Chrupka Złota
Z Winogrona.org
(→Zdjęcia) |
(→Zdjęcia) |
||
Linia 34: | Linia 34: | ||
== Zdjęcia == | == Zdjęcia == | ||
- | [[Plik:323_Chrupka_Zlota_-_lisc_Robert_Rojczyk.jpg|thumb|left|Chrupka Złota - lisć, Foto: Robert Rojczyk]] [[Plik:Chrupka Złota - liść dojrzały.jpg|thumb|left|Chrupka Złota - liść dojrzały, Foto: Krzysztof Mróz]] | + | [[Plik:323_Chrupka_Zlota_-_lisc_Robert_Rojczyk.jpg|thumb|left|Chrupka Złota - lisć, Foto: Robert Rojczyk]] [[Plik:Chrupka Złota - liść dojrzały.jpg|thumb|left|Chrupka Złota - liść dojrzały, Foto: Krzysztof Mróz]] [[Plik:Chrupka Złota - listki i koronka.JPG|thumb|left|Chrupka Złota - listki podkoronkowe i koronka, Foto: Krzysztof Mróz]] |
+ | |||
[[Kategoria:Odmiany]] | [[Kategoria:Odmiany]] |
Wersja z 15:14, 11 lip 2010
Chrupka Złota | |
---|---|
Chrupka Złota - lisć, Foto: Robert Rojczyk | |
Rodzice | Vitis vinifera |
Gatunek | Vitis vinifera |
Kraj pochodzenia | Egipt? |
Masa grona | 150 g |
Rozmiary jagód | 14 mm mm |
smak | bardzo smaczna |
SAT | 2500 |
Termin dojrzewania | 21-30.09 |
Mrozoodporność | -21 °C252,15 K -5,8 °F 453,87 °R |
Kolor gron | żółto-zielone |
Zastosowanie | deserowe |
Opis
Jedna z najstarszych odmian winorośli uprawiana jeszcze w starożytnym Egipcie. Pomimo niewielkich gron i jagód ze względu na znakomity smak do tej pory uprawiana jest w całej winiarskiej Europie. Dość odporna na choroby. Ze względu na niezbyt wysoką mrozoodporność powinna być lekko okrywana na zimę.[1] [2] [3] [4] [5] [6]
Choroby
Cięcie
W celu uzyskania wysokiej jakości owoców do bezpośredniego spozycia preferowane jest cięcie krótkie - na 5-7 oczek.
Synonimy
Amber Chasselas, Bieła Pleminka Praskawa, Chasselas Blanc, Chasselas Blanc Croquant, Chasselas Dore, Dorin, Fabian, Fendant, Gutedel, Junker, Marzemina Bianca, Moster, Queen Victoria, Royal Muscadine, Szasła, Tribianco Tedesco, Weisser Gutedel.
Literatura
- ↑ Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, H., & Schmid, J. (1994). Farbatlas Rebsorten. 300 Sorten und Ihre Weine. (1 ed.) Stuttgart: Verlag Eugen Ulmer. Bib
- ↑ Rejman, A. (Ed.). (1994). Pomologia. Odmianoznawstwo roślin sadowniczych. Warszawa: PWRiL. Bib
- ↑ Sękowski, B. (1993). Pomologia systematyczna. t. IIWydawnictwo Naukowe PWN. Bib
- ↑ Ambrosi, H., Dettweiler, E., Ruehl, E. H., Schmid, J., & Schuman, F. (1997). Guide des cepages. 300 cepages et leurs vins. Paris: Les Editions E.Ulmer. Bib
- ↑ Hillerbrand, W., Lott, H., & Pfaff, F. (1998). Taschenbuch der Rebsorten (1 ed.) Mainz: Fachferlag Fraund. Bib
Zdjęcia
Dojrzewanie | 21-30.09 + |
Gatunek | Vitis vinifera + |
Kolor gron | żółto-zielone + |
Kraj | Egipt? + |
Masa | 150 g + |
Mrozoodpornosc | 252,15 K (-21 °C, -5,8 °F, 453,87 °R) + |
Odmiana | Chrupka Złota + |
Rozmiar jagód | 14 mm mm + |
Sat | 2.500 + |
Smak | Bardzo smaczna + |
Zastosowanie | Zastosowanie deserowe + |