Panonia
Z Winogrona.org
(→Wino: uzupełnienie) |
(→Literatura: uzupełnienie) |
||
Linia 76: | Linia 76: | ||
*http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=23765 | *http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=23765 | ||
*http://polj.uns.ac.rs/wp-content/uploads/2015/12/Popov_Vojin.pdf | *http://polj.uns.ac.rs/wp-content/uploads/2015/12/Popov_Vojin.pdf | ||
+ | *https://www.academia.edu/30083392/KARAKTERISTIKE_RODNOSTI_SORTE_PANONIA_U_USLOVIMA_KOZARA%C4%8CKOG_VINOGORJA?email_work_card=abstract-read-more | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == |
Wersja z 18:36, 13 gru 2022
Panonia | |
---|---|
Panonia - grona 27/08/2019; foto: RobertR | |
Rodzice | SREMSKI KARLOVCI 86 2-293 x Riesling |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
Kraj pochodzenia | Serbia |
Masa jagód | 1,6 g |
Termin dojrzewania | tydzień przed Chardonnay kl.75 |
Mrozoodporność | podobna do Rieslinga °Cwarning.png„podobna do Rieslinga °C” nie jest liczbą. |
Kolor gron | jasne (zielono-żółte) |
Zapylanie | własnopylna |
Zastosowanie | przerobowe |
Zawartość cukrów | 22 °Bx |
Zawartość kwasów | 8,5 g/l |
Opis
Odmiana o podwyższonej odporności na choroby, tzw PIWI. Powstała w Serbii w 2003 roku a twórcami odmiany są :Petar Cindrić, Nada Korać i Vladimir Kovač.
Morfologia - koronka otwarta (jak u vinifer), bogato owłosiona, białawo-zielona, młode liście zielone ,białawo omszone, dojrzałe liście ciemnozielone, pięcio klapowe.. Zatoka przyogonkowa w kształcie litery "U". Jagody okrągłe zielono-żółte o masie około 1,6g. Grona wydłużone i luźne o średniej wielkości , często ze skrzydełkami.
Agrobiologia - kwitnienie podobnie jak Chardonnay, a dojrzewanie o ok. tygodnia wcześniej. Płodność pąków jest średnia i wymaga raczej długiego przycinania (na uboższych glebach). Wzrost pędów wyprostowany , ulistnienie rzadkie i nie wymaga przerzedzania (jak u odmiany Bianca)
"Morawa" - odmiana posiadająca tych samych rodziców co "Panonia" - http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=23777
Genealogia
Fenologia
Start wiosenny (pękanie pąków) wczesny; kwitnienie ok.52 dni od pękania pąków; veraison ok.50 dni od kwitnienia; zbiór ok.52 dni od veraison; okres wegetacyjny około 154 dni za okres 3 ch lat (2008-2010 - Serbia)
Choroby
Bardzo odporna na mączniaki i szarą pleśń.Wystarczają 2 opryski profilaktyczne gdy w tej samej lokalizacji odmiana Chardonnay wymaga 8 oprysków.
Cięcie
średnie i długie
Synonimy
SK 90-2, Castellum,
Parametry dojrzewania
Wino
Wino w typie rieslinga. Winifikacja z jak najmniejszym dostępem tlenu, podobnie jak Bianca
- wino 2017 - organiczne ; ;i. kontretykieta
- Ćilibar - organiczne białe wytrawne wino Panonia 2018 - o parametrach:
• Maceracja 12 godzin • Fermentacja 20 dni na dzikich drożdżach • Dojrzewanie na osadzie w zbiorniku 6 miesięcy • Dojrzewanie w butelce 3 miesiące • Bez filtra • Całkowita kwasowość 7,15 g / l • Cukier 1,23 g / l • Alkohol 13,42% - Winnica Plavinci / Serbia
- Ćilibar 2016 – White Organic Wine
- parametry i oceny win
- organiczne białe wytrawne wino Panonia 2021 - o parametrach:
• 2021 harvest • Fermentation 12 days in open tanks on wild yeast • Maturation on the lies 6 months • Unfined and unfiltered. Contains sediment. • Total SO2 43,84 mg/l • Total acidity 8,2 g/l • Sugar 7,1 g/l • Alcohol 14%
Tematy na naszym forum
Literatura
- http://www.vivc.de/index.php?r=passport%2Fview&id=23765
- http://polj.uns.ac.rs/wp-content/uploads/2015/12/Popov_Vojin.pdf
- https://www.academia.edu/30083392/KARAKTERISTIKE_RODNOSTI_SORTE_PANONIA_U_USLOVIMA_KOZARA%C4%8CKOG_VINOGORJA?email_work_card=abstract-read-more
Zdjęcia
Zdjęcia ułatwiające identyfikację
Atlas revy: ;pąk; ;koronka; ;liść; ;unerwienie liscia; ;grona; ;Hortikultura: grono
Zdjęcia wykonane przez forumowiczów
Koronka
Liście
Kwiatostan
Grona
Jagody
Krzew
Cięcie | 3-6 oczek/m2 + |
Dojrzewanie | tydzień przed Chardonnay kl.75 + |
Drewnienie łozy | dobre + |
Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
Kolor gron | jasne (zielono-żółte) + |
Kraj | Serbia + |
Masa jagód | 1,6 g + |
Mrozoodpornosc | warning.png„podobna do Rieslinga °C” nie jest liczbą. |
Odmiana | Panonia + |
Plenność | wysoka + |
Płodność latorośli | wysoka % + |
Wzrost | średni do silnego + |
Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
Zawartość cukrów | 22 + |
Zawartość kwasów | 8,5 + |