Bajkonur
Z Winogrona.org
(→Opis: uzupełnienie) |
(→Literatura: uzupełnienie) |
||
Linia 9: | Linia 9: | ||
|smak=Zharmonizowany | |smak=Zharmonizowany | ||
|ilość dni dojrzewania=105 - 115 | |ilość dni dojrzewania=105 - 115 | ||
+ | |SAT=2200-2300 ° C | ||
|mrozoodporność=-20...-23 | |mrozoodporność=-20...-23 | ||
|kolor gron=śliwkowy | |kolor gron=śliwkowy | ||
Linia 21: | Linia 22: | ||
Można je przechowywać przez długi czas. Dobrze znoszą transport. | Można je przechowywać przez długi czas. Dobrze znoszą transport. | ||
Siostrzana odmiana [[Podarok Nieswietaja]] o nieco większych jagodach i gronach | Siostrzana odmiana [[Podarok Nieswietaja]] o nieco większych jagodach i gronach | ||
+ | Grona osiągają dojrzałość zbiorczą w ciągu 110 dni po rozpoczęciu sezonu wegetacyjnego i wymagają tylko 2200-2300 ° C sumy aktywnych temperatur. | ||
+ | Mrozoodporność odmiany zadeklarowana przez autora wynosi -23 ° C , w praktyce na razie nie ma jednoznacznych danych na ten temat. | ||
== Choroby == | == Choroby == |
Wersja z 18:56, 6 kwi 2022
Bajkonur | |
---|---|
Rodzice | Talizman x Krasotka |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Rosja |
Masa grona | 400 - 700 g |
Masa jagód | 7,5 - 12,5 g |
smak | Zharmonizowany |
SAT | 2200-2300 ° C |
Ilość dni dojrzewania | 105 - 115 |
Mrozoodporność | -20...-23 °Cwarning.pngKonwersja dla jednostki „...-23°C” nie jest obsługiwana. |
Kolor gron | śliwkowy |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 14-17 °Bx |
Zawartość kwasów | 3,2-4,1 g/l |
Opis
Bardzo wczesna odmiana deserowa. Grona średniozwarte o wadze 400 - 700 gram, nawet do 1kg. Stożkowe lub cylindryczne. Jagody bardzo duże 12 - 16 g, wydłużone o brodawkowatym kształcie, mięsiste, soczyste. W każdej jagodzie można znaleźć od 1 do 3 nasion. Skórka gruba, nie pęka. Można je przechowywać przez długi czas. Dobrze znoszą transport. Siostrzana odmiana Podarok Nieswietaja o nieco większych jagodach i gronach Grona osiągają dojrzałość zbiorczą w ciągu 110 dni po rozpoczęciu sezonu wegetacyjnego i wymagają tylko 2200-2300 ° C sumy aktywnych temperatur. Mrozoodporność odmiany zadeklarowana przez autora wynosi -23 ° C , w praktyce na razie nie ma jednoznacznych danych na ten temat.
Choroby
Wg Kuban State Agrarian University w skali 1-5pkt m.rz. - 2,5 m.pr. - 3,5 sz.pl. - 1,5
Cięcie
6 - 8 oczek
Synonimy
Tematy na naszym forum
Literatura
Linki
Multimedia
Youtube: film1 ; Байконур 2015
Opinie
- Игорь Владимирович Заика - Nawet ja nie boję się popełnić błędu i mogę spokojnie założyć, że Baikonur - jest jedną z najbardziej obiecujących nowych selekcji produktów Pawłowskiego
- Agronomu.com :
• Doskonała prezentacja, wielkość i smak owoców.
• Wczesne dojrzewanie.
• Przydatność do przechowywania i transportu, w których owoce nie są uszkodzone i nie obsypują się z klastra.
• Kwiaty obupłciowe. Fakt ten nie tylko zapewnia 100% zapylanie kwiatów, ale także brak zdeformowanych klastrów.
• Nawet przy bardzo zróżnicowanej wilgotności gleby i powietrza, jagody nie pękają.
• Nie zaobserwowano ataku os przez cały czas upraway tej odmiany.
• Posiada doskonałą odporność na choroby grzybowe (mączniaka rzekomego i szarą pleśń).
• Wystarczająco duża odporność na niskie temperatury: drewno bez uszkodzenia toleruje temperatury do -23 ° C Mimo to, warto krzewy ochraniać zimą.
• Zdaniem ekspertów, "Bajkonur" jest jednym z najlepszych współczesnych form hybrydowych. (a.d.2015)
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
Wg Kuban State Agrarian University, Krasnodar: koronka; liście; grono; ;jagody
Inne zdjęcia
Zdjęcia użytkowników forum
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Ilość dni | 105 - 115 + |
Kolor gron | śliwkowy + |
Kraj | Rosja + |
Masa | 400 -700g + |
Masa jagód | 7,5 - 12,5 g + |
Mrozoodpornosc | warning.pngKonwersja dla jednostki „...-23°C” nie jest obsługiwana. |
Odmiana | Bajkonur + |
Sat | 2.200 -2300°C + |
Smak | Zharmonizowany + |
Wzrost | silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 14 -17 + |
Zawartość kwasów | 3,2 -4,1 + |