Fredonia – Winogrona.org
modified on 2 kwi 2022 at 17:31 ••• 48 427 views

Fredonia

Z Winogrona.org

(Różnice między wersjami)
(genealogia)
(Genealogia: drzewko)
Linia 20: Linia 20:
Ze względu na bardzo silny wzrost jest to typowa odmiana altanowa. Duże, ładnie wybarwiające się owoce pomimo posmaku labrusca mogą być atrakcyjnymi owocami deserowymi.<bibref f="wino.bib">Sekowski-1996</bibref>
Ze względu na bardzo silny wzrost jest to typowa odmiana altanowa. Duże, ładnie wybarwiające się owoce pomimo posmaku labrusca mogą być atrakcyjnymi owocami deserowymi.<bibref f="wino.bib">Sekowski-1996</bibref>
== Genealogia ==  
== Genealogia ==  
-
  '''Fredonia''' = Champion x Lucille → 100% ''V.labrusca''
+
[[Plik:Fredonia-ge.jpg]]
 +
  '''Fredonia''' = Champion x Lucille → 6,25%''V.vinifera'' +93,75% ''V.labrusca''
Zobacz podobne : [[odmiana::Concord]]
Zobacz podobne : [[odmiana::Concord]]

Wersja z 21:38, 13 mar 2010

Fredonia
Fredonia - grono, J.Czapski
Fredonia - grono, J.Czapski
Rodzice Champion x Lucille
Gatunek Vitis labrusca
Kraj pochodzenia USA
Masa grona 150 g
Rozmiary jagód 20 mm mm
smak labrusca
Termin dojrzewania 21-30.09
Mrozoodporność -33 °C240,15 K
-27,4 °F
432,27 °R
Kolor gron czarne
Zastosowanie deserowe

Opis

Ze względu na bardzo silny wzrost jest to typowa odmiana altanowa. Duże, ładnie wybarwiające się owoce pomimo posmaku labrusca mogą być atrakcyjnymi owocami deserowymi.[1]

Genealogia

Plik:Fredonia-ge.jpg

Fredonia = Champion x Lucille → 6,25%V.vinifera +93,75% V.labrusca

Zobacz podobne : Concord

Choroby

Cięcie

Synonimy

Literatura

  1. Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib


Zdjęcia

Fakty o Fredonia — Kliknij + aby znaleźć podobne strony.RDF feed
Dojrzewanie21-30.09  +
GatunekVitis labrusca  +
Kolor gronczarne  +
KrajUSA  +
Masa150 g  +
Mrozoodpornosc240,15 K (-33 °C, -27,4 °F, 432,27 °R)  +
OdmianaFredonia  +, Champion  +, Lucille  + i Concord  +
Rozmiar jagód20 mm mm  +
SmakLabrusca  +
ZastosowanieZastosowanie deserowe  +