Krzew

Fakty o Cabernet Sauvignon — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-31.10  +
GatunekVitis vinifera  +
Ilość dni143-165  +
Kolor grongranatowe  +
KrajFrancja  +
Masa120 g  +
Mrozoodpornosc250,15 K (-23 °C, -9,4 °F, 450,27 °R)  +
OdmianaCabernet Sauvignon  +, Sauvignon Blanc  + i Cabernet Franc  +
Rozmiar jagód10 mm  +
Sat3.100 -3300  +
ZastosowanieZastosowanie przerobowe  +