Jadwiga
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany: uzupeł.) |
(→Zdjęcia wykonane przez forumowiczów: uzupeł.) |
||
Linia 112: | Linia 112: | ||
Plik:Jadwiga-kw1.jpg|Jadwiga - kwiatostan 26/05/2016; foto: ZbyszekB | Plik:Jadwiga-kw1.jpg|Jadwiga - kwiatostan 26/05/2016; foto: ZbyszekB | ||
Plik:15052018 Jadwiga-kw.JPG|Jadwiga - kwiatostan 15/05/2018; foto: ZbyszekB | Plik:15052018 Jadwiga-kw.JPG|Jadwiga - kwiatostan 15/05/2018; foto: ZbyszekB | ||
+ | Plik:Jadwiga 22052024.JPG|Jadwiga - kwiatostany 2205/2024 (foliak); foto: ZbyszekB | ||
</gallery> | </gallery> |
Wersja z 20:46, 23 maj 2024
Jadwiga | |
---|---|
Jadwiga, fot: kt70 | |
Rodzice | Julianna x Agostenga |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Polska |
Masa grona | 191 g |
Rozmiary jagód | 18 mm |
Masa jagód | 2 g |
smak | neutralny |
SAT | 2200 |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Mrozoodporność | -20 °C253,15 K -4 °F 455,67 °R |
Kolor gron | zielono-żółte z białawym nalotem |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | deserowe |
Zawartość cukrów | 18,4 °Bx |
Zawartość kwasów | 10,7 g/l |
Opis
Odmiana z grupy Vitis vinifera wyprowadzona w 1907 r. przez Ignacego Urbańskiego, nauczyciela z Pleszewa w Wielkopolsce. Popularna na Ukrainie i Białorusi w latach 30-tych XX wieku.
Liście średniej wielkości, zaokrąglone, pięciopalczaste.
Kwiaty samopylne. Grona średniej wielkości, cylindryczne, zagęszczone (zbite). Jagody jasnego koloru, średniej wielkości, odwrotnie jajowate i czasami zniekształcone, o konsystencji mięsistej i harmonijnym smaku.
Krzewy rosną średnio silnie i wymagają okrywania na zimę w chłodnym klimacie. Drewnienie łozy słabe.
Owoce dojrzewają w gruncie ok. 2 tygodnie po odmianie Perła Czabańska i prawie równocześnie a nawet kilka dni później od PNP.
(opis na podstawie danych rosyjskiego Instytutu im.Potapenko)
wg Wykaz odmian winorośli z Narodowego Instytutu kolekcji ampelograficznych „Magarach”
1904 Vitis vinifera L. Ядвига POL VAL_SAMP: столовый, раннего срока созревания
Wg. Olga JANDUROVA (Instytut Upraw – Praga):
Krzew rośnie silnie. Pędy sztywne i proste, zaczerwienione od strony grzbietowej międzywęźli. Liście 5-cio palczaste z głębokimi zatokami bocznymi i zatoką ogonkową w kształcie litery U. (jak u Chasselas) Wierzchołki pędów całkowicie otwarte (jak u vinifer). Płodność dolnych 3-ch pąków u nasady łozy bardzo słaba. Wiosenny rozwój (pękanie pąków) bardzo wczesny. Veraison wczesne jak u PN
Grona: średniej długości ok.12cm i masie ok.191g (jak u Chardonay) w kształcie stożka, zagęszczone(zbite, zwarte)
Jagody: szeroko-elipsoidalne do okrągłych ok. 18mm i masie ok.2g, skórka zielonożółta
Miąższ: kruchy, neutralny, z trzema nasionami
Anapaska kolekcja winorośli
№№ Сорта Происхождение № Куста Откуда получен Год посадки
2336. Ядвига Польша ..............27502......Беларусь ..........1999 --Zbyszekb 19:03, 27 lis 2011 (UTC)
Parametry
Parametry : cukier-18,4% ; ogólna kwasowość-10,7g/l ; pH-3,12, plenność:0,38kg/m2
Choroby
Odmiana nie odporna na choroby grzybowe.
Cięcie
długie
Opinie
forum vinograd: http://forum.vinograd.info/showthread.php?t=82&page=11
Synonimy
Literatura
- Северный виноград - Jadwiga - dr Ромуальд Эдуардович Лойко
- Dane ampelograficzne
Linki
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Jadwiga_(winoro%C5%9Bl)
- http://www.eu-vitis.de/datasheet/accDataResult.php?data=CZE041-24V0130813
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację odmiany
- liść; ;grono
- wg eu-vitis: szczegółowe dane ampelograficzne
Inne zdjęcia
Winniczka Magda - koronka ; ;Końcowa faza veraison
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | na 10-12 pąków oczek/m2 + |
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Drewnienie łozy | słabe + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | zielono-żółte z białawym nalotem + |
Kraj | Polska + |
Masa | 191 g + |
Masa jagód | 2 g + |
Mrozoodpornosc | 253,15 K (-20 °C, -4 °F, 455,67 °R) + |
Obsada gron | 1,2 szt. + |
Odmiana | Jadwiga + |
Plenność | niska + |
Płodność latorośli | mała % + |
Rozmiar jagód | 18 mm + |
Sat | 2.200 + |
Smak | Neutralny + |
Wzrost | średnio silny + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |
Zawartość cukrów | 18,4 + |
Zawartość kwasów | 10,7 + |