Aloszenkin
Z Winogrona.org
(→Inne zdjęcia: aktualizacja linków) |
(→Inne zdjęcia: aktualizacja linku) |
||
Linia 61: | Linia 61: | ||
===Inne zdjęcia=== | ===Inne zdjęcia=== | ||
- | wynmedis.lt:[http://www.vynmedis.lt/wp-content/gallery/aliosenkin/aliosenkin.jpg grono];Szkółka w Zawadzie:[http://www.winorosl.pl/ | + | wynmedis.lt:[http://www.vynmedis.lt/wp-content/gallery/aliosenkin/aliosenkin.jpg grono];Szkółka w Zawadzie:[http://www.winorosl.com.pl/ZDJECIA/ODMIANY/aloszenkin.jpg grono] |
===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== | ===Zdjęcia wykonane przez forumowiczów=== |
Wersja z 16:36, 21 mar 2021
Aloszenkin | |
---|---|
Aloszenkin - grono Foto: Jakub Nowakowski | |
Rodzice | Magdalenka Andegaweńska x vitis amurensis |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Rosja |
Masa grona | 400-2000 g |
Rozmiary jagód | 25x21 mm |
Masa jagód | 2,8 g |
smak | zharmonizowany |
SAT | 2000 |
Termin dojrzewania | 21-31.08 |
Mrozoodporność | -25 °C248,15 K -13 °F 446,67 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 16,8 °Bx |
Opis
Rosyjski mieszaniec niespecyficzny z przewagą cech V.vinifera. Interesująca odmiana deserowa o bardzo wczesnym (wydaje się, że najwcześniejszym z dostępnych w Polsce do uprawy w gruncie wielkoowocowych odmian deserowych) czasie dojrzewania. Odmiana wysokourodzajna dająca 8-10 kg owoców z krzewu. Odporna na choroby (nieprawda. podatny na oba mączniaki - przypis Space99). Cięcie długie. Mrozoodporność części nadziemnej krzewu (-23 do-25 C)wystarczająca do uprawy w gruncie na obszarze większej części Polski.(do sprawdzenia ?)
Wzrost krzewu średnio-silny
Grona: bardzo duże stożkowate ,wielokrotnie rozgałęzione, luźne do średnio zwartych. Na dobrych stanowiskach masa gron przekracza często 1kg.
Jagody: owalne,śedniej wielkości z tendencją do drobnienia. Część jagód beznasienna, lub tylko z jednym drobnym nasieniem. Skóka zielonożółta,w pełni dojrzałości złocista z brunatnym rumieńcem.
Miąższ: kruchy,zrośnięty ze skórką, smaczny o neutralnym aromacie
Parametry
Skierniewice 2006-2008 (uprawa polowa)
zbiór 28/08 - masa gron 405g; masa jagód 2,79g; plon 3,5kg/krzew; ekstrakt 16,8(%)
Owoce nie wykorzystane do konsumpcji mogą posłużyć do wyrobu wina.[1]; [2]
Choroby
W lata sprzyjające rozwojowi chorób grzybowych ulega porażeniu mączniakami (podatny na oba).
Cięcie
Krzew nie ma wymagań co do formy i rodzaju cięcia. Dobrze sprawdzają się sznury poziome z cięciem na czopy (3-5 pąków) lub na 6-8 pąków.
Synonimy
Literatura
- ↑ 1,0 1,1 Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib
- ↑ 2,0 2,1 wino.bib/lisek-2011: Cite error 9; <BIBCITE_ERROR_9> Bib
Opinie na forum: Aloszenkin
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Inne zdjęcia
wynmedis.lt:grono;Szkółka w Zawadzie:grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grono
Krzew
Rozmieszczenie uprawy odmiany Aloszenkin wśród użytkowników serwisu:
Kwitnienie:
data kwitnienia | Winnica |
---|---|
2454634.517 czerwiec 2008 | Wacek |
2455001.519 czerwiec 2009 | Wacek |
2455362.515 czerwiec 2010 | Wacek |
2455371.524 czerwiec 2010 | Winnica Okleśna |
Daty kwitnienia w poszczególnych latach:
Wacek2009-06-19T00:00:000data kwitnienia: 19 czerwiec 2009
Wacek2010-06-15T00:00:000data kwitnienia: 15 czerwiec 2010
Winnica Okleśna2010-06-24T00:00:000data kwitnienia: 24 czerwiec 2010
2010-06-24T00:00:00
Przebieg dojrzewania w poszczególnych latach:
Winnica: Wacek
17,22008-09-16T00:00:000data dojrzewania: 16 wrzesień 2008
Winnica: Wacek
16,42008-09-24T00:00:000data dojrzewania: 24 wrzesień 2008
Winnica: Wacek
18,42008-09-30T00:00:000data dojrzewania: 30 wrzesień 2008
Winnica: Wacek
17,62008-10-08T00:00:000data dojrzewania: 8 październik 2008
Winnica: Wacek
2008-10-08T00:00:00
Zawartość cukrów w przedziale 16,4 - 18,4 ze średnią wartością 17,32 %.
Cięcie | 6-8 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 21-31.08 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Rosja + |
Masa | 400 -2000g + |
Masa jagód | 2,8 g + |
Mrozoodpornosc | 248,15 K (-25 °C, -13 °F, 446,67 °R) + |
Odmiana | Aloszenkin +, Magdalenka Andegaweńska + i Vitis amurensis + |
Rozmiar jagód | 25x21 mm + |
Sat | 2.000 + |
Smak | Zharmonizowany + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 16,8 + |