Medina
Z Winogrona.org
(linki, choroby) |
(uzupełnienie) |
||
| Linia 1: | Linia 1: | ||
{{Odmiana infobox | {{Odmiana infobox | ||
| - | + | |kolor=#99B3FF | |
| - | |kolor = #99B3FF | + | |odmiana=Medina |
| - | |zdjęcie = 340_Medina_-_grono_Tomasz_Brodnicki.jpg | + | |zdjęcie=340_Medina_-_grono_Tomasz_Brodnicki.jpg |
| - | |opis zdjęcia = Medina - grono Foto: Tomasz Brodnicki | + | |opis zdjęcia=Medina - grono Foto: Tomasz Brodnicki |
| - | |rodzice = [[odmiana::SV 12-286]] x [[odmiana::Medoc Noir]] | + | |rodzice=[[odmiana::SV 12-286]] x [[odmiana::Medoc Noir]] |
| - | |gatunek = | + | |gatunek=Hybryda międzygatunkowa |
| - | |kraj pochodzenia = Węgry | + | |kraj pochodzenia=Węgry |
| - | |masa grona = | + | |masa grona=150-170 |
| - | |rozmiary jagód = 14 mm | + | |rozmiary jagód=14 mm |
| - | |smak = muszkat | + | |masa jagód=1,8 |
| - | |SAT = 2500 | + | |smak=muszkat |
| - | |termin dojrzewania = 21-30.09 | + | |SAT=2500 |
| - | |mrozoodporność = -24 | + | |termin dojrzewania=21-30.09 |
| - | |kolor gron = czarne | + | |ilość dni dojrzewania=152 |
| - | | | + | |mrozoodporność=-24 |
| - | |zastosowanie = przerobowe | + | |kolor gron=czarne |
| + | |zapylanie=własnopylna | ||
| + | |zastosowanie=przerobowe | ||
| + | |zawartość cukrów=22 | ||
| + | |nasiona=TAK | ||
| + | |drewnienie łozy=dobre | ||
| + | |plenność=wysoka | ||
}} | }} | ||
| - | |||
== Opis == | == Opis == | ||
Bardzo dobra, plenna, odporna na choroby odmiana do wyrobu soków i czerwonego wina. Do uprawy w cieplejszych rejonach kraju. W rejonach chłodniejszych plonuje słabiej.<bibref f="wino.bib">Sekowski-1996</bibref> <bibref f="wino.bib">Vanek-1995</bibref> <bibref f="wino.bib">Vanek-1998</bibref> <br> | Bardzo dobra, plenna, odporna na choroby odmiana do wyrobu soków i czerwonego wina. Do uprawy w cieplejszych rejonach kraju. W rejonach chłodniejszych plonuje słabiej.<bibref f="wino.bib">Sekowski-1996</bibref> <bibref f="wino.bib">Vanek-1995</bibref> <bibref f="wino.bib">Vanek-1998</bibref> <br> | ||
| Linia 35: | Linia 40: | ||
== Choroby == | == Choroby == | ||
Odporność na choroby grzybowe duża, o wiele więsza od Vinifer | Odporność na choroby grzybowe duża, o wiele więsza od Vinifer | ||
| + | ==Wino== | ||
| + | 1. Alkohol (vol%) 10,7 - Kwasowość (g / l) 5,3 - PH 3.62 - Ekstrakt bezcukrowy (g / l) 19,64 | ||
| + | |||
| + | wyniki oceny: | ||
| + | - zapach 2,77 - smak, zapach, ogólne wrażenie 8.59 - łączny wynik 16,66 | ||
| + | |||
| + | źródło: http://hungaricumborszalon.hu/szolofajtak | ||
== Cięcie == | == Cięcie == | ||
Wersja z 19:15, 23 sty 2011
| Medina | |
|---|---|
| Medina - grono Foto: Tomasz Brodnicki | |
| Rodzice | SV 12-286 x Medoc Noir |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa |
| Kraj pochodzenia | Węgry |
| Masa grona | 150-170 g |
| Rozmiary jagód | 14 mm mm |
| Masa jagód | 1,8 g |
| smak | muszkat |
| SAT | 2500 |
| Termin dojrzewania | 21-30.09 |
| Ilość dni dojrzewania | 152 |
| Mrozoodporność | -24 °C249,15 K -11,2 °F 448,47 °R |
| Kolor gron | czarne |
| Zapylanie | własnopylna |
| Zastosowanie | przerobowe |
| Zawartość cukrów | 22 °Bx |
Opis
Bardzo dobra, plenna, odporna na choroby odmiana do wyrobu soków i czerwonego wina. Do uprawy w cieplejszych rejonach kraju. W rejonach chłodniejszych plonuje słabiej.[1] [2] [3]
Krzew o prostch pędach i uporządkowanym pokroju.Moszcz o niskiej zawartości kwasów do kupażu z odmianami bardziej kwaśnymi.Przy późnym zbiorze wyczuwalny lekki smak muszkatu;wg [4]
Genealogia
Medina = Eger 1(SV 12286 O.P.) x Medoc Noir
Drzewko genealogiczne (kliknij aby powiększyć)
Medina → 78,1%V.vinifera +1,56%V.labrusca +14,58%V.rupestris +3,12%V.berlandieri +2,64%V.lincecumii
Choroby
Odporność na choroby grzybowe duża, o wiele więsza od Vinifer
Wino
1. Alkohol (vol%) 10,7 - Kwasowość (g / l) 5,3 - PH 3.62 - Ekstrakt bezcukrowy (g / l) 19,64
wyniki oceny: - zapach 2,77 - smak, zapach, ogólne wrażenie 8.59 - łączny wynik 16,66
źródło: http://hungaricumborszalon.hu/szolofajtak
Cięcie
Synonimy
E.Cs.7, Medea.
Literatura
- ↑ Sękowski, B., & Myśliwiec, R. (1996). 101 odmian winorośli do uprawy w Polsce (1 ed.) Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN. Bib
- ↑ Vanek, G. (1995). Vinic 1 - Odrody. Bratyslava: Priroda. Bib
- ↑ Vanek, G. (1998). Szoeloefajtak. A szoeloe koernyezetbarat termesztese. (1 ed.) Budapeszt: Mezoegazda Kiado. Bib
- ↑ Lisek, J. (2007). Winorośl w uprawie przydomowej i towarowej. Warszawa: Hortpress. Bib
Linki
http://www.winorosl.pl/opisy-odmian-winorosli.html?id=169&view=odmiana
Zdjęcia
| Dojrzewanie | 21-30.09 + |
| Drewnienie łozy | dobre + |
| Gatunek | Hybryda międzygatunkowa + |
| Ilość dni | 152 + |
| Kolor gron | czarne + |
| Kraj | Węgry + |
| Masa | 150 -170g + |
| Masa jagód | 1,8 g + |
| Mrozoodpornosc | 249,15 K (-24 °C, -11,2 °F, 448,47 °R) + |
| Odmiana | Medina +, SV 12-286 + i Medoc Noir + |
| Plenność | wysoka + |
| Rozmiar jagód | 14 mm mm + |
| Sat | 2.500 + |
| Smak | Muszkat + |
| Zastosowanie | Zastosowanie przerobowe + |
| Zawartość cukrów | 22 + |

